用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 保良局蔡繼有中一插班
樓主: s20121058
go

保良局蔡繼有中一插班 [複製鏈接]

woyj 發表於 18-4-19 10:57
我是cky 高小家長,也沒看過這篇呢

那麼篇報導是否反映用家心聲? 小朋友讀得愉快嗎?

(我很喜歡CKY,可惜當年second in後waiting,所以只好選擇入讀一間直資小學)

cornelius 發表於 18-4-19 10:54
怎會厲害呢?我只隨便在Google搜尋一按,其實EK也有很多有用的資料,到CKY學校那邊的家長也許能給樓主更多 ...

我揾左好耐都揾唔到太多资料,我只是好少

回覆樓主

我舊年打去問,佢話隨家長報邊個year,報邊個year就會考邊份卷。
我最終冇報

chloe.k 發表於 18-4-19 11:57
我揾左好耐都揾唔到太多资料,我只是好少

找插班資料不果? 很正常喎,一來數量唔多,二來又未必有插到個案分享。 成功的個案又未必係EK常客,又或者不太願意分享…… 總之想報要趁機,唔想讀低一班就照報Y7先,但小朋友支筆和把口(指中、英的口語部分)要夠靈光。

cornelius 發表於 18-4-19 18:42
找插班資料不果? 很正常喎,一來數量唔多,二來又未必有插到個案分享。 成功的個案又未必係EK常客,又或者 ...

想讀IB亦可考慮插其他(例如真道)。

cornelius 發表於 18-4-19 18:42
找插班資料不果? 很正常喎,一來數量唔多,二來又未必有插到個案分享。 成功的個案又未必係EK常客,又或者 ...

我決定跟返學制報y6
不過 試下先,冇所謂 .. 唔好比咁大壓力小朋友
插唔插到 是但啦

cornelius 發表於 18-4-19 18:45
想讀IB亦可考慮插其他(例如真道)。

好的
再找下 thx

chloe.k 發表於 18-4-19 18:46
我決定跟返學制報y6
不過 試下先,冇所謂 .. 唔好比咁大壓力小朋友
插唔插到 是但啦
我也是一樣會照報考Year 6, 因為蔡繼有Year 6 = 香港的中一, 所以我認為小朋友如果插班的話也應該是跟隨蔡繼有的學制,如果是入讀Year 7 根本銜接不了!!!!

s20121058 發表於 18-4-19 21:08
我也是一樣會照報考Year 6, 因為蔡繼有Year 6 = 香港的中一, 所以我認為小朋友如果插班的話也應該是跟隨蔡 ...

咦,我只知CKY的中學由Y6開始,未曾聽過它等於香港本地課程的中一

cornelius 發表於 18-4-19 21:24
咦,我只知CKY的中學由Y6開始,未曾聽過它等於香港本地課程的中一

...
YES , 蔡繼有的校務處告訴我Year 6 = S 1, Year 6 學習的科目完全是中學課程, include intergrated Science, History , Geography , Chinese history .........  Year 7 = S 2., 試問如果在香港學制六年級畢業後. 又怎能skip S 1 去讀S 2 ? 所以不要再考慮年齡的問題, 應該考慮到小朋友在學制課程的銜接

s20121058 發表於 18-4-19 21:35
YES , 蔡繼有的校務處告訴我Year 6 = S 1, Year 6 學習的科目完全是中學課程, include intergrated Science ...

你信?基本上校方課程全部與local school 不同。如果係你咁講,為何geography and history , 甚至science 不考呢?

cornelius 發表於 18-4-19 21:24

...

我都沒聽過
y11, 12 是ibdp
y9, 10 是igcse
y6 to y8 是校本課程,以British National curriculum 為主體, 而igcse 是比當年hkcee 淺
校網 unique features of curriculum 有寫

校務處與樓主怎樣溝通我不清楚,我只能說一向也有好多疑問,多年來也是這樣喔

我孩子有甚麼問題,也是問老師的

朋友孩子本地小學讀完P6,想行IB條路,升讀蔡繼有Y7,現讀Y10或Y11記不清了。

昨天考written test 好多人

前天睇到時事節目講2017年入8大人數約17000人(考試人數615xx). 吾知有冇睇錯數字, 如係真的. 感覺 真係好渺茫, 有能力的, 吾走就奇!

國際校, 債券貴極都有人買, 盡見香港父母對香港學制的想法

醒目開學勳章

christy2011 發表於 18-5-6 08:48
昨天考written test 好多人
有人辭官歸故里,有人漏夜趕科場

sell2japan    發表於 18-5-6 16:47

醒目開學勳章

crazyhippo 發表於 18-5-6 13:11
前天睇到時事節目講2017年入8大人數約17000人(考試人數615xx). 吾知有冇睇錯數字, 如係真的. 感覺 真係好渺 ...
成2x%都叫渺茫?

sell2japan    發表於 18-5-6 16:46

有人收到CALL 未?

woyj 發表於 18-4-17 15:17
cky 小學是5年制,即普遍小學六年級時,在cky 是y6 , 屬於cky中學

中學讀六年定七年?
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

virgokaren 發表於 18-5-30 21:34
中學讀六年定七年?

Year 6-12, 7年
‹ 上一主題|下一主題