用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 寫數字/英文小階左右倒轉
go

[讀障] 寫數字/英文小階左右倒轉

請問如果K3 (6歲)男仔寫數字/英文小階經常左右倒轉(例: b/d/9/q/p/2) 咁情況需要去評估嗎?  佢寫就經常搞錯但認字就冇問題, 希望能解答

choichoibb2011 發表於 18-3-29 12:20
請問如果K3 (6歲)男仔寫數字/英文小階經常左右倒轉(例: b/d/9/q/p/2) 咁情況需要去評估嗎?  佢寫就經常搞錯 ...

我個女都有呢個情況,啲人話要去到1,2年級做評估先知係咪真係讀寫障礙,但係呢我就自己搵咗個遊戲治療師幫佢咁上咗幾堂而家嘅情況就改善咗

choichoibb2011 發表於 18-3-29 12:20
請問如果K3 (6歲)男仔寫數字/英文小階經常左右倒轉(例: b/d/9/q/p/2) 咁情況需要去評估嗎?  佢寫就經常搞錯 ...

呢啲情況最好搵職業治療師做抄寫評估,睇下問題有幾嚴重,簡單既做多d視覺空間練習就得,複雜既就要做治療。
升小學前最好解決左個問題,唔係上到小學多功課就弊。。。

小朋友,尤其係男仔,如果只係寫數字/英文時左右掉轉,大部分情況都係正常既,其實亦無真正解決到問題既辦法,時間係解決問題既唯一辦法(當然生意佬唔係咁講)。如果家長覺得揾人評估下安心啲,其實又無壞既。

如果唔放心,可以用一張A4顏色紙,先打印然後剪出b/9,同佢練。先教佢,灣既蝌蚪係數字,尾向下係9,尾向上係6。識咗之後再教字母,用尾同肚腩既方向分b/d/q/p。

王家爸爸 發表於 18-3-31 18:40
如果唔放心,可以用一張A4顏色紙,先打印然後剪出b/9,同佢練。先教佢,灣既蝌蚪係數字,尾向下係9,尾向上 ...

依個已經係一個好方法俾小朋友認識空間概念~的確找到合適方法的話是不用找治療的。

TT_BaBa 發表於 18-4-1 11:46
依個已經係一個好方法俾小朋友認識空間概念~的確找到合適方法的話是不用找治療的。
...

關鍵在於佢空間位置是否理解,如分上下左右,視覺空間分辨是否清晰,如找相同/不同。
其實小朋友學習是有過程的,像起樓一樣一層層建立。大人就是要提供一個這樣的環境。

TT_BaBa 發表於 18-4-1 11:46
...
父母諗方法、用心教,其實好重要。

oh, thank you so much!!