用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 joyful 心怡 (火炭)vs 英藝(沙田)
go

joyful 心怡 (火炭)vs 英藝(沙田) [複製鏈接]

joyful 心怡 (火炭)vs 英藝(沙田)
2間邊間好?
Joyful 中文係咪差D?
   1    0    0    0

Kai92 發表於 18-3-29 00:37
joyful 心怡 (火炭)vs 英藝(沙田)
2間邊間好?
Joyful 中文係咪差D?

Up

Kai92 發表於 18-3-29 06:55
Up

我都想知,有冇用家俾吓意見?

myhappybobo 發表於 18-5-25 17:37
我都想知,有冇用家俾吓意見?

好少有用家兩間都讀過,所以好難比較。joyful用家正面評價多,zenith就有好有壞。我有兩個fd小朋友讀太和果間,評價都唔係幾好,沙田就唔清楚。

deco99 發表於 18-5-27 08:18
好少有用家兩間都讀過,所以好難比較。joyful用家正面評價多,zenith就有好有壞。我有兩個fd小朋友讀太和 ...

我大仔在 2016年讀過 joyful N 班半年,細女讀緊車公廟英藝,都係 N班半年。
我覺得 joyful 比英藝好,首先,老師與學生比例好過英藝,Joyful有普通話老師 + 英文老師 + 廣東話老師,英藝只會有2位老師。在照顧方面,英藝因為唔夠人手,感覺上無照顧得咁好,尤其是接放學好混亂。
教學上,joyful 教 letterland, 比英藝有系統。英藝 n 班每天已經有功課,課程太深。
細女番左學幾個月,有時都會喊,唔肯番學,話學校姐姐鬧。大仔在 joyful 並無出現這樣的問題。
在英藝讀左就黎一個學期,老師未試過主動聯絡家長,update 小朋友在校的情況,係連開學數天後都唔會 update 家長。至於 joyful, 當年接放學時,老師會主動同家長講小朋友的情況/問題。
我幫細女選英藝,因為近,同埋我只會讀一個學期。如果係要讀4年,我會選 Joyful.
‹ 上一主題|下一主題