用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 考完呈三,有offer 大考大家會唔會hea 考? ...
樓主: asd456
go

考完呈三,有offer 大考大家會唔會hea 考? [複製鏈接]

jk923 發表於 18-3-24 19:01
阿女叫我呈三放手,自己溫,我覺得接受。但一早就同佢講,一定要盡力考好pre s1,因為要多得師兄師姐考得好 ...

我都讚成要回饋學校,對學校、老師同自己負責,有中學收左你,但你得差,就真係唔好。好似去完沙灘,唔執乾淨垃圾,後來的人咪唔開心囉,你都唔想!

畢業試主要關自己事,點樣考自己決定。pre S1關乎小學同之後的師弟師妹,做人有首尾,盡力考好D喇。

b3410 發表於 18-3-25 07:47
畢業試主要關自己事,點樣考自己決定。pre S1關乎小學同之後的師弟師妹,做人有首尾,盡力考好D喇。 ...

認同,做人做事都要盡力而為,呢個係關乎學習態度嘅問題,細個唔教佢正確觀念,和對人對事態度,大個就好難糾正。

elvisBB 發表於 18-3-25 06:52
呈3有offer,我同佢講叫佢自己溫,我唔會同佢溫,但佢唔可以太hea,因為以後上到中學都係佢自己黎,結果全 ...

我都感覺到你講嘅野,今次放手佢自己溫,都係比我幫手時低左少少,證明佢自己努力都算有唔太差嘅成績,我女話齋,都係果個grade遮

jk923 發表於 18-3-25 09:55
我都感覺到你講嘅野,今次放手佢自己溫,都係比我幫手時低左少少,證明佢自己努力都算有唔太差嘅成績,我 ...
做家長既我都想要自動波低左少少, 好過雞精谷高!

唔會, 起碼叩門張成績表都唔好咁肉酸

有 offer 可以放鬆少少但唔代表要 hea,教小朋友做人要有頭有尾有責任感,呢個係態度問題。

簽名被屏蔽

Hoining 發表於 18-4-14 17:27
我仔呈一已經唔比我跟,結果插水收場,諗住佢呈二會醒啲,點知結果一樣,到今次呈三有啲進步,但上次唔呈 ...

呈一我緊張少少,因為我女成績好飄忽,點知果次好多同學上左黎,變左佢跌。呈二佢自已有預早溫習,超水準,老師話好多同學跌。

回覆樓主:

我個算一路靠自己多,現已take offer,呈三後仲有個測驗,同ps1. 我仍會叫佢盡力考。 不過呢排focus 已去做中学野,吾會只drill p6要考的.
‹ 上一主題|下一主題