用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 語言資優其實係點?
樓主: happyhome2009
go

語言資優其實係點?   [複製鏈接]

Virginia_Arare 發表於 18-4-2 23:18
我個囡讀緊本地學校 (英文津校), 由於佢既強項係英文, 而且自學能力高, 我只需要幫佢溫中文就夠。

可惜,  ...

英語資優,有沒有考慮中學轉去國際學校?用第一語言學英文始終好過local school第二語言。始終傳統老師mindset 不同要遇上伯樂不易,另外國際學校中文分stream, 最高個steam 其實都好深。另外還可學多個語言french, Spanish, german etc

回覆樓主:

我想問問你們都有帶小朋友做資優測試嗎?

964000 發表於 18-4-5 08:46
英語資優,有沒有考慮中學轉去國際學校?用第一語言學英文始終好過local school第二語言。始終傳統老師min ...
自從去年暑假去完英國之後, 我個囡話好想去英國讀書, 經過一輪討論之後, 暫時只考慮高中時考 scholarship 去外國讀大學。 我哋唔想轉校, 因為學校的 values education 和宗教和我們的一致, 學術可以自己搞, 但 values edu & peer influence 好影響佢的一生, 想佢繼續建立正確的人生價值觀先再考慮其他。

考 scholarship 呢...其實我哋想佢學識唔好 take everything granted, 要自己努力爭取先會珍惜 (尤其是哩一代物質太豐富了)

happyhome2009 發表於 18-4-5 12:46
我想問問你們都有帶小朋友做資優測試嗎?

小一時學校派咗份做test 的通告比阿仔,考慮一排決定去做,睇完份報告後,跟我預期差不多,只係分數比預高咗少少。知道都好的,有d事就放手比阿仔自己探索,某d野就加強教導!

assado 發表於 18-3-29 19:23
我小朋友語文好好, 在學校多元智能評估, 亦在語文表現最高分數, 最好成績亦是兩文三語, 有語文資優亦需要 ...

請問語文資優有分英文/中文嗎?還是會2文都係資優?另外找的導師教的和一般學校教的有什麼不同?

Ocean419 發表於 18-4-21 05:25
請問語文資優有分英文/中文嗎?還是會2文都係資優?另外找的導師教的和一般學校教的有什麼不同?
...

我們份評估, 冇分中, 英文, 平日我見英文比中文好, 但中, 英文書小朋友都中意看。
另外聘老師不跟學校課程教, 按小朋友能力去教, 老師有教材, 我們不用粗心。

assado 發表於 18-4-21 07:56

我們份評估, 冇分中, 英文, 平日我見英文比中文好, 但中, 英 ...

你的小朋友外補是英文定中文?有冇d讓小朋友enjoy 中文寫字及寫作的方法?

我小朋友情況是英強但對寫中文字十分抗拒。她自小就英文行先未返學已經識睇ort,k3時可以1個鐘睇完一本rainbow magic,寫英文短故事,見過人地小學測考卷就扮老師出卷比我地做然後改卷,從此我對她的英文學習完全放手。中文是由k1返學才正識接觸,我心知她讀的村校完全不能應付考小一,所以k2時在外面補了半年中文,收到第一個offer即停。估唔到k3下學期忽然對親友送的鬥嘴一班老鼠記者有興趣,自己攞黎睇得津津有味。現在我對她的中英文閲讀能力是完全放心,但是她的中文寫字態度就有點得過且過,考試失方通常因為字體筆劃

Ocean419 發表於 18-4-21 10:01
你的小朋友外補是英文定中文?有冇d讓小朋友enjoy 中文寫字及寫作的方法?

我小朋友情況是英強但對寫中文 ...

