用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Del...
go

Del... [複製鏈接]

Del...
   4    0    0    0

Fivedragon 發表於 18-3-21 11:17
*該年度指係升一線中學比率,並無指明係BAND 1中學(戴番頭盔先)

希望呢個表有助大家了解三間學校, 以六 ...

仁立係葵青區,band 1中學學額比荃灣區多,加上佢自己仲有聯繫中學,咁樣純數字比較對荃灣區兩間小學好似唔多公平

我自己反而覺得荃灣區得4間band 1中的情況下,兩間龍頭仍可長期保持派位水準,呢方面至最令人鼓舞

當然,其實每間小學都有叻學生,但龍頭效應下比較多叻學生聚埋,以至龍頭校派位結果往往比較優越,呢個都係事實

回覆 Fivedragon 的帖子

其實,如果3間小學,比較最top成績既學生,仁立稍勝一籌。浸聯多數靠運動,而dse只睇成績,運動幾叻都冇用。其實荃灣區小學成績都比較平均。

Dylanli2017 發表於 18-3-24 14:20

其實,如果3間小學,比較最top成績既學生,仁立稍勝一籌。浸聯多數靠運動,而dse ...

DSE唔睇音樂/體育,不過大部份中學收生都睇,尤其d老牌名中,所以浸聯升中比例上較多會衝出荃灣

不過所謂"多",其實都係多兩、三個

目標林護,讀雙仁優勢大。目標其他1A官津,或直資,津聯穩陣

archie1728 發表於 18-3-24 12:51
仁立係葵青區,band 1中學學額比荃灣區多,加上佢自己仲有聯繫中學,咁樣純數字比較對荃灣區兩間小學好似 ...
荃灣區我一向相信小學學生能力係徧高,因band1 中學學位不足,但卻有更多band1 學生出現。

Dylanli2017 發表於 18-3-24 14:20

其實,如果3間小學,比較最top成績既學生,仁立稍勝一籌。浸聯多數靠運動,而dse ...
我都係強調普遍性既重要,父母係咪可以肯定子女係最top既一群,大部份既學生其實都係普普通通。點樣令普通既學生提升一個層次先係重要。

Fivedragon 發表於 18-3-28 23:01
荃灣區我一向相信小學學生能力係徧高,因band1 中學學位不足,但卻有更多band1 學生出現。 ...

其實比較出色双仁同學會跨區/林護,留係葵青1b1C中學,只是成績一般,並5係想像中利害。

我想信, 邊一區邊一間小學都有比較出色學生跨區, 特別在自行部份, 多數都睇高一線 !

首選還是仁立吧。

sunflower2000 發表於 18-4-11 18:13
首選還是仁立吧。
若果住葵青,目標係林護,當然係首選仁立
‹ 上一主題|下一主題