用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學作文
樓主: shirley2014
go

小學作文 [複製鏈接]

HaYi 發表於 18-3-25 10:07
大作家寫文/寫劇本加插方言/口語是修飾, 最深刻睇"花樣年華"加插左旁角大量上海話對白, 以表達張同梁住在上 ...
我覺寫劇本當然要口語化加插其它元素,演出來先生動,冇理由文縐縐講嘢架,佢唔悶我都覺悶

MrBeast 發表於 18-3-25 13:45
身邊有一親友外國回流,我小朋友k3時佢is yr1,我小朋友仲笑人唔識字(英文),e加見佢復whatsapp 快而準, ...
我只是想知現正老師係教口語定乜嘢式寫作文者,因遲啲小朋友會要寫,提前了解下!現在啲人英文丶中文溝通當然唔會好正規,好多簡寫,但唔代表可以用于功課咯⋯⋯

我見中文功課好多時有一part 叫小朋友分別口語同書面語,  所以用來做小學功課/作文的, 我估冇咩學校可以接受廣東話口語. 好似樓主post 個篇好多口語, 唔明本出處是咩用途, 如果是小學生作文的示範, 而冇扣文法分, 大概不是香港的小學吧.

HaYi 發表於 18-3-25 20:06
我見中文功課好多時有一part 叫小朋友分別口語同書面語,  所以用來做小學功課/作文的, 我估冇咩學校可以接 ...

國內作文唔會口語表達,這本係小學文藝雜誌來嘅,有寫投稿人乜學校乜名乜年班,圖書館有。冇扣文法分,只是點評作文(寫第一次話內容唔夠豐富叫作者改,改左兩次都有登出來)

回覆 HaYi 的帖子

我覺得反而粵教中會捉口語捉得更嚴謹。老師會三番四次提醒邊 d 字係口語邊 d 係書面語。有 d 同學甚至會怕錯改到 over 左,番茄變西紅柿,馬鈴薯變土豆。

然後有好多老師係普通話口語書面語都分唔清楚,叫化、滑溜、本事 呢 d 都係普通話口語,但係老師都唔會捉。

shirley2014 發表於 18-3-25 14:06
我只是想知現正老師係教口語定乜嘢式寫作文者,因遲啲小朋友會要寫,提前了解下!現在啲人英文丶中文溝通當 ...
short ans: 正常來說應會失分

回覆樓主:

香港幾十年來一向廣教中,以前都無話可以寫口語落文章,更唔好話而家普教中。睇到樓主個post,都幾吃驚。

樓主所引嘅小學生文章,根本就係優秀作品,行文流暢,表達能才強。幾多「號」、「冷衫」可祼為帶有地方色彩嘅詞彙; 引號內口語原汁原味咁將人物所講嘅記錄落嚟根本無問題。

老舍嘅散文,帶有非常大嘅北京地方色彩仍然被認為係優秀作品。

我寫文章,會選擇用青瓜而捨棄黃瓜;會用薯仔而唔用土豆。

今日明報的一個專欄:

「香港樓愈嚟愈唔夠住。」每次聽到這句話,首先想到......

廣東口語化?

幾年前晌網上大學修讀一科「秦始皇」。網上討論嘅同學係來自全世界嘅華人。當時我討論時用字就要好少心,盡量避免香港詞彙、香港式表達方法。

但係上EK、甚或讀者都係香港人,選擇詞彙就可以地道一D。

睇番我個女嘅個案,佢响社交網站寫嘅嘢主要用廣東口語,大量書寫廣東口語並唔會阻到佢寫標準漢語嘅能力。我諗呢度都有一D人睇過佢D短篇小說,佢要寫起標準漢語,真係有D作家feel。

‹ 上一主題|下一主題