用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 後悔當年放棄龍幼
樓主: sumyauma
go

後悔當年放棄龍幼   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 18-3-24 11:42
我認為最錯既係,就係覺得一定要去考學校呢個心態

機會加握係自己手

猴子爸 發表於 18-3-24 11:37
有少少唔同意。有d小朋友點都有d怕羞,對陌生人唔自然,唔係一眼就被人覺得好醒,但其實好讀得書,好受教 ...

好讀得 好受教 能力高, 係咁去邊個應該〇k. 有龍去龍吾多吾少係對小朋友吾夠信心(emoji)

adriantai 發表於 18-3-24 11:59
好讀得 好受教 能力高, 係咁去邊個應該〇k. 有龍去龍吾多吾少係對小朋友吾夠信心(emoji)
...

應該係話對小學揀人能力冇信心

hkpapa852 發表於 18-3-24 11:42
我認為最錯既係,就係覺得一定要去考學校呢個心態

你意思係安心等大抽獎,乜結果都冇所謂都ok?

猴子爸 發表於 18-3-24 12:17
應該係話對小學揀人能力冇信心

如果小朋友係ok既, 入吾到又如果呢!

adriantai 發表於 18-3-24 12:30
如果小朋友係ok既, 入吾到又如果呢!

入唔到,即是要大抽獎,即是靠運氣。
「人叻何處都叻」此理論是有好多因素促成,包括孩子本身定力夠,不易受人影響,不管老師質素如何,自己都識自力更新,學校band1%低,自己卻考前列,若最後升band3中學,此理論再loop一次。當然,有某些band3中學校風係ok嘅

猴子爸 發表於 18-3-24 12:39
入唔到,即是要大抽獎,即是靠運氣。
「人叻何處都叻」此理論是有好多因素促成,包括孩子本身定力夠,不易 ...

只係機會率問題, 非必然既事. 努力做過就可以了.

adriantai 發表於 18-3-24 11:59
...

吾係對小朋友冇信心, 是樓主本身都冇信心可教好小朋友, 太依賴學校去教。

猴子爸 發表於 18-3-24 12:21
你意思係安心等大抽獎,乜結果都冇所謂都ok?
抽獎唔係盲抽,一樣有策略。勝算可能比亂考學校更高。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-3-24 13:00
抽獎唔係盲抽,一樣有策略。勝算可能比亂考學校更高。

不單考學校, 做任務事情, 都吾係亂去做, 要有計劃, 有策略去做好。  總好過事後講"如果", "早知"....

assado 發表於 18-3-24 13:10
不單考學校, 做任務事情, 都吾係亂去做, 要有計劃, 有策略去做好。  總好過事後講"如果", "早知"....
...

以沙田91區為例,以前二、三線嘅田小,依家放乙一都有機會抽唔到,都冇乜策略可言了,只怪人太多...

assado 發表於 18-3-24 12:54
吾係對小朋友冇信心, 是樓主本身都冇信心可教好小朋友, 太依賴學校去教。
...

又唔好咁講,讀一間學習氣氛好嘅,同唔好嘅,已經差別好大

猴子爸 發表於 18-3-24 13:39
以沙田91區為例,以前二、三線嘅田小,依家放乙一都有機會抽唔到,都冇乜策略可言了,只怪人太多...
...

但机會都總比甲1/乙1放沙呂大.

猴子爸 發表於 18-3-24 13:43
又唔好咁講,讀一間學習氣氛好嘅,同唔好嘅,已經差別好大

抽獎運氣, 我們控制不到, 小學課程, 總吾會太難到家長, 除非吾限功課。
與其怨天, 不如向前努力。

assado 發表於 18-3-24 13:10
...

基本上都同意,不過大部分家長都只得1,2個孩子,好難在錯誤中學習。而且太多不理性的家長,好難計算,所以叫大抽獎就係咁解。

星星的後裔 發表於 18-3-24 14:02
基本上都同意,不過大部分家長都只得1,2個孩子,好難在錯誤中學習。而且太多不理性的家長,好難計算,所以 ...

不過, 今日"早知"都總比將來中學/大學失手好。

猴子爸 發表於 18-3-24 13:39
...

91網自從有得借位,已經好幸福。
失望通常皆因不甘心。

小一派位有晒規則,你大可一早想辦法攞夠分自行離場
,再唔係搬去D較理想既校網抽。

方法/策略有好多,不過人總有藉口唔想去做。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

猴子爸 發表於 18-3-24 11:37
有少少唔同意。有d小朋友點都有d怕羞,對陌生人唔自然,唔係一眼就被人覺得好醒,但其實好讀得書,好受教 ...
同樣不太同意。龍校不收不一定是小朋友有問題。傳統龍校通常揀坐定定的學生,反而直資較喜歡(或接受)多言及活潑。

novelle 發表於 18-3-24 14:40
同樣不太同意。龍校不收不一定是小朋友有問題。傳統龍校通常揀坐定定的學生,反而直資較喜歡(或接受)多言 ...

最慘係嗰type小朋友,喺面試時坐定定得嚟冇乜特出表現嘛,要同其他幾千人爭喎...即屬死硬

sumyauma 發表於 18-3-23 12:31
有冇人同我一樣,後悔當年放棄龍幼,而家考直私全軍覆沒(emoji)(emoji)

未到最後都未知結果
‹ 上一主題|下一主題