用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 冇自信嘅小朋友係咪唔好谷??!
go

冇自信嘅小朋友係咪唔好谷??!

搬咗去小學雜談

其實都唔明點解次次都溫哂, 而佢考完都覺得識做喎, 但到頭來派成績係差喎, 究竟係溫習過程出錯, 定係佢考試時有問題呢??

有沒卷睇? 或者同老師傾下?

任何小朋友都係唔太谷佢

王家爸爸 發表於 18-3-23 17:22
任何小朋友都係唔太谷佢

其實向已經冇咩谷同佢要求唔高

知道有學校出卷"陰"細路

你有冇研究过份卷边度失分、点解失分,係咪次次-样相同地方/原因失分?科科一样?

crazyhippo 發表於 18-3-23 17:30
知道有學校出卷"陰"細路
唔係個個老師都明白考試既目的係嘜。諗清楚,考試既目的係考小朋友識唔識,定係小唔小心。

Bobo1210    發表於 18-3-23 20:50
Yanamami    發表於 18-3-23 17:40

Yanamami 發表於 18-3-23 17:33
你有冇研究过份卷边度失分、点解失分,係咪次次-样相同地方/原因失分?科科一样? ...

今次未睇,我覺得小朋友係輸在考試技巧同信心方面

哈利媽 發表於 18-3-23 17:37
今次未睇,我覺得小朋友係輸在考試技巧同信心方面
小朋友幾年班?唔係第一次考試吧?以前-向無睇過派番黎既卷?只係睇个分就算?小学無乜技巧可言,考記性同小心两样野啫~

回覆樓主:

其實小五要幾耐前開始溫書? 我都知日日清溫小小係最好,但我哋真係做唔到,因為佢每樣都要叫好耐先做,欠缺自律能力,所以真係冇時間呀…其實我都好攰,成日要叫人都癲

Yanamami 發表於 18-3-23 17:40
小朋友幾年班?唔係第一次考試吧?以前-向無睇過派番黎既卷?只係睇个分就算?小学無乜技巧可言,考記性同 ...

小五啦…佢學校只派測驗卷,勁多錯大意囉

哈利媽 發表於 18-3-23 17:41
小五啦…佢學校只派測驗卷,勁多錯大意囉
已經小五都唔上心,好难改,点温好都無用~

回覆 哈利媽 的帖子

如果 "次次都溫哂, 而佢考完都覺得識做"

會否是: 答錯重點,2分題攞得一分,錯字白字,欠標點,唔小心。

再讀多一倍時間都唔會有大進步,加強考試技巧訓練啦。

阿仔有年攞到師兄嘅卷做,結果有幾題師兄答A攞一分,佢答B攞一分,加埋就係滿分2分,自此佢就知道應該要點答題目了。

akys 發表於 18-3-23 19:34
回覆 哈利媽 的帖子

如果 "次次都溫哂, 而佢考完都覺得識做"

都係, 答唔到重點,題題都欠啲啲或答緊邊皮,係咪要多陪佢做閱讀理解? (中/英)都係咁。

哈利媽 發表於 18-3-23 19:52
都係, 答唔到重點,題題都欠啲啲或答緊邊皮,係咪要多陪佢做閱讀理解? (中/英)都係咁。
...
呢啲情况你要幫下。測考前攞返以前啲測考或功課,重看一下點錯,指出注意重點。做完閱讀理解一齊對答案,如有漏分,建議他要點樣答。針對技巧落墨,例如2,3分題冇理由答一句等。俾你做10本練習唔對答案唔做分析不如去公園玩下重好。

akys 發表於 18-3-23 20:09
呢啲情况你要幫下。測考前攞返以前啲測考或功課,重看一下點錯,指出注意重點。做完閱讀理解一齊對答案,如 ...

贊成,操多幾份冇用,認真一起做一份更加有效。可以小朋友一邊做,家長一邊對答案,計時。做錯的題即刻搵原因,記錄常見幾種錯的原因。冇辦法,家長都係要幫一幫了。
補習老師通常冇咁好耐性,邊有時間同你慢慢磨。

b3410 發表於 18-3-23 21:28
贊成,操多幾份冇用,認真一起做一份更加有效。可以小朋友一邊做,家長一邊對答案,計時。做錯的題即刻搵 ...

咁幫佢溫法,阿媽做緊補習老師雙倍嘅功夫,我仲好天真地以為上到高小可以放手比佢自己溫

哈利媽 發表於 18-3-23 19:52
...
如果是閱讀理解的問題,可能有兩方面原因,一是抓不到文章教訓的精萃(好多小學生仍是著重事件,而理解不到背後的教訓);,這些會在QC 錯得多已反影出來; 二是答長問題的答題技巧,初小時只要求學生回答答案而不用解釋原因;但高小已須要解釋原因和舉例,但有些高小學生仍用初小模式回答,這在長問答失分就能看出來。如分析到失分原因就較易對症下藥。

joeyxlma 發表於 18-3-25 10:31
如果是閱讀理解的問題,可能有兩方面原因,一是抓不到文章教訓的精萃(好多小學生仍是著重事件,而理解不到 ...

謝謝你意見