用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 元朗统一填表
go

元朗统一填表 [複製鏈接]

請問元朗是不是BI生多過B1位,如果是,即係話第一志願已經派哂九間B1中学的学位会派完,咁第二志願已经要填B2了?????同埋頭十要點填呀

elbar    發表於 18-3-22 19:35
   1    0    0    0

回覆樓主:

我自己傾向進取少許,乙一、二都放band 1英中學校。

joejerry 發表於 18-3-22 19:06
請問元朗是不是BI生多過B1位,如果是,即係話第一志願已經派哂九間B1中学的学位会派完,咁第二志願已经要填 ...
元朗點會有9間B1中學,英中唔等於一定係B1,真B1只得鄉中,崇德,信義,趙中,商中,其次的有白約翰,盧中,基元,第一志願只可填五間其中一間,第二志願已經要填盧中,基元。

我係屯門區,係屯門區自行面試當天,那中學既校長說教育局將會撥一些屯門區中一學位派俾元朗區既學生。所以對元朗區係好事,會多咗屯門區既中學俾你哋揀。但相反屯門區會少咗學位派番俾屯門區既學生。

你們不妨趁現在留意下屯門區既中學吧!

真B1是什麼,白约瀚那几間都是英中,为什麼不是B1
那乙一,二,三,要怎樣填
第三填B2学校對嗎

joejerry 發表於 18-3-27 05:49
真B1是什麼,白约瀚那几間都是英中,为什麼不是B1
那乙一,二,三,要怎樣填
第三填B2学校對嗎 ...
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3605827&page=2#pid46189900

sblam 發表於 18-3-24 21:22
我係屯門區,係屯門區自行面試當天,那中學既校長說教育局將會撥一些屯門區中一學位派俾元朗區既學生。所以 ...

元朗區既家長,記住要填埋屯門區既中學。總之要填晒30個志願呀!

http://www.edb.gov.hk/attachment/en/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/SSL_NT4_2018.pdf

回覆 sblam 的帖子

屯門區的中學每間只有兩個學位提供給元朗區, 不敢搏

大隻媽媽 發表於 18-4-14 13:28

一條龍有7,8個位都唔敢搏

大隻媽媽 發表於 18-4-14 13:28

真係好難。但總有人敢博就會派到屯門區BAND1或2中學。如果唔填唔搏屯門區,隨機號碼好差的話。有機會派去天水圍BAND3中學

如果係B1生, 應該唔會派到去B3校掛
‹ 上一主題|下一主題