用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大家覺得細B身份考小一會有困難嗎?
樓主: rilakkuma123
go

大家覺得細B身份考小一會有困難嗎? [複製鏈接]

esthereddie 發表於 18-4-8 23:53
如果讀緊P1再去考返P1,會唔會有學校唔接納?特別係啲名小⋯
知道有成功考到神校的個案,加油

ok3 發表於 18-4-9 13:49
都唔明D學校點解會接受D學生夾硬repeat去考返同一級. 對其他考生唔公平嘅同時, 又變相鼓勵D父母迫小朋友留 ...

其實很多都係細b再考多次,始終有年齡限制,大家都係差唔多,都唔算唔公平。至於會唔會迫,要看看家長自己平日的處理態度,我相信家長係要多多與小朋友溝通,尊重小朋友意見,始終讀書係小朋友自己。

回覆樓主:

考到但係成績唔及大b好,會甘心嗎。

一係你甘心讀津校,如要讀程度較深既私校,真的會追得很辛苦(尤其是數學)你要明白,有些私校中,英,數都教深半年至2年不等,中,英尚可追到,數理真係未到果個年紀,某d位未開就係明唔到,可能半年後佢地自動明白的野,你就係因為早左半年學,要白花個幾2個月去教去迫佢明白,你自己決定值唔值得 (ps. 我是過來人)

tobebee 發表於 18-4-9 21:06
一係你甘心讀津校,如要讀程度較深既私校,真的會追得很辛苦(尤其是數學)你要明白,有些私校中,英,數都 ...

你全說中,因為我是過來人,我的小朋友是11年細B,同様上年入了一間私校小一生,中英數常全教深,追得好辛苦,連佢呀媽我都有點兒頂唔順。如果可以我都想遲一年讀,對佢應該吸收好一點。
‹ 上一主題|下一主題