用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 後悔當年放棄龍幼
樓主: sumyauma
go

後悔當年放棄龍幼   [複製鏈接]

catcle 發表於 18-3-28 13:40
講番我個case, 由我考k1, 我一心就揀龍幼或半龍幼, 因為自知我個年係超級多人, 知道名龍幼學術唔夠, 所以返 ...

好同意你嘅講法呀,我個case同你差唔多係,九月中得知龍小已經有offer之後,已經冇乜壓力,咁樣淨係挑戰一啲心儀學校,神神地嗰D,好幸運最後考到一間更加適合嘅學校,我覺得我哋表現好就係因為唔係太大壓力。

回覆樓主

樓主,龍唔龍校其實真係無所謂,小一好多野都睇唔到,大仔小一時讀KV 連一個offer,結果亂抽去左2nd 志願津校,6年黎讀得好輕鬆同開心,仲叻過我囡多多聲(我囡小一有offer,讀半龍女校),他現在有直資收左,已經跟左學校去遊學團。我睇住佢2個,我覺得小一offer 講彩數多d,唔好太失望,向前望。我當年不停同仔講,我未知你會讀邊間,但一定係好學校,佢心無雜念去讀,小朋友就開心地讀到畢業(emoji)。

IYY    發表於 18-4-2 23:09

Hopeforb 發表於 18-3-28 18:54
好同意你嘅講法呀,我個case同你差唔多係,九月中得知龍小已經有offer之後,已經冇力壓力,咁樣淨係挑戰一啲 ...
Congratulations!一鳥在手勝過二鳥在林。

其實無論讀邊間幼稚園,如果要報一線直私,一系在家父母勁教,一系 家庭+私補。

Top 個幾間私幼和龍幼的學生考學校時是鬥的是父母三年來的截培。

halvard    發表於 18-4-18 14:33

回覆 73662710 的帖子

謝謝你,是的,龍幼不一定教你應付考小一,但我仍然推薦別人有龍幼就take 龍幼,而且呢三年來,丫仔讀得好開心,亦由於學校沒有壓力催谷你應付小一,所以特別多參觀活動,而且係非常有趣生動地去學習。K2K3都不停有outing,小朋友嘅常識非常好. 而且對學過嘅嘢非常深刻!當然學術未必夠乜園物園的操咁多,但只要自己幫小朋友進補一下,亦都可以挑戰比龍小更神嘅學校。
我亦見到有另外一啲家長,完全不去考其他學校,一心只是上龍小。外邊啲人幫頻頻撲撲周圍考小一,而佢地反而可以周圍去玩,份外輕鬆。

咁有backup 在手再神D就緊係好啦……
不過如果屬於較不幸的一批點算好?民x係咪只收一半上小學?

回覆 somoon 的帖子

9月中公佈時已經收返72%上民小

Hopeforb 發表於 18-3-29 00:39
回覆 somoon 的帖子

9月中公佈時已經收返72%上民小
咁個%同學xx升直私率差不多,打成平手!

somoon 發表於 18-3-29 00:42
咁個%同學xx升直私率差不多,打成平手!
唔明你點比較!不過,你鍾意多D操練,又鈡意報十幾間學校去面試,再二面,再三面,周圍比賽蓄cert ,再做portfolio, 咁你就去乜園物園!睇你想點玩法啫!

我指有着落%差不多……
要再比較就從課程本身去比。
以我所知學xx 的英、普課程的確幾好,唔多外補。
考到好小學亦不一定要上好多乜班物班既,至於面試經驗對小朋友是見識定壓力就睇家長點去處理

somoon 發表於 18-3-29 00:58
利申下先: 本人同民x、學xx 無關係,亦不是要考小學。對兩校略知一二純粹討論下啫

我指有着落%差不多……

好小學定義每個人也不同。讀得龍校,很多家長只會向上望,挑戰神校,一般好小學並不是目標。民生英語語景唔差得過坊間的英普班,普通話爭少少。
拿着一線尾小學去衝一缐頭小學,心情和去報十幾间二缐‘好’小學的心境是大不同的。
72% 有民小offer。
有些上更勁直私,有些跟哥哥姐自行入津校,百冇的其實唔多。

73662710 發表於 18-3-29 07:03
好小學定義每個人也不同。讀得龍校,很多家長只會向上望,挑戰神校,一般好小學並不是目標。民生英語語景 ...

72% 上民小應是K3開學九月的事,相信有能力更上層樓的都包括其中。跟兄、姐入津校相信兩校都有。
好小學定義的確人人不同。考小學過程係配對,家長選心儀學校去考,學校揀適合學生去收。
配對完都未必是perfect match, 應比random assign 好既。

somoon 發表於 18-3-29 15:11
72% 上民小應是K3開學九月的事,相信有能力更上層樓的都包括其中。跟兄、姐入津校相信兩校都有。
好小學定 ...
其實民小之後會再收少部分first round 冇offer 的民幼生。這樣計就唔至72%。

sumyauma 發表於 18-3-23 12:39
放棄x生留學x園

LH是好學校,叩門也大機,take it easy

回覆 mimi222shi 的帖子

小兒已小五。當年的LH是深,但小朋友勁開心,但很多presentation (show and tell)家長當然要involve,跟Cky似係形式較活動。Cky以前收好多LH學生。

回覆樓主:

如果有得揀,我都會揀龍幼,特別有兩個小朋友以上,盡量唔想玩考小學呢個遊戲,不過都要睇吓家長本身想小朋友入邊類型小學
我認識兩個龍仔當年都是放棄民x留學xx,今年分別考入男拔萃同英華

胖媽媽 發表於 18-4-11 13:58
如果有得揀,我都會揀龍幼,特別有兩個小朋友以上,盡量唔想玩考小學呢個遊戲,不過都要睇吓家長本身想小朋 ...

你朋友仔仔好叻!

家長自己想小朋友讀邊類小學亦重要。

個人想小朋友讀新派學校,所以LH PN時只報一間神女校,其他龍校完全冇報,將來預左考小一會戰戰兢兢。

每條路都有不同得著,選擇了就努力向前望!
‹ 上一主題|下一主題