用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 又係衰英文科。。
樓主: little_kid
go

又係衰英文科。。   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 18-3-28 15:52
係, 好有趣, 我同阿妹都好鐘意, 唔知點解家姐唔鐘意。佢睇D古典名著悶到嘔茄, 佢又睇到津津有味。 ...

睇依啲,語文想差都難

little_yolky 發表於 18-3-28 15:52
係, 好有趣, 我同阿妹都好鐘意, 唔知點解家姐唔鐘意。佢睇D古典名著悶到嘔茄, 佢又睇到津津有味。 ...

唔緊要啦,興趣定左咪隨住呢條路上去law。

little_yolky 發表於 18-3-28 13:23
呢句真喎, 阿女睇書好快的(不過係中文), 我睇書係龜速。

所以我成日都話, 小朋友太細時唔應該睇漫畫, 因為 ...

睇漫畫可以培養電影感。而家呢代,文字記者都要自己識拍片,好多行業拍片上網機會多過寫長篇文章,有電影感好有幫助。

little_kid 發表於 18-3-26 17:12
唔知點對症下藥。例如:in front of 做練習填充識填,測驗找錯處 in front on 搵唔到; 做練習填充listen to  ...
試下分析有咩原因,例如係咪:
1) 佢對D字唔熟?用唔同場合試下問佢。
2) 佢唔識分析題目?用另一角度問問題,數學考試最多,佢其他考試有冇同樣問題?
3) 佢唔識應用?或者詞庫唔夠理解整條題目?
4) 純大意? 其他科有冇咁?
5) 對英文或考試抗拒?

又可試下改方法,以聽同講主導學習。

qpalzm 發表於 18-3-28 19:59
試下分析有咩原因,例如係咪:
1) 佢對D字唔熟?用唔同場合試下問佢。
2) 佢唔識分析題目?用另一角度問問題 ...

字唔熟,詞庫唔夠都係原因之一。佢一向記英文字係弱。少用都有關。
數學科佢又ok, 好鍾意添,因為唔洗點記嘢;中文科閱讀理解暫時都ok。可能唔太深。
英文大意唔知算唔算,好多時要提佢邊度錯佢先諗到,自己揾唔到。其他科都有大意,不過唔嚴重。對英文科愈來愈抗拒。

eviepa 發表於 18-3-27 07:31
唔知點解,我個女幾時都咁得閒,初小好得閒,高小準備呈分試都係咁得閒,高中喺佢讀嘅band 1中學文科班考第 ...

請指教當大量閱讀書籍同時,應如何叫小朋友不要一味只看故事情節,如何引導她看文筆及文化呢?

little_kid 發表於 18-3-28 22:02
字唔熟,詞庫唔夠都係原因之一。佢一向記英文字係弱。少用都有關。
數學科佢又ok, 好鍾意添,因為唔洗點記 ...

這裡網友絕大部份是閱讀派,而英文最叻的小朋友愛看英文書,也是無容置疑的事實。

可是,很多小朋友未必有興趣看很多英文書,這也是事實。對於這些小朋友,其實只要有辦法教好文法,生字方面有背到常用的日常詞彙,然後作文但求作到一篇文法少錯誤、不華麗但思路完整、通順的文章,要爭取中上成績也是可行的。

講講自己的經驗,阿女在地區名校讀二年級,那間學校的功課其實冇外人諗到咁多,學校功課大部分在學校完成。我每天回到家,主要同佢操閱讀理解和文法習作,最後覺得寫作弱,開始做寫作練習,英文chapter book就無睇,一、二年級英文保持到90分。

要再進一步,就要大量閱讀英文先得,但我唔會逼佢。

樓主,我覺得你唔到迫得太緊,小朋友抗拒英文就麻煩了。你話測驗前做兩本填充,我個人覺得太多了。另外,proof-reading對根基不足的同學是有難道的。

tkinwong 發表於 18-3-29 01:10

我都同意閱讀重要, 鼓勵小朋友看書, 但不是全閱讀派, 亦都注重小朋友英文口語表達能力, 練習只做適量, 小朋友P1已有興趣寫作英文小故事, 中英普語文成績都相當好。

cara.mak 發表於 18-3-28 23:52
請指教當大量閱讀書籍同時,應如何叫小朋友不要一味只看故事情節,如何引導她看文筆及文化呢?
...
和妳想像的剛好相反。正確的閱讀方法是鼓勵孩子「一味只看故事情節」,只要孩子覺得故事有趣,就會專心一致、樂此不疲地看書,自自然然會學到生字、學到語感、學到書中的內容、文化。
相反地,硬要孩子將閱讀重心變成了解書中高層次的東西只會大大降低閱讀趣味,閱讀成效會大大下降。

eviepa 發表於 18-3-28 07:54
如果對「強迫」嘅定義夠寬鬆,當年我每朝都會強迫個女由夢鄉起身番學。

我係一個自由主義者,深信如非必要 ...

