用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 保艮局羅氏基金中學谷唔谷架?
樓主: struggle
go

保艮局羅氏基金中學谷唔谷架?   [複製鏈接]

jasonfather 發表於 18-4-5 23:03
小兒獲羅氏取錄,在觀塘區屬band 1。未知今屆獲羅氏取錄的外校生屬哪個組別? ...

一直以來羅氏取錄大多數係b1,小量b2,我女當年也是觀塘區

回覆 ^曾小姐^ 的帖子

謝謝回覆!

小兒也獲羅氏取錄,是TKO band 1生。
我諗第一輪offer 的也band 1 生..但offer 了無take 的位據闻留给叩门生。

ahjoechan 發表於 18-4-6 12:11
小兒也獲羅氏取錄,是TKO band 1生。
我諗第一輪offer 的也band 1 生..但offer 了無take 的位據闻留给叩门 ...

往年係會call waiting,b2生大部份waiting,除非面試表現出色就直接有offer,其實好睇面試,阿女同學係將軍澳一線小學b1a都係waiting,反而2線小學b1c有offer

有個朋友女女2b 直接有offer

小兒收到offer,正考慮會否註冊,需要家長們的意見協助。
他屬B1b-B1c成績, 活潑好動,目標考入3大(孩子的意願,請勿見笑)。小學的班主任鼓勵小兒應參加派位,因入讀B1中學的成數高。
我沒有去簡介會,所以對學校認識不多,但有家長說這所學校不錯,所以報讀。近來閱讀不少學校相關資料,發覺此校去年DSE成績都很不錯,增加了我的信心。
我想問一些關於學校的軟性資料:孩子讀得開心嗎? 原因?
老師和學生、同學和同學的關係如何?
老師們採取正向鼓勵學生,還是傳統單向責罵學生?
功課量大概每天多少份?
學校的體育方面是不是除了游泳和乒乓球就較為遜色?
謝謝!

JPMom 發表於 18-4-7 16:38
他屬B1b-B1c成績, 活潑好動,目標考入3大(孩子的 ...

我覺得要睇1. 咩區, 好過laws 的官津是咩, 自行in得好唔好, 心儀校抽入的機會大唔大等.
2. 我見有家長睇過laws 同觀塘區的官瑪順天差不多, 我自己就同聖言比左一些我自己個possible 將來會選的科. 見睇就好多科都唔太遠. 當然laws 是否可以下次DSE都好有不肯定.

4 or above
中: L42S52
英: L70 S63
M : L83 S90 *
M1 no  S75
M2 82 S68
LS 61 S42

Phy: L82S75
Chem: L100 S69
Bio: L81 S72

BAFSL65 S63
Econ L52S66 *
GeogL75 S40

*subjects SY obvious better

data adopted fm 2 school's website, Laws is estimated fm barchart.

HaYi 發表於 18-4-7 19:27
我覺得要睇1. 咩區, 好過laws 的官津是咩, 自行in得好唔好, 心儀校抽入的機會大唔大等.
2. 我見有家長睇過 ...

好細心但羅氏只得m2冇m1

回覆 struggle 的帖子

謝謝資料,成績方面已有一定的掌握,但我想問一些關於學校的軟性資料:孩子讀得開心嗎? 原因?
老師和學生、同學和同學的關係如何?
老師們採取正向鼓勵學生,還是傳統單向責罵學生?
功課量大概每天多少份?
學校的體育方面是不是除了游泳和乒乓球就較為遜色?
謝謝!

JPMom 發表於 18-4-7 16:38
他屬B1b-B1c成績, 活潑好動,目標考入3大(孩子的 ...

