用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 應唔應該搬到灣仔區?
go

應唔應該搬到灣仔區? [複製鏈接]

家住16網,家姐細佬,女在坑真讀,如無意外,真小2年後會收返,但問題是仔咩都無,仲要細仔,我一家已領洗,好唔好博出面津校,如嘉諾撒益埋細佬?但其實我心儀mps(我明都係女校,細佬都係咩都無),唉,唔知點做好...
   1    0    0    0

回覆樓主

真小唔比抽,那麼你會放棄學位博抽獎?

嘉諾撒?不如細佬讀埋真小好過

回覆樓主

如果為照顧細佬為前提,家姐叩到男女津校唔洗搬

搬左搏大抽獎即要放棄真小offer,咁做太冒險,唔中獎最後都係要叩門

所以結論係:無謂搬

回覆樓主

除非家姐上左真小或其他直/私,而細佬入唔到真幼/其他龍幼,咁到時先再考慮搬

TingKU 發表於 18-3-28 16:52
家住16網,家姐細佬,女在坑真讀,如無意外,真小2年後會收返,但問題是仔咩都無,仲要細仔,我一家已領洗 ...

妳個 Case :

家姐升真小最穩陣,得一個小朋友要再考慮,到細佬時考間有小學聯繫既幼稚園,如高主教。

去博嘉諾撒,出於博一次煩少兩個,都可以考慮既,不過最好家姐再出面考多一兩間私小。

MPS 睇唔到有咩原因要放真小去博,博到又幫唔到細佬,單純因為名氣響就唔值。

...

monodad 發表於 18-3-28 20:47
嘉諾撒?不如細佬讀埋真小好過
嘉諾撒一定益到弟弟...坑真小就要自己考 ~~~

alanyeungsl2011 發表於 18-3-28 23:30
妳個 Case :

家姐升真小最穩陣,得一個小朋友要再考慮,到細佬時考間有小學聯繫既幼稚園,如高主教。

坑真幼仲可以去抽果陣...又真係有部分坑真幼生去抽MPS架 ~~~

係 wor,唔記得左真幼上真小係畀抽,街外人先冇得抽。咁搏下 Canossa 啦,雖然中小學部係冇 MPS 咁響當當,但係可以解決細佬升小煩惱。

TingKU 發表於 18-3-28 16:52
家住16網,家姐細佬,女在坑真讀,如無意外,真小2年後會收返,但問題是仔咩都無,仲要細仔,我一家已領洗 ...

真幼上真小不比抽?如要放真小先可以抽,好似不太值。

Leanne123 發表於 18-3-29 08:03
真幼上真小不比抽?如要放真小先可以抽,好似不太值。

真幼上真小唔俾抽, 只可自行。 我鐘意mps 既原因係因為佢唔谷,而且係教會學校,又好似適合活潑既小朋友,但嘉諾撒就傳統教會學校,聽聞都谷谷地,加上怕阿囡坐唔定,但就可以益埋細佬, 煩少個,但其實女校男生都唔知適唔適合細佬。

而真小我暫時覺得都啱個囡,但因為私校(要俾6年錢),又覺得益唔到細佬,所以有d猶疑條路係咪要咁行(emoji)

alanyeungsl2011 發表於 18-3-28 23:30
妳個 Case :

我都有諗過俾細佬考龍校,但佢細B,感覺呢d龍校應該唔要細B兼男仔(因為男仔發展通常俾慢過女仔)。

pekovian 發表於 18-3-28 23:18
除非家姐上左真小或其他直/私,而細佬入唔到真幼/其他龍幼,咁到時先再考慮搬
...

聽完你咁講,我都覺應該係細佬果時先考慮搬

TingKU 發表於 18-3-29 08:52
聽完你咁講,我都覺應該係細佬果時先考慮搬

者或你有20分,家姐自行試嘉諾撒(搵間男女既幫埋細佬),都頗大機會,入到就放棄真小

坑真小升中學比率大過嘉諾撒,當你全部如願一樣煩左。

sonyumd 發表於 18-3-29 13:47
坑真小升中學比率大過嘉諾撒,當你全部如願一樣煩左。

坑真小和嘉小同中學部一樣係联繫關係...基本上大家分別不大...都係用唔少自行位收自己學生

分別係...坑真中坊間評1B...嘉中評1C...部分嘉小生升中去坑真中...相反就唔會
坑真小 直升人數較 嘉小多...可能係 嘉小 前列生轉船較嚴重...嘉中不願多收 ~~~

mcl203 發表於 18-3-29 15:00
坑真小和嘉小同中學部一樣係联繫關係...基本上大家分別不大...都係用唔少自行位收自己學生

分別係...坑真 ...

我都仲未諗到咁長遠,因為仲未研究中學點玩,只係唔知留係真光好,定出去津校博一博?不過聽你咁講真中banding 好似好過嘉中

MPS咁多年都是12網入面最難抽獎入的女校, 如要放真小去抽真係博唔過.  
希望每天開心渡過 ;-)

回覆樓主

我都是大女細仔,大女有不錯的半龍。兩公婆決定2個囝囡分開考慮入學問題,大女入到好學校是自己福份,囝就睇自己做化。佢是自行計分上蝕底,但仍有叩門,考私小,大抽獎的機會。有個大兩三年的家姐一齊成長,應該各方面支援都比獨子好,都是考不到的話,可能是讀書不是他杯茶。

另聽說Cannosa 系的學校不是一般的谷。
‹ 上一主題|下一主題