用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 應唔應該搬到灣仔區?
樓主: TingKU
go

應唔應該搬到灣仔區? [複製鏈接]

回覆樓主

其實照你現時校網同情況又唔差,一動不如一靚,搬去12網不代表一定抽到心儀。

TingKU 發表於 18-3-28 16:52
家住16網,家姐細佬,女在坑真讀,如無意外,真小2年後會收返,但問題是仔咩都無,仲要細仔,我一家已領洗 ...

我同意你的想法,我都會搬,反正長遠也會搬。

回覆樓主:

家姐讀真小,細佬考真幼同真小都有分加,而且真小校長講明真小好歡迎男仔留低讀小學,如果錢唔係問題,讀真小其實係可以益埋細佬,而且,真小位於灣仔網,男仔升中其實都唔錯(但當然要起碼中上成積),真光小學出名輕鬆,但升中成積亮麗,當然如果講名氣係唔夠mps 大,不過我覺得比Canosa 吸引d.

千語mami 發表於 18-5-13 01:05
家姐讀真小,細佬考真幼同真小都有分加,而且真小校長講明真小好歡迎男仔留低讀小學,如果錢唔係問題,讀真 ...

謝謝你的意見, 最近同個囡傾完, 佢都係鐘意真小多d,聽完你既意見,我都覺得係益埋細佬, 但錢真係一個大問題, 所以都好頭痛

TingKU 發表於 18-5-13 07:04
謝謝你的意見, 最近同個囡傾完, 佢都係鐘意真小多d,聽完你既意見,我都覺得係益埋細佬, 但錢真係一個 ...

若果仲可以搏自行,我會搏嘉諾撒,一係可以益到弟弟,二係免費,三係若姊妹讀得好,升中轉校機會仍在,四係東區升中男仔機會較灣仔多,五係港華轉直資,男仔升中優勢大減,六係坑真和嘉諾撒既坊間評級唔算太大~~~

TingKU 發表於 18-3-28 16:52
家住16網,家姐細佬,女在坑真讀,如無意外,真小2年後會收返,但問題是仔咩都無,仲要細仔,我一家已領洗 ...

兩個讀私小真係大負擔的,有宗教分點都會搏下吧!
家姐自行照報mps,成功就讀mps,唔成功就唔抽獎讀真小
細佬如入到真幼,自行搏st joe。如入唔到真幼,搬12網,自行及抽獎搏st joe。
有人話真幼弟妹唔一定收,但我認識的弟妹真的冇人失手。你個係仔機會更大,因我覺得真幼真小是刻意維持某個數目的男生,而男仔多數真光是最後選擇,你唔介意仔讀真光收的機會其實很大。
如負擔太重,就嘉諾撒吧!我識人真係為細佬放棄真小讀男女津的。兩個讀,只計學費已近萬,都係考慮因素啊

mcl203 發表於 18-5-13 10:21
若果仲可以搏自行,我會搏嘉諾撒,一係可以益到弟弟,二係免費,三係若姊妹讀得好,升中轉校機會仍在,四 ...

真小10月先面試,11月月先出offer,
2間真幼都可以自行
‹ 上一主題|下一主題