用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 又係衰英文科。。
樓主: little_kid
go

又係衰英文科。。   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 18-4-1 09:23
唔係,大家响呢度可以講下自己有咩睇法,對事不對人。但你批評佢,係針對一個人。你唔係版主,你無權。
...

咁為何你有權批評我批評人,你知唔知自已的道理係邊?

生平最憎 hipocrites.
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆樓主:

通常男性思考着重理性分析,愛用数據,女牲則情感上較捷銳,外交高手。所以以前概括地話男仔數理強,唔覺呢句群話有乜問題,有幾誤導班叻女,跟歧視扯在一起更莫名其妙。

中國歴史五千年,點解都係男尊女卑來圍持社會平衡?有個女人就等如有個家,養兒育女,以延續物種邏輯,責任重大。而家啲女仔叻到爆曬炸!真係唔需要太緊張幫佢哋護航。平時講平等,適當時同你講lady first。香港教育制度下,男仔係蝕底,男仔遲開竅(唔去睇最top 果班精英,佢哋不分男女),中泳既男仔成長係好艱難。由小學開始,男女校已經係一個騙局,要班仔去墊底。Band 1男女校,女多男少,名女校又多過男校,入大學都係女多過男,差異有增無減。唔好暗笑得太早,班叻女點揾老公?就算降低要求勉強揾到,又容易帶出優秀孩子?

識得生,緊係生個女!我認我细時都睇啲男仔唔順眼,而家報應得一子! 唯有教佢生存之道,從來唔好同女人拗任何嘢,你一定輸。遇到公主個老豆更要火速弹開,容易中箭。越撐越遠,發下噏風。

IloveJJ 發表於 18-4-1 09:26
你唔見我無否認「太覇道」嗎?我是以其人之道還其人之身。我本不在論壇說任何人不是,但看不過眼你兩如此 ...

你連以其人之道還於彼身咁淺的道理也未明。用之於底賴,只反映你個人。

我的道理是甚麽?  批評公開論壇歧視性言論。你的道理是甚麽?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆樓主:

可否去返主題,高人指導一下。
我家天才做券時唔單止速讀(平時睇書都快),重速做,錯到離譜 ,返嚟一睇份卷,肯定佢冇睇曬所有答案就已經答咗, 為咗杜絕 佢呢種自殺式答題法 ,而家只能多比comprehension佢做,睇實佢做,教番技巧(其實我都唔知有乜技巧),再逼佢查字典增加生字量。重有乜可以做?

IloveJJ 發表於 18-4-1 09:29
的確只有你兩位。

你地有幾多位?幾多位唔你重點。

你叫人想下為何多過一個一人贊同你,此乃你的中心思想,你的道。我說我也有其他人贊同,為何你叫人想,自己不想想?

此乃以其人道,明嗎?

tutik 發表於 18-4-1 10:38
通常男性思考着重理性分析,愛用数據,女牲則情感上較捷銳,外交高手。所以以前概括地話男仔數理強,唔覺呢 ...

你看清楚,男孩數理強,平均而言是事實。但和A君那句無關。我批評A君句:

「男孩子,讀數理出路廣。」而A君亦澄清「數理出路廣」,和男孩子無關。

未成年女孩聽到大人咁講:「男孩子,讀理科出路廣」,問「咁我呢?」耳濡目染,禍害無窮。

It is all about letting girls choose what they want, without adults "OVERSTEREOTYPING" girls role.

LET THEM CHOOSE.

tutik 發表於 18-4-1 11:08
我家天才做券時唔單止速讀(平時睇書都快),重速做,錯到離譜 ,返嚟一睇份卷 ...

逼查字典,是最快謀殺閱讀興趣的方法。

assado 發表於 18-4-1 06:58
我冇講過女孩子不合適讀理科, 亦冇講過有男女歧視。
討論範圍已出了樓主討論的問題, 我不會再回覆下去。
...

你好

你明白就太好了!

