用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 真的需要大家給意见!
樓主: twhkleung
go

真的需要大家給意见! [複製鏈接]

twhkleung 發表於 18-3-20 11:33
在這里討論的大都是B1名校, 或B2A B1C校, 討論的不是問好不好, 而是那問更好...

其实,B2, 什致B3更需大家 ...

Becos most of the parents don’t care too much their children whom study in band three. Thus, less posts are seen here.

強者越強 弱者越弱。

mytambb 發表於 18-3-22 09:19
Becos most of the parents don’t care too much their children whom study in band three. Thus, less  ...
所以其实家長角式非常重要, 唔可以剩係交左个小朋友比学校, 咁就可放手或变成負責monitor学校做得好唔好, keep 住同校学溝通也很重要, 特別係F1/2.
大家講得arm.

回覆 twhkleung 的帖子

雖然我仔有幸入讀Band1中學,但係依我自己嘅感覺,
EK呢度頗多家長根本唔打算考慮比小朋友就讀官津Band2/3中學,

所以無論係B2/B3中學,
定多數小六生會升B2/3嘅小學,
响呢度要有持平d嘅資訊真係好少,
大部份都係「偏見」內容
(有可能係消息來源本身就係由有偏見嘅人放風,
轉貼者無做到、亦唔太可能考証);

反而一d熱門學校嘅小道消息,
又會比人話係打手post,

咁仲有幾多現在/潛在B2/3嘅家長覺得上嚟分享心得有用?

一般人話校風唔好,
主要係覺得該校嘅學業成績唔理想,
又見到d著住唔整齊校服浦街嘅學生,
就無限將人哋學校學生唔好嘅一面放大,
再三姑六婆咁一傳十 十傳百⋯⋯

其實所謂名校一樣有咁嘅學生,
不過好多戴開有色眼鏡嘅會自動過濾咗d名校生,
事實上就係見高拜見低踩

家長㨂學校,
應該係睇間學校同個小朋友夾唔夾,
可能係學術方面、宗教方面、課外活動方面等等,

基本上無可能一概而論,
要逐個case去睇;

揀中學嘅話,
技術上最能夠比到意見嘅一定係小學方面,
如果有家長話小學hea 比意見,
唔係家長同小學本身關係非常差;
就係家長已經㨂定咗,
小學比乜意見你都唔慌有用,
咁仲比咁多心機同你講為乜?

更甚者,
依家好多家長,
錯將「站在小朋友身邊,但用返自己家長高度/角度去睇件事」,
當成「用小朋友角度去睇件事」;
我覺得小朋友寧可家長企埋一邊做旁觀者,
好過做怪獸/直升機

因为band1学校是需要花很多工夫和心思才可以进去,当然需要多收集资料。band2&3 就反而是失手或没办法之下被派去,家长自然不会花心思先去了解。
如果结果是跌落band2&3, 很多家长已经没心机再在EK公开讨论了。但是我发现只要看回多年前的khmama pre DSE的排名,其实band2&3的排名应该都不会变化很大(pls correct me if I am wrong),然后问问社工,警察看看学校的治安情况,也可以比较客观理解学校的校风。

猴子爸 發表於 18-3-22 12:40
因为band1学校是需要花很多工夫和心思才可以进去,当然需要多收集资料。band2&3 就反而是失手或没办法之下 ...
你講得arm, 我舊年交完報名表, 一出学校见到两个謷察, 我真係去問左佢地啲區d治安好唔好!  

twhkleung 發表於 18-3-22 13:18
你講得arm, 我舊年交完報名表, 一出学校见到两个謷察, 我真係去問左佢地啲區d治安好唔好!  
香港警察,起码我遇过的,都很好礼貌。他们最知道哪一些学校最多警车到

twhkleung    發表於 18-3-22 13:31

個學生被classified 咗係乜banding ,
入返相對應banding學校係正常嘅情況;
上/下移只係因為當區學額分佈不同而導致嘅幸運/唔好彩
‹ 上一主題|下一主題