用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖公會聖彼得小學
樓主: Lyl0326
go

聖公會聖彼得小學 [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 18-3-28 12:43
其實如果佢有留意, 港華DSE成績近4/5年一直跌, 上年更加係割喉式下跌.....

正所謂, 寧買當頭起
入左局好難止蝕,原本諗住止跌回升或平手離場,點知重大跌,坐艇喇

IYY    發表於 18-3-30 02:59

catcle 發表於 18-3-28 13:50
回覆 2jkidsfather 的帖子

如果級15, 基本QC連見都冇得見, 只有through 大抽獎.

我知有人級17~19入QC (自行, 不是兩軒小)。坊間之言,not 100% true。

2jkidsfather 發表於 18-3-28 18:49
入左局好難止蝕,原本諗住止跌回升或平手離場,點知重大跌,坐艇喇 ...

眼見傳統名校,絕大部份都能在3/4年內止跌回升,持續下跌其實係少數。

除港華外,英華女同德望情況類似,成績持續下跌暫未見起色,不過情況仍遠比港華好。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

2jkidsfather 發表於 18-3-28 18:49
入左局好難止蝕,原本諗住止跌回升或平手離場,點知重大跌,坐艇喇 ...

其實我亦睇錯港華,無諗過佢上年可以咁差
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Lyl0326 發表於 18-3-23 00:07
請問有冇仔女是讀緊中西區聖彼得小學?該校是否仍然咁top?(見小學排名好前)校風是否很好?有差了嗎?請用家分 ...

小女一年級,我只能分享一年級的情況。

學校德育做得很好,小女是受教一群,所以學校教咩,我一睇一聽佢言行就知。社交禮義,社會責任,家庭角色都有一定引導。簡單如坐地鐵,如何禮貌讓位,能自己上前,說出「公公請你坐」,做埋請姿勢。我感謝學校願意付出時間教這些!

至於學術,中英數其實沒有教快。我個人比較喜歡學校不教快,但願意將時間放在知識運用方面,簡單說,教左基本,老師會訓練一下小朋友思考方式,及如何運用,正如我女常說「思維訓練」「我個腦會分析」。今時今日,不流水作業,花時間訓練學生思考能力的津校並不太多,因為大家望住升中成績,又有多小學校敢花時間在這方面,好心難做!欣賞佢小一開始肯走這路線,唔怕家長投訴佢深,總有部人喜愛直入直出,背左記左完事。沒對錯,只是取向不同而已。

至於排名,我也貪慕虛榮而入,入左又開始明白過中原因,一間津校能做到這個水平,係值得一贊!

Fung_gg 發表於 18-4-3 09:10

學校德育做得很好,小女是受教一群,所以學校教咩,我一睇一聽佢 ...

回覆 Fung_gg 的帖子

多謝fung_gg既客觀又詳盡的分享,讓我了解該校的教學方針。

2jkidsfather 發表於 18-3-28 18:52
我知有人級17~19入QC (自行, 不是兩軒小)。坊間之言,not 100% true。

名小級15以外,要睇排你前面的有無報QC, 因名小(除軒官外)最多只見8至10名學生。

回覆 Arabellahk 的帖子

中西區,就算b2女仔都有機會大抽獎抽入st clare。所以嗰4x%可能晤係全b1生

Fung_gg 發表於 18-4-3 09:10

學校德育做得很好,小女是受教一群,所以學校教咩,我一睇一聽佢 ...

好詳細具體的分享,感謝!

猴子爸 發表於 18-3-28 16:01
"得四成幾B1" - 如果在沙田/九龙城,也只是二线。
不知道为什么这所学校在很多排名中是top 10.

跨區比較不一定準確,由於中西區是強區,說明各小學水平普遍高於全港中位數,各校水平可能相差不大,在統一派位時,區內只有1/3學生是BAND1,假設大家水平一樣,各校只有33.3%左右,若想高於此數,就要在自行時有更多的BAND1尾和BAND2頭的學生成功入BAND1中學,最終若能得四成幾B1,已經不低了。而在一些弱區或強區,若各小學水平相差較大,如有些小學只有10%多,自然區內就會有高的,即使達五成幾BAND1也不一定比強區區內排第一的

得四成幾B1的學校水平

高。

學校再叻,都無辦法解決到中西區男生B1同B2中學學位嚴重不足既問題

回覆樓主

識幾多人讀聖彼得,自己覺得佢係一間好谷,教得深,要求高嘅百年老校。
佢嘅升中成績一定係區內數一數二,大家應該當佢係區內一綫小學級數,而絕非喇沙、聖若瑟、瑪利曼等名校級。

~~~~~~~~~~~~~ deleted ~~~~~~~~~~~~~~

keith_ccc 發表於 18-4-14 16:02
識幾多人讀聖彼得,自己覺得佢係一間好谷,教得深,要求高嘅百年老校。
佢嘅升中成績一定係區內數一數二, ...

但它的排名是全港top 10喎⋯⋯所以咪有d匪疑所思囉⋯⋯當然,問題是在於那些做ranking嘅機構啦

猴子爸 發表於 18-4-15 10:18
但它的排名是全港top 10喎⋯⋯所以咪有d匪疑所思囉⋯⋯當然,問題是在於那些做ranking嘅機構啦
...

真心覺得大家所講嘅50最有競爭力小學排名不可當真,適合入門參考。
但如果家長認識多啲,就會更了解所謂學校排名不可認真比較。
‹ 上一主題|下一主題