用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 好奇!大學生應否申請信用卡?
樓主: brother4
go

好奇!大學生應否申請信用卡?   [複製鏈接]

poonseelai 發表於 18-3-24 10:33
我孩子去英國大學前出了附屬咭俾佢傍身, 差不多一年未用過, 上網也是用debit card。 自少已教佢 要知自己 ...
对!这是正確观念~~
在英国Debit card較普遍~

回覆樓主

我覺得無問題,只要識理財唔會亂用就得。

我囡夠歲數我申請左附屬卡比佢,一來有急事可以用,二來好多日常生活要用佢自己可以處理,唔需要我去忙。當然,用之前佢會先同我講一聲。

好似最近要報考唔同既試準備升學,就非常方便。

外國的銀行也會向大學生發 credit card。其實大學生的 credit 也不會多,最多幾千 hk$,亦已經是成年人,應該有點基本理財觀念和責任心。
老實講,"碌卡狂" 冇分年齡。
甚麼事也好,德育,理財等等,教孩子要由細做,責任亦在家長,等到入十八歲大學才想就遲。

nintendo 發表於 18-3-24 11:27
外國的銀行也會向大學生發 credit card。其實大學生的 credit 也不會多,最多幾千 hk$,亦已經是成年人,應 ...

18歲好似有共享派4000元

brother4 發表於 18-3-24 11:54
18歲好似有共享派4000元
Yes, 18 years old by end of this year and meet other conditions.  But need to apply, and probably it will take 2 years before you get the money.  

回覆樓主:

未識揾錢就唔好簽咭, 邊個找數? 父母? 即使自己做PT, 點解唔用cash比錢? 要有量入為出個概念。

到真正投入社會做事, 穩定咁返工先申請都未遲。

Yanamami    發表於 18-3-24 14:52
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

量入為出,跟用信用卡結帳要分開嚟講嘅。
前者係理財態度,後者係結帳方式。

我跌左張咭,按程序報失,係可以減少損失,跌左現金就係咁先。

如何善用信用卡,可以學習,由其人在海外,有信用卡係方便靈活好多。

媒體上用不審慎消費態度 嘅廣告去促銷信用卡/信賃,會否對年輕人帶來不良銷費心理,反而值得注意。

ABC-DAD 發表於 18-3-24 15:10
量入為出,跟用信用卡結帳要分開嚟講嘅。
前者係理財態度,後者係結帳方式。

唔会成叠金牛帶出街啩~~
睇下阿女遲d番黎有無投訴話生活諸多不便先~

Yanamami 發表於 18-3-24 15:31
唔会成叠金牛帶出街啩~~
睇下阿女遲d番黎有無投訴話生活諸多不便先~
...
網上買機票、演唱會飛都可用信用卡啦,E banking  係方便,所以現金係少左放係身。咁無信用卡可以揾朋友幫都得。
要畀deposit 有時畀支票都可以嘅。
有咭會方便啲。
我估家長嘅担心係信賃 消費 嘅陷阱多啲。

回覆樓主:

孩子時常要網上定政府運動塲去運動,可以申請張visa card方便D

dlam141231 發表於 18-3-24 09:50
正是由兒子中一開始, 零月錢我是每月一付給他, 六年中學, 我知他不會胡亂花費. 到大學, 便一年一付.  
甜到入心!!!
Discuz!

出吾出信用卡係睇自己, 吾係睇人地, 如果理財慨念差, 就算出黎工作都可以負債累累. 呢個都係家庭教育一部份.

回覆樓主:

Money management should be stated as they are young, just like investment, no age limit.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

若會用網購物確實須要用到信用卡,好似我仔響 Amazon 購物都要用到信用卡才能辦理,而家長教孩子理財必定要從小就做。

而家交學費都要上網.我叫阿囡申請.不過因為文件要我個名.成年都未有時間攪.而家銀行好嚴謹,我叫阿囡早些申請,學下理財,加埋信用,咁第日做事會方便好多.始終都要學.而家仲聽父母說話既就而家開始好啦..當成為習慣,將來條路會好好多..

由亞女升中學開始,就幫佢開咗個戶口,每月月初存入一筆零用錢(包括食飯搭車增值),佢自己管理,自己提款,同佢講明規矩每個月係得咁多零用錢,用多咗就佢閣下自負,我一毫子都唔會再俾。so far佢一直都管理得好好,冇使多,有時仲有錢剩。買嘢前佢會諗清楚同格吓價,唔會盲目洗錢。所以佢讀大學申請信用卡,我都相信佢會用得其所。

wyl 發表於 18-3-27 10:11
由亞女升中學開始,就幫佢開咗個戶口,每月月初存入一筆零用錢(包括食飯搭車增值),佢自己管理,自己提款 ...

小朋友精明消費者!

回覆樓主

我小朋友申請張附屬卡係用嚟大學報名,我覺得OK......
‹ 上一主題|下一主題