試答下,有錯漏請正,謝

其實每個小朋友性格唔同,可能a覺得適合,但又未必啱b,所以揀學校我一定親身了解,上網睇果間學校高中讀咩科,自己成績亦唔會去高攀,即唔會1c學人去讀1a,家下讀嘅係小朋友而唔係大人,我只揀間我認為程度啱佢,至少已經擔心少一樣學業問題
我女係以1a-b成績入羅氏,去到最後攞派位証班主任先知,仲不斷講入羅氏好嘥佢,係佢哋眼中只會叫學生揀1a學校,唔理啱唔啱佢,因我女屬多咀同好動型,經常俾佢投訴,所以完全無視我女,但上到中學反而班主任個個勁讚佢主動,從未有人投訴過,但我女成績只屬中間位

如果唔努力,即使話你聽有100%入u率,你估你入唔入到?你估考到狀元果d真係靠晒學校而唔駛讀?10a港姐都講過佢自己會考時,係連續幾個月去自修室朝八晚十咁讀

我亦唔想俾人話我賣花讚花香,以我女角度去講,讀緊第3年,我未聽過佢有講過上堂有人因學業俾人鬧,反而欺凌同學(男生小息時搬走同學張枱)就有,上堂搗旦就經常,有時連sir都玩埋一份,放學亦見過老師學生一齊打波,師生互相follow ig,亦有wts gp for全班,到而家佢都好鍾意返學

如果你想搵間運動出色,羅氏應該唔啱你仲有一樣比較出色係冰上曲棍球,近排攞咗個冠軍

至於功課,中一係數比較多,其餘都有一兩張工作紙,家下都唔多覺佢做功課,除咗假期

重申:以上係我女講,未必等同其他用家

回覆 ^曾小姐^ 的帖子

謝謝妳! 真的幫到我很多!

^曾小姐^ 發表於 18-4-7 21:25

試答下,有錯漏請正,謝

謝謝曾小姐咁詳細的分享。我都認同找學校是找合適自己小朋友。聽你咁講你以前女讀過間小學都好傳統,只睇表面,做好自己升中成績就算,好彩你有自己的堅持。你呢過case又令我想起港同,以前又係比人睇次一線, 但而家爭崩頭。如果羅氏之後幾年DSE成績KEEP到或出到狀元(舊年2017 DSE 就好似話出到一個榜眼)可能程況就唔同。不過, 我唔知羅氏比唔比人讀7科(是否7科可做狀元,有錯請指正),唔俾就冇可能出到狀元。

waiwaileung1 發表於 18-4-7 22:39
謝謝曾小姐咁詳細的分享。我都認同找學校是找合適自己小朋友。聽你咁講你以前女讀過間小學都好傳統,只睇 ...

7科有5**就可做狀元,8科就超級狀元,當然可以讀7科或8科,只要總平均分有7成就可以,大約考級頭20,但我同我女都係堅持讀6科就算,我唔想我女太辛苦,夠分入u就算

另外,個榜眼哥哥係差一粒星就做到狀元,佢6科5**,1科5*

^曾小姐^ 發表於 18-4-7 22:50

7科有5**就可做狀元,8科就超級狀元,當然可以讀7科或8科, ...
我同你一樣都是不想小朋友太辛苦,入到U就算,不奢求一定要入到3大。

^曾小姐^ 發表於 18-4-7 22:50

7科有5**就可做狀元,8科就超級狀元,當然可以讀7科或8科, ...
個榜眼哥哥都好勁喎! Check 下卷可能變狀元,哈哈! 曾小姐你到好厲害,咁都知。

waiwaileung1 發表於 18-4-7 23:03
個榜眼哥哥都好勁喎! Check 下卷可能變狀元,哈哈! 曾小姐你到好厲害,咁都知。 ...

我女夠八嘛

struggle 發表於 18-4-4 21:26
近排咁多直資的校長都話退休嘅,羅氏陳校長唔會咁快啩?

如無意外,佢做埋今年退休,好可惜

^曾小姐^ 發表於 18-4-8 09:52
如無意外,佢做埋今年退休,好可惜
退休前羅氏走出低潮,也算是有安慰了。

回覆樓主

吓!做埋今年!我就係聽咁多簡介會中,覚得佢真踏實,所以對學校感覺良好。

^曾小姐^ 發表於 18-4-7 19:43
好細心但羅氏只得m2冇m1

多謝指正,已改番m1 to m2.
又會冇m1呢?
不過m1m2我個入邊間应該都吾会選.

陳校長又係退休啦?希望laws 吾会有負面影響
‹ 上一主題|下一主題