用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 真的需要大家給意见!
go

真的需要大家給意见! [複製鏈接]

在這里討論的大都是B1名校, 或B2A B1C校, 討論的不是問好不好, 而是那問更好...

其实,B2, 什致B3更需大家幫忙給意见呢!

如校风好不好, 老師有冇 heart 去幫学生, 什 致有沒有成 功經驗幫到成績提升, 学習信心提升, 又或是好的学習方法...
   0    0    0    0

twhkleung 發表於 18-3-20 11:33
在這里討論的大都是B1名校, 或B2A B1C校, 討論的不是問好不好, 而是那問更好...

其实,B2, 什致B3更需大家 ...
校風不好:
先諗辦法轉去間校風好既學校

老師無心教學:
1. 盡量搵D有心教學既學校 (但呢D學校通常都係搏緊上位, 會較催谷)
2. 早點與孩子研究下高中路向, 再留意吓VTC, 職訓類既高中書院, 或另類一點如兆基創意書院等, 有否合適既課程

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

呢D屬於軟實力, 各人需求不同, 並不能用數字量化, 所以需要家長自己多去學校附近體驗、參觀等等, 外人可以幫忙既有限。始終B1學生目標單純, 只為成績, 但B2/B3就有不同既需求。

之前有一個帖, 有家長發過B3學校其實唔可怕, 你可以搵返參考下。

不要講bk,就算學校老師亦都是只顧b1學生,我地呢D未上到b1的人,都是靠自己去問,去搵,去睇,由直資到津校,都是我不停去留意,打聽。

明我你嘅擔心,但你本人有無去參觀過心儀嘅中學先,呢度好多人都講,放飯時間去學校附近餐廳坐下,收下風,睇下學校網頁,八下舊年同學去向,講真,老師講完,你自己都要分析下究竟老師意見係幫學校定幫你個子女。

jk923 發表於 18-3-20 15:02
明我你嘅擔心,但你本人有無去參觀過心儀嘅中學先,呢度好多人都講,放飯時間去學校附近餐廳坐下,收下風 ...
對,所有目標學校我都有親身去過,睇下附近環境及學生言行舉止。再上EK 睇下人地分析DSE 資料。我比較留意老師同學生互動呢part .(係學校大門)

問題係B2、B3學校公開既資料比較少,無辦法客觀地去分析,只能靠主觀印象。以你所講既有無 heart 去幫學生為例,只有讀緊既小朋友先至體會到,其他人(包括小朋友既家長)無可能知道。

大件仔 發表於 18-3-20 14:46
不要講bk,就算學校老師亦都是只顧b1學生,我地呢D未上到b1的人,都是靠自己去問,去搵,去睇,由直資到津 ...
小學老師其實亦都係有苦自己知,首先老闆睇B1比例,所以只好將精力專注係叻學生度;第二,B2、B3學校唔少啲神神秘秘,根本無公開資料。所以除非係同系學校,否則老師都矇查查。

王家爸爸 發表於 18-3-20 15:54
問題係B2、B3學校公開既資料比較少,無辦法客觀地去分析,只能靠主觀印象。以你所講既有無 heart 去幫學生 ...
睇吓校長言論都可以知道一D嘢既

好似之前有間B2中學校長話大學認受APL科目高咗, 有助叻學生去修讀.

睇到都噴飯
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-3-20 16:01

好似之前有間B2中學校長話大學認受APL科目高咗, 有助叻學生去修讀.
講同做,其實可以差別好大。唔少人講就天下無敵,做就有心無力。

artroboy 發表於 18-3-20 15:26
對,所有目標學校我都有親身去過,睇下附近環境及學生言行舉止。再上EK 睇下人地分析DSE 資料。我比較留意 ...
我仲有留意校長同老師、職員既互動呢part。

artroboy    發表於 18-3-20 17:33

hkpapa852 發表於 18-3-20 16:01

因為唔知道嗰間B2中學校長話既大學認受APL科目高咗既前文後理係點,所以好難話佢有無錯。
其實從最高等於3級,改為最高等於4級,某程度上佢可能啱。

王家爸爸 發表於 18-3-20 15:58
小學老師其實亦都係有苦自己知,首先老闆睇B1比例,所以只好將精力專注係叻學生度;第二,B2、B3學校唔少啲 ...
唔好話B2/B3, 有時老師連B1都係矇查查。上次家長日, 班主任同我講, 舊年級一去咗XX學校呀。我心諗:妖, 你同我講級一去咗邊做乜啫, 講下阿女個名次大概去邊咪得囉。

王家爸爸    發表於 18-3-20 22:27
scooper    發表於 18-3-20 19:01
artroboy    發表於 18-3-20 17:33
2jkidsfather    發表於 18-3-20 17:01

王家爸爸 發表於 18-3-20 16:12
因為唔知道嗰間B2中學校長話既大學認受APL科目高咗既前文後理係點,所以好難話佢有無錯。
其實從最高等於3 ...
但係叻既同學, 最低果科都可能唔止4, 咁仲點解要去修呢?

jk923 發表於 18-3-20 15:02
明我你嘅擔心,但你本人有無去參觀過心儀嘅中學先,呢度好多人都講,放飯時間去學校附近餐廳坐下,收下風 ...

有呀, 同校长, 老師, 什致会同社工同保安都有保持联絡同傾下偈. 可以收到好多风嫁!  

little_yolky    發表於 18-3-21 08:32
王家爸爸    發表於 18-3-20 22:42

回覆 twhkleung 的帖子

banding唔高的學校,相對不多人談論,這沒法子。不過都有辦法的
網上不多資訊,不代表學校唔好,不用擔心,曾經有位校長說,其實很多時band3校的老師比band1的更有耐性更有愛心。更有能力提升學生。
我覺得願意做老師,都應該有點heart, 每間學校不論band幾,都會有有heart的老師,能不能遇上就真係睇自己運氣.
校風好唔好就建議在返學放學時間到學校附近看看,就最真實。
聽升中簡介會也有用,不過有心理準備學校通常都是將最好的表現出來,但都有點參考,起碼可以看看校園環境,如果可以入課室,看下桌子和椅子,大概都知道學生有沒愛護公物,聽多幾間,你會掌握到,不過提早看,我仔小三就開始看不同學校介紹會,慢慢考慮和收風,我曾聽過十間簡介會,基本上每間都說自己老師有heart,不過大概都聽到學校重視什麼,強調自己什麼,值得參考。小學老師也可以提供一些資訊。

回覆 twhkleung 的帖子

自己先做basic research ,then target10間中學,然後1.睇完該中學網頁內容以及往年事件和新聞以及各種評論
2.親自去實地考察,觀察,交談,諮詢
3.請教朋友或者現有學校老師校長以及家長朋友
4.自己做好信息歸類與寫下心得和感想
5.最終比較自己的筆記其實已經有大致結果和明確方向

王家爸爸    發表於 18-3-20 22:43

回覆樓主:

不管是B123的學生,父母都是想去B1中學的,説的是如何搏高一線。B23學生的父母比較忙,在E K不多見。

因為band1比較透明度高,我想band2/3 家長未必將成績放在第一,六年後成績好固然好,可能關心校風多d,尼d好難有數據討論,band3都有好有壞學生,不如親身去學校睇下,或打聽下有無學長入讀中,攞下料

angiehouse 發表於 18-3-21 11:06
因為band1比較透明度高,我想band2/3 家長未必將成績放在第一,六年後成績好固然好,可能關心校風多d,尼d ...
同以前唔同,其實係現有制度下,B1學校都好難保證無壞學生、曳學生。
‹ 上一主題|下一主題