用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大家覺得細B身份考小一會有困難嗎?
樓主: rilakkuma123
go

大家覺得細B身份考小一會有困難嗎? [複製鏈接]

回覆樓主

早期啲interview 是差點,到五歳時in 好咗女好多,百發百中

BEE仔 發表於 18-3-29 09:59
小兒九月尾細B今年考小一,共考了六間直資私小,結果有四間取錄了。當中包括英華,陳守仁和培僑等。認為只 ...

可否分享一下點樣教導小朋友? thanks!!

foopopo 發表於 18-3-29 11:21
仔仔係龍年細b,n無人仕。

今年考小學考左10間(包括2間神校),有4個 offers (2間一線、2間二線)

assado 發表於 18-4-1 21:00
起碼有一個公平機制俾细B先。

其實最後的要求也是高,細b尤其是數理方面未發展到,所以最後也是3rd in 止步

assado 發表於 18-4-1 21:00
起碼有一個公平機制俾细B先。
所有考生考同一個試,好公平
tsl arrangement,以我理解是因為有個小組遊戲,細B most likely disadvantage,但其他學術問題是一樣,有錯請改

回覆 iababy 的帖子

其實沒有什麼大的心得,只是給多一些時間陪讀和解答小孩的提問。他每每發問一條問題,我就會從多方面不同層面去解答他。另外,我也會參考過往其他人面試的模式,和他講解一下。提醒他在面試時要注意的地方,議他有一些心理準備和多加鼓勵他。我有讓他在外面學習英文,數學和普通話。多加鼓勵和讚美來增加他的自信心,多些支持和忍耐來減少他的挫敗感。最後,希望大家都可以考到理想的學校。

回覆樓主:

细B在面試時, 有信心在陌生面試老師前回應問題, 一樣可以有offer.

MrBeast 發表於 18-4-3 11:32
所有考生考同一個試,好公平
tsl arrangement,以我理解是因為有個小組遊戲,細B most likely disa ...

同意。大細b分開面試,唔代表收細b,否則就不會得10%係細b。

iababy 發表於 18-4-2 23:58

我都無乜心得。

學術就有一定水平、教要有禮貌、叫佢認真面試,唔係玩,只要俾心機,老師一定會知道。

不過可能係細b,阿仔完全無壓力,佢試過 in 完話唔識答,仲大大聲講一定唔收,但無任何唔開心.......(或者係好事,平常心)

回覆樓主:

12月细B, 如果真係心儀某小學, 可以在第二年再以超大B再申請多一次P1。

BEE仔 發表於 18-4-3 11:49
回覆 iababy 的帖子

其實沒有什麼大的心得,只是給多一些時間陪讀和解答小孩的提問。他每每發問一條問題, ...
其實沒有什麼大的心得,只是給多一些時間陪讀和解答小孩的提問。
==> 平日持之以恒的伴讀、解答及陪伴先係最難得既! 看似簡單, 實則一D都唔簡單, 少D耐性及恒心都唔得!

他每每發問一條問題,我就會從多方面不同層面去解答他。
==> 請問可否簡單分享下一兩個例子?

另外,我也會參考過往其他人面試的模式,和他講解一下。提醒他在面試時要注意的地方,議他有一些心理準備和多加鼓勵他。
==> 請問如何得知? 問己經歷過小一面試的朋友?

我有讓他在外面學習英文,數學和普通話。
==> 似乎補習呢三樣係必須.......雖然我真係好唔想外補, 哎!

好多謝你的回覆及分享!

foopopo 發表於 18-4-3 12:29
我都無乜心得。

學術就有一定水平、教要有禮貌、叫佢認真面試,唔係玩,只要俾心機,老師一定會知道。
睇得出你平時教得好好. 家長心態好重要. 所以幾時都話家庭教育先係重中之重! =)

rilakkuma123 發表於 18-3-28 16:35
小朋友是細B,準備考小一。真心想請教剛考完小一而小朋友是細B的家長,覺得小朋友表現如何?是否真的如外界 ...

其實今年考可以取經驗,唔理想就再考多年,進可攻退可守。

mytambb 發表於 18-4-4 17:11
其實今年考可以取經驗,唔理想就再考多年,進可攻退可守。

如果讀緊P1再去考返P1,會唔會有學校唔接納?特別係啲名小⋯

19841984 發表於 18-3-28 23:55
其實沒有什麼秘訣,看極多的書,多伴讀。

星期六星期日多參加群體活動,訓練孩子不怕陌生人,我家孩子自 ...

請教下,參加既群體活動係邊d呢? 指係同普通同小朋友玩,定係參加d 大型活動?

esthereddie 發表於 18-4-8 23:53
如果讀緊P1再去考返P1,會唔會有學校唔接納?特別係啲名小⋯

唔會,SPCC, DG, DB也收,但要注意年齢限制。另外個別學校你還是注意他們收生標準。

esthereddie 發表於 18-4-8 23:53

英華唔得

回覆 BEE仔 的帖子

只要有大B那個平均智能及體能發展,細B身份考小一是不會有困難的

回覆 esthereddie 的帖子

暫時知得係英華唔接受P1考P1,好多名小好歡迎,尤其神校。

都唔明D學校點解會接受D學生夾硬repeat去考返同一級. 對其他考生唔公平嘅同時, 又變相鼓勵D父母迫小朋友留班.

P.S. 識人就係咁樣repeat入名津!
‹ 上一主題|下一主題