用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 又係衰英文科。。
樓主: little_kid
go

又係衰英文科。。   [複製鏈接]

應該係你練習同考試唔同。例如填 preposition,書多數都係填充,冇 proofread,所以咪唔會錯。好多練習都係一版同一個答案,或者有提示字眼,所以就可以盲目填而去到考試就咩都唔識。我之前教 tense,因為我知道如果練習分 -s 同 -es, -ies,班小朋友一定會盲目填,所以我 d 練習全部打亂,等佢地冇得亂填。提示字眼亦唔會多,要佢地自己判斷。

不過唔睇書唔係辦法。真係連英文漫畫、圖鑑都唔肯睇?我見班唔太鍾意睇書嘅仔仔都鍾意英文漫畫同 movie books。

回覆 little_kid 的帖子

小朋友有好多野唔鍾意添,做家長咪一樣迫到佢做。你要佢做,實有辦法的。
小學校內一三五睇中文,二四睇英文,如果唔跟從會記過同畀老師鬧。我屋企都有實施過類似嘅家規,如果要睇一本英文書,我必須睇一本中文書,等價交換,英文書畀阿媽鎖起。我另一個同學鍾意打機,佢點都唔肯玩英文版,一係日文一係中文,攻略也如是。結果因為冇人寫完整嘅新版攻略,佢屈服睇英文。

福爾摩斯本身係英文書,睇中文就冇左果種味。正如睇 Harry Potter,點睇都係英文版最正。

咁佢係速度快,只想交貨走人果種?你有冇同佢一齊做幾題,圈字眼,然後先再放手?
我之前教過個小一仔中文,d 字默極都錯,唔鍾意我同佢一個一個字咁溫,叫佢自己溫就好快話「睇完」但係又再錯。結果我要佢坐係度 8 分鐘,睇完都要繼續坐到夠鐘,結果佢認真起黎再溫多次,之後一 take 過冇錯。

又教過另一個小一仔,好簡單嘅 first、second、third 呢 d,填色練習(例如: The third ice cream is yellow, the ninth ice cream is red),佢有理冇理,唔睇 third、ninth,見到果題有咩色就係隔離個圖案「順序填色」。結果畀我叫佢先圈起 d 字眼,然後係字眼同個雪糕球到寫低號碼,然後先再填色。之後果 d 練習都一樣拆開幾個步驟去做先冇再錯。

回覆 YolandaTam 的帖子

我教其中一個小朋友就係學唔識 phonics,幼稚園學到小學都搞唔掂 ,好彩依家情況好 d,開始領悟到拼音。

可以咁講,不過個個小朋友「領悟時間」都唔同,有 d 睇睇下書叮一聲就明曬,有 d 就做練習做下做下先發現原理。我記得有一次教小一 here 同 there,講左好耐都唔明(我都唔明佢點解唔明 ),結果每一條題目我都要佢畫畫,畫返個「距離」出黎。畫左成堂先明。另一次就教個小四 before xxx, I yyy,又係畫左兩堂 timeline,題題都畫;但係教另一個小朋友同一樣野,簡單講解,做兩三題,即刻上手。
你話小朋友練習、測驗錯完唔知錯咩,咁佢有冇改正?如果你唔提佢,佢識唔識自己圈字眼?通常改正我見好多小朋友都明自己錯咩,圈到提示字眼。如果佢真係連提示字眼都搵唔到,完全「一舊雲」,咁應該佢係唔明,得個殼。

回覆 yovin 的帖子

我都覺得小朋友唔願睇書,但係肯做練習呢點其實已經幫唔少(好奇樓主用咩方法令到小朋友肯額外做咁多野,等我都學下野對付班百厭星 )。我遇唔少唔肯睇書又唔肯做練習,真係要我坐係度望住佢

回覆 HaYi 的帖子

我記得我係小六睇紅樓夢,覺得賈寶玉對人好好,好受歡迎。依家睇就覺得佢對個個女仔都特別好,導致個個都有遐想。對外面世界一無所知,某程度上非常幼稚。依家再睇,覺得林黛玉就好「公主病」,少少野就喊生喊死。

不過我最鍾意都係鳳姐同平兒,到依家都一樣。

回覆 tutik 的帖子

咁佢速讀,係明 5 成,定係明 7-8 成,定係 9 成?你話佢冇睇曬所有答案就作答,係講緊選擇題?
香港學生面對嘅英文卷,10 條有 8、9 條都係「有跡可循」嘅直接題目,見到 keyword 然後係文章搵返就得,就算唔識果隻字都可以作答到。我試過一招就係畀多時間,做完都唔會收卷,時間 set 左係 X 分鐘就 X 分鐘後畀我改,頭兩分鐘佢地都係坐係度,之後因為我唔畀佢離開座位,佢冇野做所以 check 卷,之後就見到自己錯好多野。

我依家睇緊個初小生剛剛派返黎嘅 test,全篇文章都理解到,亦答到重點,但係 10 分畀人扣 6 分,原因係每題都錯 grammar。
‹ 上一主題|下一主題