用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 高效能家長
樓主: Doray
go

高效能家長 [複製鏈接]

淨係睇學樂器做知la, 我大把朋友大咗掂都唔掂個琴,音樂會從來都唔去

Doray 發表於 18-3-23 14:39
唔係放養,減少番啲全方位全天候裝備小朋友競爭力,還番多啲自由被小朋友 ...

咁咪照直講。果兩兄弟的case,偏心成咁,都係教材!?如果個細佬唔係賣保險成功,分分鐘可能心理變態。

Doray 發表於 18-3-23 09:42
I won't "打開本默書簿" to measure the outcome of parenting.

I was also 聯群結隊出外玩耍 when I was ...

It is your joy to enjoy a remarkable achievement. However, we also see pretty much tragedies coz of inattentive parenting that results many juvenile issues. I was also growing up with no proper parenting and responsible most house works; I’m not a toilet bug today for....”luck”.

其實兒時一大班小朋友周山走周街玩,所有遊戲玩具等都係從無到有,其訓練腦筋、解難及合作能力,比現在大部份規範教育效果更高。

現在小朋友缺少左一份自由探索與創造之機會,部份更因家庭過度保護,從未意識自己對別人及社會之責任,無論讀幾多書或讀不到書,都不喜歡工作及怕辛苦,總之父母有樓有錢給安居便不求上進。

功課、測考、再功課,補習、學藝、再補習,就係現今大部份中產小朋友既生活,大學畢業....其思想、做事成熟程度,其實連早年中五畢業也不如。

人成長要有經歷的,現今小朋友由細到大除讀書學藝外甚麼經歷也沒有,談不上成長了甚麼。

Cheeselover 發表於 18-3-23 18:00
It is your joy to enjoy a remarkable achievement. However, we also see pretty much tragedies coz of ...

我唔用improper parenting 去形容我父母,因為我daddy 係一個非常正直又勤力,對工作認真同負責任嘅人,佢只係生於不能受教育嘅年代,但我覺得佢做人處世嘅態度,己經係最好嘅parenting. 雖然佢從來唔過問我嘅功課

Vanadium 發表於 18-3-23 18:53
其實兒時一大班小朋友周山走周街玩,所有遊戲玩具等都係從無到有,其訓練腦筋、解難及合作能力,比現在大部 ...
Exactly!!

回覆樓主:

Parenting 從來要求判斷力,見識學識,不是談放養最好,或直升機人有我有最好。是談判斷甚麽活動好,甚麽不好,談幾時插手,幾時讓他們錯誤中學習,談幾多學業,幾多課外活動,談如何幫助孩子 discover themselves.

到大學孩子還不知道自已的强項弱項,未找到自己真正興趣,生活沒有明確目標,沒有 passion, 就算入了牛劍,Parenting 算成功嗎?

shadeslayer 發表於 18-3-24 11:11
Parenting 從來要求判斷力,見識學識,不是談放養最好,或直升機人有我有最好。是談判斷甚麽活動好,甚麽不 ...

贊同,我相信我們上一代父母沒有太多時間關注我們成長,我們有較大自由度任意發揮,但我相信今天大部分家長不敢完全用上這一套。

「我童年因為書唸得好,父母對我有期望,我每天的行程都被擠滿,根本沒有空間去做自己喜歡的事,更加沒有時間去發白日夢!我是the victim of my own success!」

我表姐大仔好叻,成績好好,他又十分有才華,小提琴叻,另一外又愛打機。而家在 CU 讀醫。曾經問佢,有冇考慮過做音樂家 (performer),或做職業電競。他答我,他想有一份相對穩定的工作。他亦不想將自己喜愛的音樂,作為工作,他知道任何工作也會有壓力有不順利,所以需要有 hobbie ,他想在有空閒時間,仍然可以拉下小提琴,打下機,放鬆。醫生點解唔可以發白日夢?哥哥是醫生,弟弟做保險,各有各能力,兩個人兩條路而已。其實做人要感恩。

nintendo 發表於 18-3-24 11:55
「我童年因為書唸得好,父母對我有期望,我每天的行程都被擠滿,根本沒有空間去做自己喜歡的事,更加沒有時 ...
呢個係咪係自己選同佢為fulfill父母期望選既分別,我地習慣自己make decision, 對自己選擇負責,所以结果好定唔好唔會賴人。

剛聽一個心理學博士talk講教養,她share 好多case父母成日以為自已對子女好好,但仔女就唔係咁諗,宜呢樣亦會深遠影響子女直至成人。

Parenting 從來要求判斷力,見識學識,不是談放養最好,或直升機人有我有最好。是談判斷甚麽活動好,甚麽不 ...

同意,如果依個唔係醫生,而係食白粉既或黑社會古惑仔,個故事又唔同咗,不過嗰啲人好少會自己冩文章談教養之嘛。

Doray 發表於 18-3-24 12:56
呢個係咪係自己選同佢為fulfill父母期望選既分別,我地習慣自己make decision, 對自己選擇負責,所以结果好 ...

例如,當父母完全放手比五歲童填表選小學,完全放手比11歲童填表選中學,又可否說自己揀的不後悔?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

你唔駛擔心,在EK 家長絕對唔會俾呢樣嘢發生!

我當年小六自己放女拔做第一願又入唔到,真係有啲後悔

Parenting 從來要求判斷力,見識學識,不是談放養最好,或直升機人有我有最好。是談判斷甚麽活動好,甚麽不 ...Parenting 算成功嗎?
對, Parenting 是講求判斷甚麽活動好,甚麽不好,幾時插手..等等.

父母見識學識好, 做Parenting應該較好, 但好多父母只係學識好, 不懂Parenting, 經常插手. 有啲讀緊大學, 父/母仲要管佢地讀唔讀書.

cow 發表於 18-3-24 17:44
對, Parenting 是講求判斷甚麽活動好,甚麽不好,幾時插手..等等.

父母見識學識好, 做Parenting應該較好,  ...

咁佢地只有學識,可能沒有見識或判斷力。

學識,見識,判斷力,最易最低層次係學識。
‹ 上一主題|下一主題