用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問港大同學會書院是Band 1嗎?
樓主: MPSW
go

請問港大同學會書院是Band 1嗎?   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 18-3-19 12:41
如果唔認同學校的話, 係咪B1都唔重要

如果認同學校的話, 係咪B1係又係咪咁重要呢?
老實講, 都唔可以話唔重要既。

ok3 發表於 18-3-19 15:43
成日見人問呢類問題, 我反而想問邊個有資格評學校嘅banding?
邊個有資格? 咪學校自己既資料LOL。
1. Input 計算法:根據學校input B1生量評是否B1校。但這類新進直資, 好多時收生睇好多面, 唔一定係只看成績, 所以唔一定只收B1生。

2. Output 計算法:這個方法就係計經過六年栽培, 學生既成績喇, 我覺得呢個先係重中之重。可以參考學校公布資料分析, 成績好既, 咪係B1囉。

2jkidsfather    發表於 18-3-20 08:39

ok3 發表於 18-3-20 11:20
問題係offically, 只有小6畢業生先會分banding. 從input計, 收幾多%嘅B1生嘅中學先算B1中學? 60%? 70%? 80% ...
當然, 如果你覺得3322率係4X%既係B1, 咁, 大家係唔會反對你既, 你可以用自己既標準。
關於input有一個較客觀既數字, 因為N年前, 教育局定英中要有一定數量頭40%既學生至可以係英中, 所以, 可以肯定當年英中大部份係B1中學, 所以家長至咁想小朋友入英中。當然, 現在因為維穩, 唔夠既中學都可以暫時keep住英中, 所以家長要睇埋個DSE成績參考下。

同學生banding 一樣, B1學校有相對客觀既參考資料, 但去到話幾多個%至係, 即係邊緣人啦, 呢D就真係家長自己考慮了。亦係咁, 家長都唔想自己小朋友做邊緣人, 因為好難定位。但好似你話, 完全無得分? 咁又唔可能。

ok3 發表於 18-3-20 13:25
如果冇記錯, 好似係至少85%中, 要係頭嗰40%. 只係我覺得去討論一間學校是否B1, 用input去計的話, 會有誤區  ...
可以係我俾個橙你, 你同我變咗個桔出嚟! 當然現實唔會咁誇張啦 <==== 真係有既.................

所以, 我哋一般同時睇 input & output, output自己滿意就得。

retriever 發表於 18-3-21 07:23
校方一般有發基本資料。網上無,校報告都有。除非有人要做排行榜,先需要集整齊所有學校數據。唔係,佢只 ...
就係連校務報告都無至乞人憎。

retriever 發表於 18-3-21 08:56
請開名!

開什麼名呢, 我好包容的。

連33222率都無, 只有各科的3, 3, 2, 2, 是否當家長是儍的。

hkpapa852 發表於 18-3-21 09:40
事實上, 好多人都未明白, 各科達3,3,2,2同3322率既分別
所以我唔鐘意新校長, 無奈阿妹唔爭氣............
‹ 上一主題|下一主題