用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大家覺得細B身份考小一會有困難嗎?
go

大家覺得細B身份考小一會有困難嗎? [複製鏈接]

小朋友是細B,準備考小一。真心想請教剛考完小一而小朋友是細B的家長,覺得小朋友表現如何?是否真的如外界所講細B表現一定被比下去?

0    0    0    1

回覆樓主

不一定是比下去,但普遍一缐直私有offer 的,細b係佔小數。如果父母在k1-2 時好用心,小朋友又吸收,性格又開朗,也會考到直私的。

rilakkuma123 發表於 18-3-28 16:35
小朋友是細B,準備考小一。真心想請教剛考完小一而小朋友是細B的家長,覺得小朋友表現如何?是否真的如外界 ...

一定比下去,偶爾有突出嘅細B會考到,但只佔極少數

回覆樓主

都識有不同細b考到以下offer, 有男有女,有人有幾個offer

陳守仁,培僑,真道,優才,spb , yw , 德雅,sfa , gh ,wkf ,禮賢,福小

回覆 wcyagnes 的帖子

年年有人問,每個家庭際遇不一,莫衷一是。如已決定以細 B 年紀去考,勇往直前吧。
自己情況是兔年10月底細 B,幸運有幾個 offers,不屬神級,但已心滿意足。

祝福你。

manmonster 發表於 18-3-28 23:12
回覆 wcyagnes 的帖子

年年有人問,每個家庭際遇不一,莫衷一是。如已決定以細 B 年紀去考,勇往直前吧。

你小朋友好叻呀!請問可唔可以分享吓小朋友學咩興趣班?點樣裝備小朋友去準備小一面試呢?謝謝!

19841984 發表於 18-3-28 23:15
我們是細B,有幸入了港同。

你小朋友好叻呀!請問可唔可以分享吓小朋友學咩興趣班?點樣裝備小朋友去準備小一面試呢?謝謝!

回覆 rilakkuma123 的帖子

僥幸而已,只想道出每個家庭際遇可以很不一樣。與其他一手 offers 的相比,實在汗顏,不敢有甚麼建議,請諒。

小兒九月尾細B今年考小一,共考了六間直資私小,結果有四間取錄了。當中包括英華,陳守仁和培僑等。認為只要家長肯花時間和心思陪伴及教導小朋友,面試結果不一定會比大B差。

rilakkuma123 發表於 18-3-28 16:35
小朋友是細B,準備考小一。真心想請教剛考完小一而小朋友是細B的家長,覺得小朋友表現如何?是否真的如外界 ...
仔仔係龍年細b,n無人仕。

今年考小學考左10間(包括2間神校),有4個 offers (2間一線、2間二線)

真心,細b始終同大b有差距 ........e.g 一個叻既大b vs 一個叻細b,點到係叻大b優勝。

但不要放棄,只要肯付出,細b都會考到心儀學校。

多謝各位的正能量!我會加油

個個細b 都唔同,我識既有幾個考全級頭三名,有考到DGS, SPB, SSCPS. 但同樣有學習能力稍遜,要遲一年入學。所以真係睇你小朋友能力。不過做細b 就要預自理能力同運動未必有大b 咁好。

雖然我小朋友年尾細B都有幾個offer但得嚟不易,中英還可以但數學真係好難訓練。
仲有隻手指真係未發展得好好比較難做到好多考大小肌肉嘅項目,不過只要父母好比心機去同佢地不斷練習都係可以做到,只係可能比起大B花多d時間同心機

回覆樓主:

大B 细B, 頭尾近差一年, 理解/知識範圍一定有相差, 急不來, 但相信學校會在面試分數作出相應調整.
TSL, 就同月份安排同一班面試。

assado 發表於 18-4-1 09:03
大B 细B, 頭尾近差一年, 理解/知識範圍一定有相差, 急不來, 但相信學校會在面試分數作出相應調整.
TSL, 就 ...
有幾多間有類似tsl的安排?呢

assado 發表於 18-4-1 09:03
TSL, 就 ...

分開面試.....唔代表收。

我朋友小朋友讀 TSL,佢話唔會多過10% 係細b。

foopopo 發表於 18-4-1 18:22

係,亞仔係細仔,2nd in時佢果組只有5個人,比其他大b組少一半人

foopopo 發表於 18-4-1 18:22

起碼有一個公平機制俾细B先。
‹ 上一主題|下一主題