用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 而家係咪多左中中?
go

而家係咪多左中中?

最近是發現一D 我果個年代, 是英中的學校都變了中中
可能我OUT 太耐, 其實而家係咪比以前多左中中?
中中入u同英中是否一樣嫁呢?
我果個年代中中要入u感覺好似已經比英中的蝕底咁

我是九十年代中學畢業

hohoho888 發表於 18-3-28 12:15
最近是發現一D 我果個年代, 是英中的學校都變了中中
可能我OUT 太耐, 其實而家係咪比以前多左中中?
中中入 ...
英中比中中入U高很多,因為英中的生源好,大多是BAND1生,中中只有培正是BAND1中學,能收BAND1生,其他中中收到的BAND1生很少。

Arabellahk 發表於 18-3-28 15:22
英中比中中入U高很多,因為英中的生源好,大多是BAND1生,中中只有培正是BAND1中學,能收BAND1生,其他中中 ...
咁其實而家係咪少左好多英中...?

hohoho888 發表於 18-3-28 15:28
咁其實而家係咪少左好多英中...?
以前無王管, 間間都可以係英中。依家係規定F1生源中, 要有85%响頭40%既學生至可以係英中。但直資不受限制。以前好似好多英中, 但又好多係英書中教。

little_yolky 發表於 18-3-28 16:51
以前無王管, 間間都可以係英中。依家係規定F1生源中, 要有85%响頭40%既學生至可以係英中。但直資不受限制。 ...
英書中教 <-- 我當年就係呢類英書中教既英中生

hohoho888 發表於 18-3-28 16:54
英書中教

以前可能大部分都係英中,連我當年讀既官立夜中學(夜校)都係英中(英書中教),如果要英書英教,睇怕想搵齊人開班都難。

聽過有家長講, 就算英中, 有些老師的英文程度真係..........

回覆 crazyhippo 的帖子

黑貓白貓,教到 5** 嘅學生就係好貓。
只要個老師唔係教英文科就得。冇咩 Band 1 生係會因為選修科老師英文差而讀唔到。

little_yolky 發表於 18-3-28 16:51
以前無王管, 間間都可以係英中。依家係規定F1生源中, 要有85%响頭40%既學生至可以係英中。但直資不受限制。 ...
我又寧願英書中教, 好過要全用中文書...... (我當年間學校都係英書中教)

phy chem bio用全中文教學? 諗起都想死
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-3-28 17:26
我又寧願英書中教, 好過要全用中文書...... (我當年間學校都係英書中教)

phy chem bio用全中文教學? 諗起 ...
依家多咗中文中學, 會唔會中文教科書好D? 我哋當年係中文中學, 但理科+數學都係英書中教, 因為校長話D中文書譯得唔好喎。

little_yolky 發表於 18-3-28 17:30
依家多咗中文中學, 會唔會中文教科書好D? 我哋當年係中文中學, 但理科+數學都係英書中教, 因為校長話D中文 ...

唔.....又整幾個名詞俾好玩吓:

數學科
一元二次方程式: quadratic equation
多項式: polynomial
正弦: sin
餘弦: cosine
正切: tangent

Phy
波長: wavelength

淨係記呢D, 都夠煩了

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

little_yolky 發表於 18-3-28 17:30
依家多咗中文中學, 會唔會中文教科書好D? 我哋當年係中文中學, 但理科+數學都係英書中教, 因為校長話D中文 ...

當年我考港澳台僑聯招試,如果唔係操過past paper,恐怕我連題目都睇唔明。就算知問咩,我都唔知中文點答好,所以我好多用英文答既。

greentea000 發表於 18-3-28 17:39
當年我考港澳台僑聯招試,如果唔係操過past paper,恐怕我連題目都睇唔明。就算知問咩,我都唔知中文點答 ...
可以用英文答嗎?

little_yolky 發表於 18-3-28 17:51
可以用英文答嗎?

我無理,總之我盡力答,不過我無同一條題目又中又英。睇返成績分數,佢係無因為我英文答而唔俾分我。

hkpapa852 發表於 18-3-28 17:39

數學科
个“边際報酬遞減定律”到今日仲記得……个名

如果是化學的中文名先死. XXX 我中文唔錯但一去到見到哩D中文字有障礙呵.  (雖然英文都好長..)

hkpapa852 發表於 18-3-28 17:39

數學科

sin cosine果d既中文名,真係。。。
我記得以前睇中文既數學題,成日若干乜若干物,睇完都唔明問乜。。。

hohoho888 發表於 18-3-28 16:54
英書中教

我當年都係英書中教,只有英文堂用英文教,但老師係講港式英文,所以,我的英文都好港式。

我當年有些科老師會用中文上小小, 不過大部份都是英文教, 可能是官校, 老師有些是外國回流, 尤其是教英文/家政的一位女士, 一口英式英文,  感覺真係是English Old Nanny.. 佢成日叫我幫佢做野, 聽下聽下令我開始對英文的小說多了興趣. 到了F6F7, 一位老派英式的學者feel 阿Sir 更令我喜歡英文, 我覺得係中學時期有呢些老師好幸運. 怇地未必有雞精幫我地train 考試, 但真係打開左一些不同的門, 給我們井底之蛙一點空間.  

amoyresident 發表於 18-3-28 19:57
我當年都係英書中教,只有英文堂用英文教,但老師係講港式英文,所以,我的英文都好港式。
...

其實香港讀既好多都港式,始終沒一個語境,但起碼叫溝通到。都ok啦,往後既都係要靠自己
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