用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何幫助小一學好中文..
樓主: xyz_yy
go

如何幫助小一學好中文..   [複製鏈接]

xyz_yy 發表於 18-3-21 09:33
回覆 asweetmom 的帖子

32分, 係中國語文.

唔好意思,其實我唔係好明,32分相信係中文科的整體分數吧?!咁閱讀理解、聆聽、寫作等分別佔分同得分係幾多?平時測默計唔計入考試分呢?

Sorry 我有太多問題

xyz_yy 發表於 18-3-21 09:34
如果睇有中文字幕既卡通有無幫助?

卡通初步可以,但再上未必有課本的詞彙,要轉看劇。其實聽說讀寫,唔開字幕可能仲好(長遠來說)

xyz_yy 發表於 18-3-21 09:34
如果睇有中文字幕既卡通有無幫助?

小朋友第一語言不是中文?
睇卡通片學英文、普通話就聽過.....未聽過睇卡通片學母語.....
如不識字,閲讀更有用吧⋯⋯

rulerL 發表於 18-3-21 14:42
唔好意思,其實我唔係好明,32分相信係中文科的整體分數吧?!咁閱讀理解、聆聽、寫作等分別佔分同得分係 ...
睇樓主咁寫, 32分應該係份卷喎。

E+ 中文好深,見過小五詞彙有「滄桑」,一個小學生如何領悟到

同意,現在的中文課程堅深
問過初中中作字數=高小字數

mimi222shi 發表於 18-3-21 18:45
同意,現在的中文課程堅深
問過初中中作字數=高小字數
字數無關既, 係個內容同深度至係決勝負。

內容當然最重要!
但如果無咩野寫都好難符合字數要求。

little_yolky 發表於 18-3-22 09:45
字數無關既, 係個內容同深度至係決勝負。
深度未必是重點,最重要是合規格不要失分

little_yolky    發表於 18-3-22 16:24

mimi222shi 發表於 18-3-22 11:06
內容當然最重要!
但如果無咩野寫都好難符合字數要求。
可以,例如寫去食火鍋叫左的乜,全部寫哂都已幾十字,its sad...

....

回覆 xyz_yy 的帖子

其實我個女同樓主既情況好相似。我個女的中文(閱讀應用)40-50分, 而默書(90-100分), 其他中文說話、聆聽就(60-65), 但中文總分出來就不合格, 問題應該真係因為睇得書少, 所以就算識讀D字但仍理解唔倒內容及不明白問題問嘜, 所以中文常常不合格。

connie001 發表於 18-3-22 15:16
回覆 xyz_yy 的帖子

其實我個女同樓主既情況好相似。我個女的中文(閱讀應用)40-50分, 而默書(90-100分),  ...

我個小朋友同你一樣呀! 平時閱讀理解功課真係識做,理解到!唔知點解一測驗一考試就跌返落去60分左右,真係好難理解!仲要日日都有睇書嘅習慣! 佢唔識讀我會教佢讀嘅!搞到我有啲無從入手去教佢!

默書大部分有得温,高分唔難(除非背書唔得,次次都好多野背)

中英文考好多課外,閱讀有一定幫助,至少不會怕那種語言。

中作幾百字一篇,唔易...聽講好多時有人要重作。
閱讀量大/懂作文理論也不一定能有佳作。

somoon 發表於 18-3-22 14:28
咁即是識字但唔識作故事……原因係咩呢?老師無教?
基礎唔好掛,萬丈高樓從地起,初初時地人事作句,作作下自然可寫長d。

mimi222shi 發表於 18-3-22 19:27
默書大部分有得温,高分唔難(除非背書唔得,次次都好多野背)

中英文考好多課外,閱讀有一定幫助,至少不會 ...

我經常同小朋友講,靜識寫冇用,還要懂得運用

MrBeast 發表於 18-3-21 17:39
E+ 中文好深,見過小五詞彙有「滄桑」,一個小學生如何領悟到

唔駛領悟喎...

成年人都未必 "領悟" 「滄桑」.

少女睇瓊瑤, 都唔 "領悟" 「愛情」 同「婚姻」 啦

主要係攞個意境姐!

retriever 發表於 18-3-23 09:50
唔駛領悟喎...

成年人都未必 "領悟" 「滄桑」.
閱讀有共鳴印象才會深刻

回覆樓主:

樓主,
我小朋友小一時中文考試也是一樣只有3x分。他本身有語障及小肌肉弱,幼稚園時,言語治療師也告知他上到小學,中文一定差,所以我預咗中文差,寫字慢,寫錯字(有得抄都抄錯,及字多的內容冇心機睇,求其做,便成為佢取低分原因。所以小ㄧ下學期便請去上中文班,結果成績好少少,有5x分,但起碼有進步。到了小二上學期,終於合格了,有6x分,已經很安慰。小二下學學4月考試又跌回5x分,看看份卷,剩係寫錯筆劃逐隻字咁扣分, 前前後後已經扣了差不多10分,如果佢字體端正,寫啱筆劃,理應會合格。後來即刻請了一位私人補習老師專科教中文,補習老師明白知道他為何中文咁弱,便針對性去補,結果6月考試取了77分,我簡直大叫,而補習老師也要求他每天朗讀課文,佢很懶,不願做。現在小三了,上年9月開始我亦配合補習老師的要求,要他做完功課朗讀課文,並簽名作實,另外ㄧ星期背一次任何種類的書信或咭的內容,不論賀咭, 邀請卡, 感謝信.....等。又是簽作實,上年10月考試出來有點回落,但都合格。到了1月考試又升去7x分。佢見到自己成績進步,也有動力仲自動波去朗讀課及背書。

現在下學期了,剛剛星期四考完中文科,他放學回來也說自己有信心做試題。希望出來成績不會低過上次吧!

MrBeast    發表於 18-3-25 07:20

py84ko 發表於 18-3-25 02:25
樓主,
我小朋友小一時中文考試也是一樣只有3x分。他本身有語障及小肌肉弱,幼稚園時,言語治療師也告知他 ...

所以,我個人認為,對我小朋友來說,朗讀係其中一個容易佢做到,又令佢中文進步嘅方法。所以佢而家好積極去朗讀,每日重複朗讀直至教新一課,其實ㄧ課書都係3-5日左右。佢就自然入咗腦,到了考試,佢就自然温得冇咁辛苦。這個是我分享,希望幫到你。

車車Wong    發表於 18-3-26 18:09
MrBeast    發表於 18-3-25 07:20
‹ 上一主題|下一主題