用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 又係衰英文科。。
樓主: little_kid
go

又係衰英文科。。   [複製鏈接]

assado 發表於 18-3-30 14:17
一間公司, 有幾多位高層高级經理位。

我只想指出有牌有用是對的,但只限中層比起下層職位。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

assado 發表於 18-3-30 13:58

應該是 中學選理科, 升入大學時可以選擇科目比文科多, 同性 ...

如果你也同意你意思和性別無關,可否改一改上面字眼,因為上面字眼同性別有關。you mean (1) but you wrote (2)

Xxxx

You wrote:

我覺得, 男孩子, 讀理科將來升學多選擇些, 所以要解釋.......

kwunpa 發表於 18-3-30 11:55
多年前系一個社交飯局同黃錢其簾(80後應該唔知佢系邊個)食飯,佢英文出名好。一個土生土長的香港人,退 ...
掉返轉,我絕對明白香港學生學習英文的難處。我覺得唔可以下下用自己的情况套落其他人度。
第一我會問,咩叫好先? 對好多家長黎講,考試高分咪叫好囉。

呢把尺本身,已經同學習英文的原則有差別了。

qpalzm 發表於 18-3-30 18:34
掉返轉,我絕對明白香港學生學習英文的難處。我覺得唔可以下下用自己的情况套落其他人度。
第一我會問,咩 ...
"我絕對明白香港學生學習英文的難處"

can you explain more?

assado 發表於 18-3-30 13:58

應該是 中學選理科, 升入大學時可以選擇科目比文科多, 同性 ...

你小朋友是男孩還是女孩?

Rachelmummy2008 發表於 18-3-30 20:34
你小朋友是男孩還是女孩?

女孩子。
如小朋友將來問我們意見, 我們會分析俾他知, 最後, 當然是小朋友自己選擇讀理/文/其他。

assado 發表於 18-3-31 08:51

女孩子。

你在女兒的成長中,你認為自己怎樣可以啟發女孩子的數理能力?以及怎樣平衡文理兩個範疇的發展?

以及其他社會各方面的因素,例如其他家長、孩子、學校、課外興趣班等,有没有觀察這些因素怎樣影响女兒的取向?

Rachelmummy2008 發表於 18-3-31 09:36
你在女兒的成長中,你認為自己怎樣可以啟發女孩子的數理能力?以及怎樣平衡文理兩個範疇的發展?

以及其 ...

我會解釋小朋友知, 文/理會影響將來大學選科, 如果佢有目標, 佢自己會去選擇, 作為家長, 只能協助小朋友, 選擇文/理都不是重點, 讀好書才可自己有選擇。

assado 發表於 18-3-31 10:06
我會解釋小朋友知, 文/理會影響將來大學選科, 如果佢有目標, 佢自己會去選擇, 作為家長, 只能協助小朋友,  ...

你可不可以改番#295 樓的文字,因為你寫的同你解釋的不同意思。

不幸女學生準備選科,看到你的回應,以為女生選理科比較「不正路」,咁就唔好。我地要鼓勵女生多對 STEM 提起興趣,不是嗎?

在教育論壇的家長,應該可以以身作則,堅持做正確的事。即然「理科出路廣」同性别無關,便應正視聽。

assado 發表於 18-3-31 10:06
我會解釋小朋友知, 文/理會影響將來大學選科, 如果佢有目標, 佢自己會去選擇, 作為家長, 只能協助小朋友,  ...

但你出口「男孩子,讀理科出路廣」,又不作解釋,女兒聽到看到有何感想?

你引導女兒想甚麽呢?

IloveJJ 發表於 18-3-31 11:35
如果有女同學選科,看到這句說話,就不明不白地聽從,這不是說意見的人的責任,而是該女孩的責任。

怪不 ...

我都吾明有乜錯 ?
但吾争辯啦!

如果有女同學選科,看到這句說話,就不明不白地聽從,這不是說意見的人的責任,而是該女孩的責任。

怪不 ...

可能你孩子是男仔,唔覺有什麼不妥。

不過佢個“post"有嘅意思係男仔在理科上比較優勝,呢種觀念,我認為會影响其他人。

所以我問緊佢,點樣培育女孩在數理上發揮女孩應有的水準,而唔係一早定論。

assado 發表於 18-3-31 12:25
我都吾明有乜錯 ?
但吾争辦啦。
一個提點别人不要把錯誤資訊留存,另一個提點别人過瀘資訊,都是好意。你唔明自己寫的意思同想講的不同就有點奇怪?!did i miss something?

怪不 ...

依你所見,說意見的人沒有責任,可以說歧視性語言,男女過於stereotyping 語言,只要聽的人過濾就可以?

尤其聽的人可能是未成年女學生,耳濡目染,禍害無窮。

言論自由無底線嗎?不過你有前科,唔出奇。

難怪Dtrump 咁多支持者。

Rachelmummy2008 發表於 18-3-31 12:27
可能你孩子是男仔,唔覺有什麼不妥。

不過佢個“post"有嘅意思係男仔在理科上比較優勝,呢種觀念,我認為 ...

She said worse things in EK.

呢件事令我想起,阿女有日同我講:「我以為香港好 progressive,女孩相對平等,其實唔係。 A lot of women over stereotyping other women.」

她只說近來聽到香港成年女士的言論,認為香港不是她想像中咁成熟。

我只跟她說:「HK is probably the most progressive in women rights in Asia but the society still needs a lot of work from people like you who care about women rights and overstereotyping. 」。

道路漫長。作為家長,但看到這些事除左可以嘆氣外,我選擇call it out.

IloveJJ 發表於 18-3-31 13:51
我既孩子係男孩子定女孩子都好,無關係,我一向教我仔唔好人哋講乜就信,如果你信錯人,就係你自己既問題 ...

言論無限制,不用負責任,自己唔信就得?你是如此教仔嗎?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

IloveJJ 發表於 18-3-31 13:51
我既孩子係男孩子定女孩子都好,無關係,我一向教我仔唔好人哋講乜就信,如果你信錯人,就係你自己既問題 ...

我不是說揀科問題,係基本男女生的潛力會否受到社會的影响。

正如你仔選文科讀,我唔會話你仔無能力讀好。

出路不在我討論的重點。

‹ 上一主題|下一主題