用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 【大陸人玩埋DSE】內地高考生吼住DSE 港補習社開班包入 ...
樓主: 小時了了
go

【大陸人玩埋DSE】內地高考生吼住DSE 港補習社開班包入大學   [複製鏈接]

licpd 發表於 18-4-6 00:24
其實香港無咩好,香港人又夜郎自大,你呢的識英文落來的精英都係去美加啦!我地唔夠open唔識遷就13億人傢! ...
哈哈,可惜唔系你話事,亦輪唔到你請我來香港幫助建設。

RiboMM 發表於 18-3-28 10:14
第一, no need to worry about this, 競爭和發展會justify this.我們要做得,不是杞人憂天,是增加自身家 ...

香港人從來不怕競爭,亦不怕爭輸,只是不喜歡在不公平情況下去爭。

我寧可杞人憂天,也不願大愛河蟹。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

RiboMM 發表於 18-4-6 14:45
哈哈,可惜唔系你話事,亦輪唔到你請我來香港幫助建設。
and I don't have any jobs for "construction" either.

licpd 發表於 18-4-8 22:14
and I don't have any jobs for "construction" either.
Neither a house or even a flat. You deserve your own complaints.

回覆 hkpapa852 的帖子

你也知道這是杞人憂天就好。只不過咩叫做公平,見仁見智。我從一個山區孩子一路打拼走到今時今日,香港給予優才輸入的機會,不需後臺只需奮鬥和結果,算唔算唔公平?如果DSE唔收考試費,可以引申到害怕河蟹和大陸人搶名額這些鬼論調,那麼香港也不再是以前的香港,談何獅子山精神,談何開放心態不怕競爭?不必偷換概念,更加不必無中生有挑起恐慌,有本事,就靠實力去贏得人生。沒本事,日日系個論壇抱頭痛哭也沒用。
我的意見根本不重要,你完全可以忽略。正如你的想法對我而言也完全不重要,世界照轉,遊戲規則照舊.強者恒強,就是這麼簡單.

RiboMM 發表於 18-4-9 17:21
Neither a house or even a flat. You deserve your own complaints.

we hong kongers don't like to undermine people, I know you can do better than house construction! I thought you were looking for 高科技建設工啊!

RiboMM 發表於 18-4-9 17:29
回覆 hkpapa852 的帖子

你也知道這是杞人憂天就好。只不過咩叫做公平,見仁見智。我從一個山區孩子一路打 ...

原來講咁耐,你都唔知我所指既問題係乜……
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-4-10 07:49
原來講咁耐,你都唔知我所指既問題係乜……

新香港人,跟土生土長的香港人是有意識形態上分別的!

我嚟到梗係因為有著數,你而家話唔俾我,梗係你錯。生仔床位,奶粉,大學學位如是,一國兩制之下(即是佢制,你唔制),所以一定是你錯!

黃巴士    發表於 18-4-13 18:35
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 18-4-10 08:21
我嚟到梗係因為有著數,你而家話唔俾我,梗係你錯 ...
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3570416&extra=page%3D2&page=4retriever 網友講過 : 內地過氣名人韓寒有句名言: 世界上邏輯分兩種,一種是邏輯,一種是中國邏輯。

我哋土生土長的香港人與新香港人的邏輯思維有文化差異, 究竟我哋要去被同化變成為中國邏輯? 定係企硬繼續普世價值觀嘅一般邏輯?

小時了了 發表於 18-4-10 08:35
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3570416&extra=page%3D2&page=4retriever 網友 ...

我不會用什麼政治性的普世價值,我會用地道些的「客家佔地主」!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 18-4-10 08:40
我不會用什麼政治性的普世價值,我會用地道些的「客家佔地主」!
...

陳 Sir, 呢幾年係你身上學到好多野, 印象最深係我學效你從小教阿女讀及背三字經, 阿女中文底子依家真係好好. 最近我又從你度學識 "騰籠換鳥" 及 "客家佔地主".

陳 Sir 你如果唔係讀理科及涉獵工程, 你有無曾經一絲毫回想自己如果讀文科或者國學方面都有一翻成就呢

小時了了 發表於 18-4-10 08:53
陳 Sir, 呢幾年係你身上學到好多野, 印象最深係我學效你從小教阿女讀及背三字經, 阿女中文底子依家真係好 ...

