用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 保良局蔡繼有中一插班
樓主: s20121058
go

保良局蔡繼有中一插班 [複製鏈接]

ol_bb 發表於 18-5-30 21:43
Year 6-12, 7年

佢行咩學制?
Local school p. 6畢業考year 7?
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

cky is 私校,咁如果收了,是否自動報上教育局吾洗派位

tsangv 發表於 18-6-16 16:01
cky is 私校,咁如果收了,是否自動報上教育局吾洗派位

CK Y好難入的。。。。。

Yes a勁得泥,糸吾算谷,但又考得好好。我今年也叫囝考,那天剛好要返學,佢話不返學系無責任心,不肯去,否則,考到就吾洗咁大壓力,下年即走。始終試下無妨。佢有兩個表哥也是蔡繼有,亞囝表哥果時未有咁hit,小學吾洗怎麼做功課同溫習,中學先谷,但英文好強(佢地在學校系差那些),所以佢地学校真的好有辦法,佢兩個表哥雖在此校糸差個的,尤其弟弟,小學我阿哥重問老師洗吾洗留級,小四個年重糸考尾定尾二,但是,老師話小朋友,吾緊要啦!話吾會叫人留班,細路仔慢慢教!好有愛心,無乜計算成绩,今天佢巳入港大工程year one升year two,大個個就入左建築系,我哥哥安心曬,差不多個個都考得好好,好個的入中大及港大醫學院,科大BBA,吾知佢地學校有咩辦法令學生咁叻,因為佢地的確無local school的人咁勤力,基本上勤力過兩年而已,從來未補過習,佢哋學校吾興補習,有些神奇!

tsangv 發表於 18-6-20 22:04
Yes a勁得泥,糸吾算谷,但又考得好好。我今年也叫囝考,那天剛好要返學,佢話不返學系無責任心,不肯去, ...

蔡繼有吾係IB制咩? 係另一個入U制度喎! IB一向都吾係易讀.

tsangv 發表於 18-6-20 22:04
Yes a勁得泥,糸吾算谷,但又考得好好。我今年也叫囝考,那天剛好要返學,佢話不返學系無責任心,不肯去, ...

以我所知(朋友個細路喺蔡繼有讀),中學考完IGCSE後,成績稍遜的那批學生是不容許考IB張diploma,退而只可考張certificate,似乎以這張cert並不可報讀大學,而我則不知該批學生佔多少。

請知情家長作補充或更正。

其實,我又有少少冇講到,我兩個姪仔在䕓繼有考完GCSC,大姪仔攞四A ,細仔拿六A ,蔡繼有拿六A的非常多,一半以上,然後他們兩人去了英國,因為我阿哥做公務員,在英國考alevel,的確易好多,他們透過呢個方法入hku,他們如果考dse,未必入到,因為佢地不大勤力的,但是,英文好好,在英國連老師也覺得他們英文好好(可能因為佢地由小學開始,其中一位班主任一定糸外籍)。
不過他們留在蔡繼有讀書的同學,系考IB,的確系難的,但拿40分以上大把人,其中佢有個friend 入CU BBA,他們在大學也ok,我覺得英文好,好著數。

我估現在越來越勁,爭住入,佢哋兩兄弟果時無咁難入,算是新校,佢哋糸考不到培正丶民生才入蔡繼有的,或者真正鶱翁失馬😅

‹ 上一主題|下一主題