用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 KV vs PC
go

KV vs PC

女兒有KV am 同 PC am, 如果唔駛擔心升小問題,有傳統津小backup,大家會揀邊間?

Lanmama-to-be 發表於 18-3-29 08:15
女兒有KV am 同 PC am, 如果唔駛擔心升小問題,有傳統津小backup,大家會揀邊間?
...

有津小back up 就KV 啦,升小涵接較好

Lanmama-to-be 發表於 18-3-29 08:15
...

如果你好想入培小咪PC,但本身既然已經有backup,何不㨂KV去公海考下更好既小學

小一選校的家長意見

https://www.edu-kingdom.com/foru ... 4857&extra=page%3D1

如果有心儀津小back-up,我會揀kv....除非十分喜歡培正
KV打好個底,對升津小有幫助

回覆樓主

有backup唔洗揀龍校丫,會揀Kv

fanniet 發表於 18-3-30 16:19
有backup唔洗揀龍校丫,會揀Kv

Yes agree , if I were you , also choose KV

回覆樓主

如果津小backup都喜歡,我都認同選擇KV,一來KV接津小應該冇問題,二來可以再試扣一些再心儀津中。很羨慕樓主有backup小學。

...
首先是那一傳統津小?如津小是一線尾或二線,培正for sure

回覆樓主

有津小back up of cox KV, 培小都唔平。

...
除非你肯定有25分或以上, 又或者係"必收生" (如教職員子女)

否則間津小未必入到
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

PC la

hkpapa852 發表於 18-4-4 13:48
除非你肯定有25分或以上, 又或者係"必收生" (如教職員子女)

否則間津小未必入到

如果有阿哥家姐讀緊係唔駛計分必收的

littlecarrot111 發表於 18-4-5 18:39

如果係世襲必收,可以揀kv。但我見有些培正家長其實手持25分名津,可能擔心25分非必收。

littlecarrot111 發表於 18-4-5 18:39

如果已有阿哥家姐讀緊某官津小學,一定唔會係呢度問呢個問題

Lingfung813    發表於 18-4-6 11:44
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。