好好享受親子假期,祝復活節愉快

IloveJJ 發表於 18-4-1 09:24
我終於睇得明你同S君既共通點。明明自己說法有問題,竟然反而話人誤會你。
...

我在這裡的回覆只表達本人的意見,S君並不代表本人的立場。

IloveJJ 發表於 18-4-1 09:26
你唔見我無否認「太覇道」嗎?我是以其人之道還其人之身。我本不在論壇說任何人不是,但看不過眼你兩如此 ...

我在#339,#342是表達個人意見,亦認為你是以事論事的人。

直到#343,你評擊本人。

在#347,#353,我希望你冷静及解釋誤會的原因。目的是想冰釋前嫌。可惜你也聽不到了!

最後既然你自己承認你太霸道,我認為你不是講道理的人,

那麼悉隨尊便吧!

tutik 發表於 18-4-1 11:08
我家天才做券時唔單止速讀(平時睇書都快),重速做,錯到離譜 ,返嚟一睇份卷 ...

我就覺得查字典,唔點可以增加識字量,佢哋好快就會忘記,除非個字成曰見到,要增加識字量,最好睇啲series既書例如Magic Tree House series 或老鼠記者之類,來來去去都出現嗰啲生字,第一次出現唔知點解,第二次估到三成,第三次五成,第四次就十成,唔需要查字典,用上文下理去估,正正係閱讀理解要既技巧,只要啲書佢哋覺得有趣,就會吸收得好快。睇書唔止學生字,最重要係學語感(補習都幫唔到),仲有閱讀速度,有睇開書既,小學嗰啲閱讀理解其實好鬼淺,基本上係冇唔識既字,多數係扣串錯或句子上的grammatical mistakes. 最近幫朋友個仔補習,見佢閱讀理解錯得幾離譜,我發現佢好似亂做,原來篇文有啲critical既字唔識解,所以亂做,點解決?我都係提議朋友要每曰伴讀,解決識字太少既問題先。如果明九成,噤就係態度問題。利申:我唔係高人。

IloveJJ 發表於 18-4-1 15:16
我不是不講道理的人。但面對不講道理的人,我不會講道理。

你以為你有真理?哈哈!

你有無真理我唔知,但你的言論非常歧視性,同支持其他人用歧視性言論就明顯不過。例如

女孩不用那麼叻
男女不用平等

美國總統也可以是 Racist, sexist,你也可以。但我最看不起 racists, sexists。有機會我一定會大力鞭撻,call them out。

haihaimom 發表於 18-4-1 13:26
我就覺得查字典,唔點可以增加識字量,佢哋好快就會忘記,除非個字成曰見到,要增加識字量,最好睇啲serie ...

謝回覆,伴讀就無能為力,因為自己發音都唔準,且已經過咗此階段,他自己睇得快, 嫌我讀得慢,中英都係。為有做多啲,錯既盡量解比佢聽,關鍵字就一定要佢死記。小五都打到黎。

IloveJJ 發表於 18-4-1 15:16
我不是不講道理的人。但面對不講道理的人,我不會講道理。

你在#381説承認了自己是太霸道和我認為你是不講道理的人。

所以没有什麼可以再回覆了。

請你不需再回覆我。

回覆 tutik 的帖子

咁佢速讀,係明 5 成,定係明 7-8 成,定係 9 成?你話佢冇睇曬所有答案就作答,係講緊選擇題?
香港學生面對嘅英文卷,10 條有 8、9 條都係「有跡可循」嘅直接題目,見到 keyword 然後係文章搵返就得,就算唔識果隻字都可以作答到。我試過一招就係畀多時間,做完都唔會收卷,時間 set 左係 X 分鐘就 X 分鐘後畀我改,頭兩分鐘佢地都係坐係度,之後因為我唔畀佢離開座位,佢冇野做所以 check 卷,之後就見到自己錯好多野。

我依家睇緊個初小生剛剛派返黎嘅 test,全篇文章都理解到,亦答到重點,但係 10 分畀人扣 6 分,原因係每題都錯 grammar。
‹ 上一主題|下一主題