用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 又係衰英文科。。
樓主: little_kid
go

又係衰英文科。。   [複製鏈接]

shadeslayer 發表於 18-4-1 01:17
你講左去邊?

講番「男孩子讀理科出路廣」,同「女孩唔使咁叻」先。
唔明?咁用另一個方式。言論自由是神聖不可侵犯的。有網友在論壇舒發己見,你不同意但要她改寫。你違返了人類最重要嘅核心價值,我鄭重要求你删去留言,並立刻作出道歉。
你又點睇!

akys 發表於 18-4-1 17:50
唔明?咁用另一個方式。言論自由是神聖不可侵犯的。有網友在論壇舒發己見,你不同意但要她改寫。你違返了人 ...

你錯到無輪,起碼錯3樣野。

先不要講言論自由是否無限制,亦暫不計你而家的言論是否嘗試限制我的言論自由,你無睇清楚我要求A君做乜先講。

shadeslayer 發表於 18-4-1 17:56

你錯到無輪,起碼錯3樣野。
我引例子啫。我净係想話你“左膠上腦”而已。

akys 發表於 18-4-1 18:05
我引例子啫。我净係想話你“左膠上腦”而已。

舉都舉個錯例。一個錯的例子,一個錯的前設,如何有說服力?你明乎其實右膠囉,唔係,係唔講道理的右膠囉。

ar_mak 發表於 18-4-1 18:18
你呀,起碼錯十樣野呀!

我有數出三樣。你咁叻又數下我在這題目的十樣野來聽。唔使數一星期下馬!亂講漫罵只反映個人質素,唔好笑死我了。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

ar_mak 發表於 18-4-1 19:03
你自己同自己講完就當講左?你幾時有數到3樣野出黎?

呢個唔好理住,你去番之前果度,修改番<考牌係冇用 ...

我回文己明確數出三樣,唔你要我小學生咁數俾你睇?

唔好理住。。。。。。哈哈,亂噏兜唔番。好,唔理住。

你又係無睇清楚,我係話有牌,一般來說有好過無,但只限中層(或中下層,是乎如何定義)比下層。有一些專業,上層也要有牌,但大多數 business managers 管一隊有牌的人,佢本身不一定要有牌。

我無牌,但咁多年來管和請無數有牌的人。我要拿牌,輕而易舉,但對我來說無用。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

little_yolky 發表於 18-3-29 09:18
有閱讀同無閱讀習慣當然不能比較啦。.............不過, 好surprise原來你當年都有迫阿女的..........:happ ...
我十年前經常講我女兒不喜歡閱讀英文書,講得太多後來少講了:

為興趣而讀書,上上之策
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2621266

//女兒學習總結

在英文這一塊,主要因為沒有在幼稚園時把握機會開展英文閱讀,所以女兒達不到leisure reading這理想境界,與網上英文列強相距甚遠,是小弟教女的最大失誤。在此亦在此恭喜那兩位網友神級英文的女兒,我對他們又羨慕又妒忌。

我女兒DSE讀七科,其中兩科是從興趣驅動,亦可算是難能可貴,人生總會有不完美。//

正如妳所講,有閱讀習慣當然把無閱讀習慣的比了下去。雖然我女兒英語程度在自幼閱讀的孩子當中差不多是最弱的,很諷刺地卻在她讀的中文小學、band 1中文中學英文名列前茅。

我很清楚知道要培養孩子閱讀興趣,但她沒有興趣我可以怎辦?我沒有一個有信心的答案,當年亦沒有高人能夠提出有效解決方案,於是英文伴讀就持續了整整十年。還好,我視伴讀為樂趣,付出是值得的。不過,我相信這個問題並非不能解決的,日後肯定有一些高人提出建設性答案來解決這問題。

沒有閱讀興趣,伴讀起來自然要留意女兒的神態,看看是否在閱讀了。

IloveJJ 發表於 18-4-1 21:25
你其實係咪真係理解力有問題?整段文字那有「不講道理」這幾個字?

我真的不是想與你爭辯,但你真的沒發覺 ...

你已經承認你是太霸道的人。專制的人不會接受別人的意見。我認為不需要與你再說道理。

我已經編輯以上的帖子,這應該更清楚吧!

所以我沒有想再回覆你的了。

再一次請你不要回覆 我。

ar_mak 發表於 18-4-1 21:11
你算係應對左我關心既野而作答,而且思路清晰,今次免你吹波仔比你通過酒精測試。

你前文有回應到果三點, ...

我係保安員領班的職業也比你估到。好利害。

ar_mak 發表於 18-4-1 21:20
回覆 ar_mak 的帖子

你最好都係去番前文更改番啦,我睇野已經係鐳射眼都睇唔清你講嘜,更何況係呢度D青少 ...

我可以點清楚當教小學生咁,但我寫左1,2,3,你要明確寫番我在這題目十點錯出來,不是亂來的。

有冇牌之爭,我已講多一次我意思,不是錯。

IloveJJ 發表於 18-4-1 22:24

很好,你終於知自己為何常令人誤會了!你是將不同意思的字混 ...

我一早話你誤會左,但你總是要說我令你誤會。

不論是你令我還是我令你誤會也好,我一早同你講和,這是我以和為貴才這麼說。

我一直說男女有一些不同,但不可以性別歧視,所以我説學習上是要跟據個人的能力和條件,不是籠統說男女分別。

再一次重申

你承認你自己是太霸道的人,我認為你不接受意見和不講道理。

‹ 上一主題|下一主題