用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 讀邊啲幼稚園較大機會入中西區聖彼得小學? ...
go

讀邊啲幼稚園較大機會入中西區聖彼得小學? [複製鏈接]

請問中西區聖彼得小學收邊啲幼稚園的學生較多?
   1    0    0    0

csc1016 發表於 18-3-21 16:13
請問中西區聖彼得小學收邊啲幼稚園的學生較多?

大抽獎,讀邊間幼稚園無關係

回覆 chuchu218 的帖子

咁係咪你第一志願 / 首三志願?

回覆 csc1016 的帖子

聖彼得咁熱門,擺落第二志願一定冇機會中。

csc1016 發表於 18-3-21 16:29

咁係咪你第一志願 / 首三志願?

我仔今年K1, 所以未報。我是舊生,所以有25分。不過我住將軍澳,加上中西區男仔band 1 中學額不足,所以都未决定是否抽聖彼得。打算考直資試試。

舊生(10分)和首名子女(5分), 只能二選一, 不能同時計算, 所以你仔仔應該係有20分, 如果你有宗教(5分)加埋先係25分.

你可以參考以下計算方法.
https://www.myschool.hk/p1calculator.php

gokinjo 發表於 18-3-22 09:47

舊生(10分)和首名子女(5分), 只能二選一, 不能同時計算, 所以你仔仔應該係有20分,  ...

是,我有宗教分,謝謝

點樣知道邊區男仔band1學位較多?如果唔考直資有咩選擇?如果小學讀St. peter,中學報沙田校網可行嗎?有冇著數?

csc1016 發表於 18-3-22 12:41

點樣知道邊區男仔band1學位較多?如果唔考直資有咩選擇?如果小學讀St. peter,中學 ...

升中,可選就讀小學校網 or 屋企校網。
兩個選一個。

中西區男仔入得嘅都係 KC、SJC 同高主教,SPCC 同 SPC 另計。SJC 同高主教各自有自己小學,而且仲要係畀中西區嘅位得果幾個。冇記錯的話,呢幾年都冇見過任何 Peter 仔入高主教,SJC 就得一兩個。得返間 KC 係畀到區內嘅男仔入。Band 1 一定唔夠分。 Band 2 嘅就得一間聖類斯係男校,但係都唔夠接收曬區內嘅 Band 1+2 男仔,如果自己係 Band 2,一個唔好彩就會跌落 Band 3。
如果你住沙田區,當然升中最好去沙田啦。Peter 仔學術唔差,同沙田其他學校比得上。起碼學位一定充足過中西區好多。

1998Ruby1998 發表於 18-3-22 17:53

中西區男仔入得嘅都係 KC、SJC 同高主教,SPCC 同 SPC 另計。SJC 同高主教各自有自己 ...

住沙田區做咩走去抽聖彼得?

1998Ruby1998 發表於 18-3-22 17:53

中西區男仔入得嘅都係 KC、SJC 同高主教,SPCC 同 SPC 另計。SJC 同高主教各自有自己 ...

借位問吓,如果想入女英華,聖彼得易啲入還是陳守仁(小六搬去中西區校網)好啲?

回覆 monodad 的帖子

聖彼得可以直入不用抽,但入馬鞍山好的小學冇乜,沙田好的小學也很難。

csc1016 發表於 18-3-22 18:53

聖彼得可以直入不用抽,但入馬鞍山好的小學冇乜,沙田好的小學也很難。 ...

即係自行,我見你提過第一志願/第三志願,誤會咗

realchantaiman 發表於 18-3-22 18:36
借位問吓,如果想入女英華,聖彼得易啲入還是陳守仁(小六搬去中西區校網)好啲?
...

聖彼得易D,只要係B1都好大機會

回覆 realchantaiman 的帖子

入英華女的話,我覺得都係讀 Peter 好 d。陳守仁多女仔入 MSS、St Paul Convent。

想知自己去考的話,通常讀咩幼稚園(俾如私幼、連鎖非牟利幼、定普通村校),因為幼稚園我打算搵近屋企普通有學券的學校,但怕入去跟唔上。

回覆 realchantaiman 的帖子

女仔就真係聽好多comment都係中西區校網冇得輸。

都唔係架。雖然中西區 Band 1 女仔學位多,但係留意返 Band 2 中西區係冇任何女仔學位(梁銶琚應該係 Band 3 頭),要同人爭鴨真、培德。好容易跌到落谷底。
最好就應該係沙田同九龍城,女仔東區應該好過中西區。

1998Ruby1998 發表於 18-3-22 20:32

都唔係架。雖然中西區 Band 1 女仔學位多,但係留意返 Band 2 中

http://www.####.com/277622/primaryschool/【ian-tsang】五個派位結果最差校網/

呢度講幼升小去年5個派位最差的校網,沙田馬鞍山都中,我娘家在觀塘又中。其餘是九龍城及何文田。其實係咪反映大部分家長都選區內某幾間學校,以至首三志願率較全港低?

又即使嗰區小學校網派位競爭大,但中學網派位競爭又可能會相對好啲(視乎band 1中學數目),如沙田區及九龍城區?

‹ 上一主題|下一主題