用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPC 好嗎?
樓主: iceface
go

SPC 好嗎?   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 18-3-28 13:25
又俾幾年你睇吓:
呢個數據冇提及有冇插班和插班人數,出來結果會相差好大。

manmonster    發表於 18-3-28 14:15

ajfamily 發表於 18-3-28 13:23
咁人永遠都有好多唔同層次嘅, 我都估好多人會以為DSE考唔好先考慮出國,其實外國好多有名大學係要一早準備 ...
請教早一年去英國A LEVEL 報讀大學同香港DSE 之後升英國大學, 邊樣易D?

cheukcheukma 發表於 18-3-27 21:19
早兩年親戚個仔在spc成績跟唔上,老師勸佢出國留學。後來佢真係去英國讀設計!
走左一批讀唔上嘅,這是否s ...

咁學校算不算只想教「好學生」?

你親戚個仔跟唔上係hea讀緊緊過,定真係成績差?

我幾個朋友啲仔讀緊、讀過SPC,外校生中一入,佢地異口同聲話有批同學屋企係有啲錢(多數小學部上來),真係讀得較hea,合格就算,常表示高中會去外國,但成績未去到叫差跟不上。

hkpapa852 發表於 18-3-28 13:25
又俾幾年你睇吓:

http://www.spc.edu.hk/upload_files/editor_image/classlist_1.pdf

SPC 2011 S1人數是198。

YWC 2011 S1人數是209。

Lindytiger 發表於 18-3-28 12:54
佢冇打算做律師架,所以唔係一個concern
冇打算做律師 就唔好報啦, 浪費人力物力, 好多人爭, 真係可浪費學位

Bluemoonty 發表於 18-3-28 13:50
SPCC 近年去牛劍都10幾個以上, 另外有 Ivy league / UK G5, Russell group ,有位梗係去讀啦,有咩出奇?D ...
SPCC既S6畢業生, 近年都有~30%去海外升學.

如果計埋S6前已走, 有接近50%學生沒有留在香港讀書

Bluemoonty    發表於 18-3-28 17:04
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 Lindytiger 的帖子

因為諗住做香港小姐
其實好多時呢批有良好背景的, 就算回港, 唔 care 是否做番讀書的那一行, 又或是咁辛苦考番本地牌咩. 佢地大把 network, 回來已經在"daddy  媽咪  uncle auntie"  公司返工, 大學證書都是一個學歷的裝飾.

Bluemoonty 發表於 18-3-28 14:47
冇打算做律師 就唔好報啦, 浪費人力物力, 好多人爭, 真係可浪費學位

何解浪費人力物力?好多人讀完大學,出嚟做既野好多時同個undergrad 冇關喎

雲牛 發表於 18-3-28 16:17

因為諗住做香港小姐
可能...未到S4已經閃走晒 ~~~

雲牛 發表於 18-3-28 16:17

因為諗住做香港小姐

我識呢個case 又唔係想做港姐或者攞個名既 佢本身係叻女嚟,有自己既想法同理想。純從金錢角度,留港讀就實際。

ppmmbb 發表於 18-3-28 14:17
咁學校算不算只想教「好學生」?

佢係成績差,父母已使好好多錢請補習,但都跟唔上。

留港又點帶到 TBB 隊 crew 去英倫拍外景

回覆 雲牛 的帖子

Ms Mak 如果不是學歷背景強勁,佢樣貌談吐舉子真的唔可能當選

SPC with such a great number of rich family ??

IloveJJ 發表於 18-3-29 10:44
我去開放日就係見到呢種學生,未必係讀唔到,但心態係無以DSE為目標。有個屋企做生意的,甚至講明,佢會做 ...

我覺得有部份影響,至少有家長覺得。

識人轉走,該家長話此為其一因素!

回覆 cmchang0927 的帖子

住港島區梗係選SPC啦,其實你仔兩間都收,真係可以試吓去叩QC, SJC,不過QC好似要有去過自行interview先接受叩門? 有錯請更正

回覆 simoncwl 的帖子

世事很難預料,充滿變數,是賭搏一埸
今天你見到兒子的強和弱項,幫他選擇或做父母建議較合適的

一切要看他,讀上中學後,自已讀書,遇到什麼同學影響他,

兩間都是好學校,各有專長,都係交個權比他自已選擇,

儘快決定,留機會比其他小朋友

IloveJJ 發表於 18-3-29 10:44
我去開放日就係見到呢種學生,未必係讀唔到,但心態係無以DSE為目標。有個屋企做生意的,甚至講明,佢會做 ...

講真,如果我有送子女出國的打算,不會太早比佢地知,以免佢地無心向學,不求上進囉!
‹ 上一主題|下一主題