你覺得古文有用,我都開心的!我覺得最受用的反而是千字文及幼學詩。

其他兩個就把鬼,只證明香港大鑊鳥!幸好阿仔開始明白要跳出鯉魚門。

我深信我在那方面有興趣,我都會有決心做得好好。我估我的國學及字画是受家父映響深遠,在我們這代番書仔,應該是稀有!

話得說回來,我是極少數人入不到醫科,轉工程的人。我在工程系第一年,我已經知道一個好的工程師的前景不在技術,是在管理。讀完MBA已經打算離開工程,但命運使然。完成博士之後,最大的滿足感反而可以笑博士冇鬼用,因為如果冇,就會被人話酸葡萄!

在 EK有不少臥虎藏龍的家長,我在他們身上學不少嘢,偷不少師的!他們都傾向低調!

ANChan59 發表於 18-4-10 08:21

我嚟到梗係因為有著數,你而家話唔俾我,梗係你錯 ...

祖國經常話要走出國際,同世界接軌。
現實中,除咗人民同財富走了出國際,什麼也沒變。心態和價值觀過多100年,恐怕快也不能和世界接軌。

可惜,香港亦是墮落中,過多幾十年,可能會正式回歸祖國,成為廣東省沿岸一個中國城市。

如果以進(退)化論黎睇,你久久唔用既能力多数会退化~再过+來年都应該会被同化(當我地班殖民地人都升天更甚),唔係+分出奇既事。物种都係隨住周边环境而改变,適者生存……所以可以想像到HK会变成点。

ANChan59 發表於 18-4-10 08:40
...

咩叫客家佔地主,佢地唔會理。

最好係“嚇瓜”個地主,然後霸埋佢塊地。

like_travel    發表於 18-4-16 13:06
黃巴士    發表於 18-4-13 18:37

hkpapa852 發表於 18-4-12 18:23
咩叫客家佔地主,佢地唔會理。

最好係“嚇瓜”個地主,然後霸埋佢塊地。

因為佢地鍾意玩鬥地主。

回覆樓主:

其實有乜鬼好嘈有乜鬼好驚? 大陸每日輸入150個低學歷低收入人仕嚟香港分資源大家唔嘈, DQ民選議員有人認同,胡亂釋法動搖香港法治根基又冇所謂,依家政府比少少考試費比D所謂大中華專才叻人同大家仔女比試吓姐,使乜好似死人冧樓咁 ?

就算比你仔女入到大學,將來咪又係work under一班父母有水而自認專才既新移民? 到政府同班新香港人壓死你仔女, 就會有班老屎忽走出來同你講獅子山精神,以前走難時候樹皮都要食,乜年輕一代咁唔捱得咁嬌生慣養㗎。

今日香港,面向中國,機遇黎㗎,係咁㗎啦。

poonseelai    發表於 18-4-13 14:02

JustAParent 發表於 18-4-13 13:06
其實有乜鬼好嘈有乜鬼好驚? 大陸每日輸入150個低學歷低收入人仕嚟香港分資源大家唔嘈, DQ民選議員有人認同 ...

咪就係禁先要搵d野呻下之嘛好似lunch time成圍同事-齐呻同鬧公司、老細,lunch time完左又继續开工當無事-样

黃巴士    發表於 18-4-13 18:38
小時了了    發表於 18-4-13 15:58

Yanamami 發表於 18-4-13 14:07
咮就係禁先要搵d野呻下之嘛好似lunch time成圍同事-齐呻同鬧公司、老細,lunch time完左又继續开 ...

今時今日,對住香港政府、教育局、考試局,要做佛系家長 ---

不用上心,不須批評,不屑一顧。

儲多一點錢,照顧好仔女身心健康。
緣分到了,仔女自然會入到名大學。

小時了了    發表於 18-4-13 15:58

JustAParent 發表於 18-4-13 14:43
今時今日,對住香港政府、教育局、考試局,要做佛系家長 ---

不用上心,不須批評,不屑一顧。

我正正就係禁不过吹吹水呻下,始終係有益身心~~女人長命d其中-个原因就係趁墟~

黃巴士    發表於 18-4-13 18:39
小時了了    發表於 18-4-13 15:59
‹ 上一主題|下一主題