用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 【非香港學生考DSE對本地DSE考生的衝擊】 ...
樓主: hkpapa852
go

【非香港學生考DSE對本地DSE考生的衝擊】   [複製鏈接]

Soundervolt 發表於 18-3-29 13:11
用學生簽證係唔可以同時申請英美等國家嘅居留權或入籍,兩件事要分開申請。

其實大陸人揸香港護照喺國內 ...
國內有錢既家長其實好齊心,全部都係解想推小朋友去外國,日後唔再做中國人。

所以小朋友日後係中國福利?無需要,家長們會盡佢地能力,賺盡每一分錢留俾佢地子女。

攞住香港身份証出入方便,而且就算再攞到其它護照又唔需要放棄香港身份証。

香港其實係變咗不少國內人向外移民既踏腳石。

所以香港雖然未必俾佢地放在眼內為一個長遠發展既地方,但郤係佢地頗為重視既踏腳石。

不少國內以優才身份入藉香港既國內人,過幾年咪又馬上去申請外國護照

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

小時了了 發表於 18-3-29 14:17
陳 Sir 係呢度提出過 https://www.edu-kingdom.com/foru ... tra=page%3D1&page=1
#19 "香港青年人的工資.. ...

又睇下大陸人點睇所謂“七年之痒”

http://news.ifeng.com/a/20161028/50170366_0.shtml

张爱玲那句怎么说的来着?海外华人尽可以隔着大洋安全的爱国。是这么说的吧?因为这边的优点满足了他的幻想,缺点损害不到他的利益。

hkpapa852 發表於 18-3-29 15:10
國內有錢既家長其實好齊心,全部都係解想推小朋友去外國,日後唔再做中國人。

所以小朋友日後係中國福利? ...
澳洲福利勝中國啦...有樓有賓馳...仲可以失業援助...更勝做中國人 ~~~

http://www.szkinwell.com/newsshow.asp?showidd=192&sID=004

香港進修移民方法

artroboy 發表於 18-3-29 15:16
http://www.szkinwell.com/newsshow.asp?showidd=192&sID=004

香港進修移民方法
好多人以為中國人不屑攞香港福利,其實只係証明佢地唔瞭解中國人,想得太理想化。

中國人既思維,非我們到以常理去推測。

記得早年曾問過一位經常網購的國內同事,問他常常網購,不擔心受騙嗎?

他就馬上回答:可以騙得到我証明佢有本事,就更加要學吓佢,然後去騙番其它人

中國人的確不屑做香港人,但做咗香港人之後令佢地更容易做到英/美/澳/加既公民
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

artroboy 發表於 18-3-29 15:16

香港進修移民方法

你條 link 经纬移民留学服务 啲資料好得

香港進修移民: 香港學位 + 香港居民身份 = 一人就讀, 全家受惠

Yanamami    發表於 18-3-29 15:35

-人就讀,全家族受惠先啱……

小時了了    發表於 18-3-29 15:39

hkpapa852 發表於 18-3-29 15:10

所以小朋友日後係中國福利? ...

呢個可能係華人嘅本質,其實有錢嘅一群香港人又何嘗唔係一樣?錢就喺香港搵,但又揸住外國護照。我所講嘅只係一般嚟香港讀大學嘅國內中產,但又未去到好有錢嗰個層次,我認識嘅有錢大陸人對兒女讀書嘅真正目標亦唔係香港嘅大學,不過有香港身分證除咗有出入境自由外,另一個最有價值嘅地方,就係可以擺喺香港嘅錢可以有出入世界各地嘅自由。

Soundervolt 發表於 18-3-29 15:37
呢個可能係華人嘅本質,其實有錢嘅一群香港人又何嘗唔係一樣?錢就喺香港搵,但又揸住外國護照。我所講嘅 ...

華人本質同大陸本質最大既區別:口是心非!

一邊痛駡人不愛國,一邊前後腳走路。

Yanamami 發表於 18-3-29 15:35
-人就讀,全家族受惠先啱……

真係要搵返"亞視永恆" 再拍返輯 "尋找他鄉的故事" > 全世界有或無人住嘅地方都有華人

Yanamami    發表於 18-3-29 16:45

美國不嬲都係雜不冷乜國籍人都有,同澳洲-样都係移民国……猶太人、黑人,唔好提,無陰公~印度人,如果人囗同中国差不多,禁又好似遠唔及中国多移民……唔係愛国唔可以移民,但其他国家,除难民外,真比較少似中国人禁“雞飛狗走”法~

李大人 發表於 18-3-29 16:09
愛國唔可以移民?猶太人,美國人,印度人,俄羅斯人,中東人,黑人移民算唔算唔愛國呢 ...
Good questions!
就等於d 仔女移民左去外国, 个口猛話我好爰你呀, 呀爸呀媽! 但十几年都唔反泥睇佢地一次, 什致死都见唔到最后一面, 咁你信唔信佢地爰佢地父母呢! 我唔知, 冇答案...

同样果d 拿晒外国户照, 身家/家人在外地, 什致自己都已在外地, 个口勁話爰国, 當国家有難, 就捐dd錢, 再嚴重d可能格住个太平洋大西洋哭二下, 咁已經係好爰国... 同意?  

不管大陸, 香港, 澳門, 台灣, 可能是有錢權的人/家族是喜歡這种方法爰国瓜!  

你可能真係講得arm 呀!

李大人 發表於 18-3-29 16:56
印度在美國人口,有四佰四拾萬人,同華人差唔多
但正如上面話齋,全世界每个角落,有人与無人住既地方,都有华人~~印度人应該無禁叻。

Yanamami 發表於 18-3-29 16:59
但正如上面話齋,全世界每个角落,有人与無人住既地方,都有华人~~印度人应該無禁叻。 ...
唔, 印度應該真係無乜華人

如果係旅遊, 印度對華人應該係無吸引力

除非焗住要去工作, 不過印度同中國既關係, 華人去印度工作都唔係咁方便 (香港人會方便好多)

李大人 發表於 18-3-29 17:14
我識華人在澳州種菜,自力更生,適應能力強,但我又唔見印度人種菜,攞救濟多,雖然有叻,但佔人囗不多, ...
種菜其實投資相當大。

hkpapa852 發表於 18-3-29 17:04
唔, 印度應該真係無乜華人

如果係旅遊, 印度對華人應該係無吸引力
印度見到華人既機會都多,不過係新加坡人同馬來西亞華人多。我反而覺得如果係做低檔FMCG,印度唔太差,比大陸容易做。不過因為我唔係做FMCG,所以機會不屬於我的。
‹ 上一主題|下一主題