用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問港大同學會書院是Band 1嗎?
go

請問港大同學會書院是Band 1嗎?   [複製鏈接]

如題(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
   2    0    0    0

是BAND1

王家爸爸    發表於 18-3-19 18:25

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

可睇下數字參考下
https://www.edu-kingdom.com//forum.php?mod=viewthread&tid=3483178

MPSW 發表於 18-3-19 09:27
如題(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
如果唔認同學校的話, 係咪B1都唔重要

如果認同學校的話, 係咪B1係又係咪咁重要呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-3-19 12:41
如果唔認同學校的話, 係咪B1都唔重要

如果認同學校的話, 係咪B1係又係咪咁重要呢?

有讀緊嘅朋友自評唔算 band 1。

問佢點解,話係覺得啲課程內容比起出面淺又較為蜻蜓點水。

os_ecu 發表於 18-3-19 15:24

你朋友既仔女讀緊邊級? 若係初中,深淺與否似乎同B1無太大関係~~~

成日見人問呢類問題, 我反而想問邊個有資格評學校嘅banding?

mcl203 發表於 18-3-19 15:34
你朋友既仔女讀緊邊級? 若係初中,深淺與否似乎同B1無太大関係~~~
佢另有一論點, 小學上書院未經出面殘酷洗禮. 身邊同學仔無乜鬥心, hea 下 hea 下 成績成疑.

os_ecu 發表於 18-3-19 16:25
佢另有一論點, 小學上書院未經出面殘酷洗禮. 身邊同學仔無乜鬥心, hea 下 hea 下 成績成疑.
...

成績可以參考下DSE,深淺非重點,夠用就得,hea hea下又搞定,人生一大樂事~~~

醒目開學勳章 王國長老

...

你朋友咁特別。DSE都考左幾年啦仲成疑?咁無信心真係建議佢轉返間傳統安心d

qwe2132007    發表於 18-10-23 22:38

港同得十幾年歷史,但係 DSE 不論外來定親生,成績都近似而且好過好多傳統名校。

有好幾間成績好嘅學校都係一條龍,DGS、DBS、GT、培僑甚至身為津校嘅 SMCC 都係一條龍,冇經過「出面殘酷洗禮」(SMCC 更加係冇殘酷洗禮,大家一係就靠家庭舊生,一係就好彩抽入)都可以成績好過唔少學校。點解港同就唔可以一樣呢?

...

朋友個女讀band 1女校,佢話初中已經日日做到冇停手,噤我又比較下DSE成績其實差唔多,又或者佢哋重差少少添,噤我就prefer hea啲嗰間啦。

IYY    發表於 18-3-20 11:39

...
點為之鬥心?一心一意想打低人才叫鬥心?個諗法好好笑。

haihaimom 發表於 18-3-19 17:14
朋友個女讀band 1女校,佢話初中已經日日做到冇停手,噤我又比較下DSE成績其實差唔多,又或者佢哋重差少少 ...

係law, hea住讀都有咁好既DSE result, 咁又唔驅呀

fionaytwong    發表於 18-3-20 12:05

回覆 artroboy 的帖子

我見識過果種「想打低人」嘅鬥心,望落幾搞笑,諗落就覺得有 d 寒心。有同學因為做唔到全班第一,會仇視個同學,如果個同學係冇溫書天才波的話,成班同學就更加鄙視佢,分組果陣一定第一時間孤立佢(講緊係小學已經係咁)。有 d 就會扮與世無爭,但暗地裡不斷補習,就算你見到佢去一間中心補習,佢都會否認同話「冇吖,試堂,覺得唔好。」有 d 就仲陰招,考試前你問佢「呢個係咪 XX?」佢會畀個錯嘅答案你,等你一陣考試背錯書失分,咁樣佢就可以保住「分數地位」。

fionaytwong    發表於 18-3-20 12:06
kkhon    發表於 18-3-19 19:42
b3410    發表於 18-3-19 19:14

mcl203 發表於 18-3-19 15:34
唔少家長有深等於好既神邏輯。

os_ecu 發表於 18-3-19 15:24

睇你相信淺書深教,深書淺教,邊樣好啲。

mcl203 發表於 18-3-19 16:28
成績可以參考下DSE,深淺非重點,夠用就得,hea hea下又搞定,人生一大樂事~~~
...
如果真係HEA讀,都可以有咁既DSE成績,其實又唔差。

醒目開學勳章 王國長老

1998Ruby1998 發表於 18-3-19 18:22
回覆 artroboy 的帖子

我見識過果種「想打低人」嘅鬥心,望落幾搞笑,諗落就覺得有 d 寒心。有同學因為做 ...

我真係見識過
講真,我對「人格培養」有一定要求,老爸教落己所不欲 勿施於人。如果我女學到踩住人地上,我接受唔到

醒目開學勳章 王國長老

王家爸爸 發表於 18-3-19 18:25
睇你相信淺書深教,深書淺教,邊樣好啲。

港同書院中英都無正式教科書架!無信心真係唔好勉強
‹ 上一主題|下一主題