鬧嘴一族我小朋友都中意看, 另君偉上小學也喜愛看, 中文我小朋友寫字都可以, 現小學寫字都不多, 只寫3次連字頭。 寫错字都會有, 提小朋友小心及留意㝍法。

中文冇補, 只教普通話。

回覆 Ocean419 的帖子

之前我女中英都看,不過小四之後明顯睇少左好多中文書!其實一直要注意佢中文,如果返英小更加要注意!其實佢地中文理解力一d都不弱過英文,只是睇得中文書較英文少好多!

scyauchris 發表於 18-4-21 12:33
回覆 Ocean419 的帖子

之前我女中英都看,不過小四之後明顯睇少左好多中文書!其實一直要注意佢中文,如果 ...

但係大多數人對閱讀不同語文都有偏好

回覆 20160901 的帖子

無錯!我女偏愛英文,但中英距離越遠,佢會更加少用中文!

scyauchris 發表於 18-4-23 14:06

無錯!我女偏愛英文,但中英距離越遠,佢會更加少用中文! ...

我兒近年趁長假期都願意選幾本中文書看,算是有進步了!

語言資優比較容易被發現。語言資優既小朋友能夠運用複雜既表達方法,例如好細已經識double negative句式。對韻律掌握得好好,例如平時講野有節奏,會有意無意間押到韵。

Ocean419 發表於 18-4-21 05:25
...
評估無分中、英文係正常,因為一般認為,語言資優小朋友學新語言好快,所以只需要評估母語就得。

scyauchris 發表於 18-4-23 14:06

無錯!我女偏愛英文,但中英距離越遠,佢會更加少用中文! ...

我囡亦一樣,自2歲多開始能讀英文書後上至天文下至地理咩都自己在英文書中學,但中文閲讀能力在k2下學期才漸漸出現,我要㒁個星期跑圖書館借不同種類的中文書希望可以吸引到她的興趣

王家爸爸 發表於 18-4-23 21:29
語言資優比較容易被發現。語言資優既小朋友能夠運用複雜既表達方法,例如好細已經識double negative句式。 ...

平時我小朋友不太喜歡做grammar exercise,而學校有本自制的學習及創作英文poem的練習簿,老師隔一段時間會教。

我小孩反而好有心機去試,上次即堂已經寫了,回家又作多兩首。

今次一回到家,默不作聲便開電腦,我奇怪她做什麼,她叫我不要看。不多久她便寫了一首詩。她說要給我驚喜。

王家爸爸    發表於 18-4-24 01:17

Rachelmummy2008 發表於 18-4-24 00:04

平時我小朋友不太喜歡做grammar exercise,而學校 ...
語言資優既小朋友都係唔鍾意grammar exercise,因為對佢哋來講太簡單啦。

王家爸爸 發表於 18-4-23 21:29
語言資優比較容易被發現。語言資優既小朋友能夠運用複雜既表達方法,例如好細已經識double negative句式。 ...

我女4歲現讀K1,佢非常喜歡讀書,特別係中文書,佢要求每日都要睇新書,我地每日都會去圖書館借書俾佢睇,因為跟本買唔到咁多。Pn時老師已發現佢中文的認讀能力比同齡小朋友強,而家K1俾佢睇一本每頁有2-3句句子,有十幾頁既書,佢可以讀得到八成,只係間中有些詞語唔明會問下我。

日常的語言表達能力幾好,自小就記性好好,好奇心強,出街會讀路牌同招牌,唔識既字會又不停問。英文都ok但明顯不及中文好。而家學校讀緊英普班,普通話班主任話佢學習言語能力強,發音好準確。仲讚佢整體的學習能力沒有挑剔的地方!

我其實分唔出佢係記性好有小聰明定語言資優。

cywong1115 發表於 18-5-13 00:19
我女4歲現讀K1,佢非常喜歡讀書,特別係中文書,佢要求每日都要睇新書,我地每日都會去圖書館借書俾佢睇, ...
問題反而係點解需要分出佢係記性好,有小聰明,定係語言資優?每個人都係獨一無二,先用自己既方法,搞唔掂先諗其他野。

王家爸爸 發表於 18-5-13 11:50
問題反而係點解需要分出佢係記性好,有小聰明,定係語言資優?每個人都係獨一無二,先用自己既方法,搞唔掂 ...

Deleted thanks

‹ 上一主題|下一主題