用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 國際學校的運作-個人睇法
樓主: gabthomas
go

國際學校的運作-個人睇法   [複製鏈接]

evawyma 發表於 18-4-10 13:52
所以根本和國籍無關,國內也有很多高質素的家長、學生。

香港人唔信呢一套,見到亞洲人面孔就以為冇料。
但佢自己又係亞洲人喎。

nintendo 發表於 18-4-11 11:08
但佢自己又係亞洲人喎。
認同. 其實現在很多內地人素養很高, 有錢之餘亦在外國一流大學畢業.

nintendo 發表於 18-4-11 11:08
但佢自己又係亞洲人喎。
好多香港人見識太少,成日夜郎自大。
淨計語文能力,早已不如馬拉同新加坡。

香港人過去主要被外人欣賞的,係工作態度,可惜係近代已開始消失。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-4-12 08:36
好多香港人見識太少,成日夜郎自大。
淨計語文能力,早已不如馬拉同新加坡。
可惜仍有不少人笑星加玻英文有玻音,但看不到自己英文水平

poonseelai 發表於 18-4-12 09:09

語文, 重點同目的都, 始終如一: 溝通

所以我從來都唔認為口音係重要. 就算英美同一城市, 都已有多種不同口音, 但你以為佢地覺得係問題嗎?

當大家笑人口音古怪時, 有冇來檢討自己講既嘢, 人地明白多少?

口音再naive, 說話再字正腔完, 但講完之後無人知你講乜, 其實更反映出你既無能.

點解英語國家既人, 會認同印度人同菲律賓人, 以至新加坡人既英語能力多D, 自己諗諗吧!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-4-12 09:33
語文, 重點同目的都, 始終如一: 溝通

所以我從來都唔認為口音係重要. 就算英美同一城市, 都已有多種不同 ...

其實唔使諗,國際社會認同印度/菲律賓/新架坡英文多過香港原因好簡單,因為佢哋英文好過香港好多。 Chinglish 又點可以笑人 Singlish.

但留意讀錯唔好賴口音就可以了。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-4-12 15:46
其實唔使諗,國際社會認同印度/菲律賓/新架坡英文多過香港原因好簡單,因為佢哋英文好過香港好多。 Chingl ...

星、馬、印何止英文普遍好過香港。大學生數底也普遍好。
眼見某些家長仍介懷口音,而忽略其他方面,真是無言。

我有朋友係香港既大學教書,佢話以前係美國教書從來無學生話佢有口音,d英文難聽,反而返黎香港教書年年有學生批評佢講d口音 ,嗰d仲係中學讀local school 既學生,international school升上去或international students從來無批評過佢d英文

https://www.youtube.com/watch?v=riwKuKSbFDs

By the way, our beloved accent is at 4:59

Yuacc 發表於 18-4-13 09:42
星、馬、印何止英文普遍好過香港。大學生數底也普遍好。
眼見某些家長仍介懷口音,而忽略其他方面,真是無 ...

好似燒叔叔咁注重口音無問題,一般香港學生,攪掂基本嘢先喇。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

bobbycheung 發表於 18-4-13 11:56
https://www.youtube.com/watch?v=riwKuKSbFDs

By the way, our beloved accent is at 4:59

that is quite clear.  The Chinese and Japanese accent are no where near the actual.

回覆樓主:

..........

gabthomas 發表於 18-3-24 13:20
是否管理層係點樣,學校就點樣呢。

樓主講個間學校見報了,是CAIS,家長投訴管理混亂

回覆樓主:

宣道國際學校新校消防系統失效、廁所水欠奉 家長轟︰管理混亂
https://www.hk01.com/article/202706

kriskris55 發表於 18-6-25 01:28

宣道國際學校新校消防系統失效、廁所水欠奉 家長轟︰管理 ...

我係今年新生家長,見到呢單新聞有D奇怪。有家長竟然為左消防系統失效、廁所水欠奉、沒有WIFI 而去請願,甚至要求校董辭任?

我小朋友於CAIS 讀了一年,他讀得非常開心,老師助理校長很有耐心愛心。最重要是我小朋友行為有改變,他本身都不是一位很乖的小朋友,於舊校有很多行為問題,轉到CAIS後,他們對學生行為有一定要求,我小朋友上學期犯了幾次事,見了幾次助理校長 (其實是跟他傾計,當然有一點"懲罰"),下學期我小朋友的行為改善了許多,這一點我是非常感激學校。

這一年,我對學校整體都非常滿意,我相信這是學校上上下下的成果。我作為家長,對學校要求就只是要教好學生、子女開開心心上學,我真的不明白為何有家長會因為消防系統、廁所水、WIFI等事件而要求校董辭任.... 定還是背後有其他不可告人的原因?

另有一說法是"學校拒絕與家長適當、及時地溝通",我記得學校有選行過家長大會,即時回應家長發問,我覺得算有同家長適當、及時地溝通喎。

"摧毁老師及教育助理的士氣,已經有超過 30 位老師及教育助理會在學期完結時離任" ,其實我覺得可能呢點先係家長不滿的主要原因。我係喺學校做人事,大批老師離開背後有好多不可以公開原因,因涉及個人私隱,學校只會向辦學團體/EDB 解釋,按正常情況,家長唔會知"真相"係咩。我覺得可以咁諗:  30 位老師及教育助理離任對自己小朋友究竟有咩影響先? 小朋友每年升班/甚至轉校,老師都會唔同晒啦,所以呢樣野對小朋友喺學校影響會有幾大?

都係果句,只要個小朋友鍾意上學,行為有正面改變,我就覺得呢間係好學校。我唔清楚呢30個家長代表緊幾多CAIS家長嘅意見,但至少我唔同意學校管理混亂,唔同意要更換校董會成員。

如果討論口音,新加坡人有玻音,印度人有印音,香港人港音,
大家打成平手。

kriskris55 發表於 18-6-25 01:28

宣道國際學校新校消防系統失效、廁所水欠奉 家長轟︰管理 ...

時間上來說,這批家長已經好忍手;揀學期尾才來請願,志在引起傳媒報導。

我反而相信這班家長是確實希望新學年開始,學校設施會有改善。

yyctma 發表於 18-6-25 09:02
我係今年新生家長,見到呢單新聞有D奇怪。有家長竟然為左消防系統失效、廁所水欠奉、沒有WIFI 而去請願, ...

消防系統是大事,教署出牌照是考慮因素之一,有事可以好大件事。其實家長提出問題好基本,唔明咁耐咁都處理唔到

yyctma 發表於 18-6-25 09:02
我係今年新生家長,見到呢單新聞有D奇怪。有家長竟然為左消防系統失效、廁所水欠奉、沒有WIFI 而去請願, ...

絶對認同CAIS係一所非常好既學校,特別係優秀既老師團隊。亦因為愛同維護呢所學校,所以先有家長甘願站出來,衷心感謝呢批無私既家長。
有機會和其他家長及老師傾傾,你會明白為何有家長願意站出來,硬件事小,人心事大,只希望校董們會珍惜呢班優秀既老師。
我認為SCMP寫得比較中肯,你可以參考一下。
http://m.scmp.com/news/hong-kong/education/article/2152241/protests-outside-hong-kong-church-over-mismanagement-and

Monstereasy 發表於 18-6-25 10:36
絶對認同CAIS係一所非常好既學校,特別係優秀既老師團隊。亦因為愛同維護呢所學校,所以先有家長甘願站出 ...

不明白咁大個校舍為何會「沒有戶外活動空間」?是暫時的吧?
‹ 上一主題|下一主題