說得好!

可是,很多小朋友未必有興趣看很多英文書,這也是事實。對於這些小朋友,其實只要有辦法教好文法,生字方面有背到常用的日常詞彙,然後作文但求作到一篇文法少錯誤、不華麗但思路完整、通順的文章,要爭取中上成績也是可行的。//

老老實實,我喺中大畢業,識得好多中文中學畢業考入中大嘅精英。我唔係每一個呢D背景嘅同學都清楚晒佢哋點樣讀書、英文程度點,但最相熟嗰批中中生同學,無人經過大量閱讀,但係全部都經過大量文法訓練。結果係點?無一個嘅文法程度同寫作能力同我嗰個用咗非常少時間喺文法上、都係讀中中嘅女有得揮,而且仲係輸足九條街嗰種輸法。

我個女就係無興趣閱讀英文書嗰類人,但我要佢每晚閱讀。

無大量閱讀根底,學文法、學寫作,談何容易?

我响過去十幾年,曾經多次呼籲,如果任何網友認識只做文法而無乜閱讀(閱讀包括英文教科書,但唔包括閱讀理解練習)嘅人可以有高強嘅文法能力同寫作能力請同大家分享吓。不過直到今日,一個個案都未見過。

tkinwong 發表於 18-3-29 01:10

閱讀係培養到理解力,慣咗睇書可以好快。睇得雜,更加係培養多視角既基礎。

做習題無可避免係針對性,所以亦影響思維既光譜。你講話做習題,背字詞其實係我哋成長既老路,WORK 架。

可惜我哋呢代父母對子女太過自由主義,細路做大量習題多數係迫架,呢樣唔易推動。有啲細路慣咗懶散,只能怨係天生,因為真係積習難改。

大量閱讀慣,語文根底好。溫習語文反變了 “最懶散” 的事。呢種方法其實更合自由主義底下成長既孩子。

eviepa 發表於 18-3-29 07:48
可是,很多小朋友未必有興趣看很多英文書,這也是事實。對於這些小朋友,其實只要有辦法教好文法,生字方面 ...

所以你個女係最叻那位,至於其他同學,相信也應付到大學的語文要求。

eviepa 發表於 18-3-29 07:59
我响過去十幾年,曾經多次呼籲,如果任何網友認識只做文法而無乜閱讀(閱讀包括英文教科書,但唔包括閱讀理 ...

認同你見解,雖然表達方式有商榷。

你一直提出大量閱讀如何令孩子語文達到優秀程度。

我反而想指出,就算不以優秀為目標,幼年培養大量閱讀,打好語文基礎,實係讓溫習語文變最HEA 的事。

不過我猜有語言學習困難的版友,當見到你的帖時已太遲 (考小或初/高小)。

因培養大量閱讀,應由幼兒開始。

tkinwong 發表於 18-3-29 08:07
所以你個女係最叻那位,至於其他同學,相信也應付到大學的語文要求。
我讀嗰系主要用中文學習,所以無問題。但如果要用英文學習,佢哋绝大部分都有好大困難。但當然,佢哋都係當年top 5%嘅學生,一定可以克服到語文障礙。
英文最差嗰個師兄,到中幾先至識哂二十六個字母,中大面試時連一個鬼佬教授講嘅簡單英文都完全聽晤明,幾乎因此入唔到U。

...
curious為何在小學階段你咁重視文筆?

little_yolky 發表於 18-3-28 13:53
又淺又多圖係繪本, 但漫畫有個弊處係圖太多, 小朋友可以只睇圖去估內容。阿細近日都同我講, 佢以前睇漫畫只 ...
i imagine 太早看chapter books 都是一樣

Rachelmummy2008 發表於 18-3-28 15:44
科學唔淨只睇,還要動手做。

好多日常生活瑣事都可以印證科學理論。
正所謂讀萬卷書 不如行萬里路,培養小朋友觀察能力和求知同樣重要

...
我係分兩條腿走, 一條係佢自己喜歡看的書; 另一條係我希望佢看的書, 這些一般都是我希望她知道的佳句、文筆、結構等等, 我會同佢一齊睇&分析。佢自己看的書就沒有不良內容就可以了。
‹ 上一主題|下一主題