用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPC 好嗎?
樓主: iceface
go

SPC 好嗎?   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 18-3-28 09:49
今年未知,我唔識今年升中既男生,要遲啲先八到,等老師講。不過我估唔會100都有得in卦?校長係話B2都入到 ...
你地舊年好似好少有得in, 今年連b2都有得in?
我意思係今年係600/100人有得in, 之前一直係500/100人。

回覆 hkpapa852 的帖子

謝謝資料。
以離場率計,SPCC 最高,SJC SPC 緊隨其後。初步看只有一年數據,暫看不出格局。原以為直資男校離場率最高,但 YW DBS 仍有接近 9 成學生留校 (當然,大家知道有插班生和離校生,當年入讀中一的和中六考 DSE 的學生,組成已不盡相同 )。

另,親戚小朋友在赤柱直資讀中學,朋輩間,不論成績高低,總充斥著去外國升學才夠檔次、夠見識。所以,很難概括說,只有成績不佳的,才敗走外國。

manmonster 發表於 18-3-28 10:17

謝謝資料。

走10%去國外升學可以理解,認為數據可靠並可作參考。但20%或以上的話,個人就覺得要再作判斷了(emoji)

謝謝資料。
成績唔好才去外國讀書嘅觀念應該係二十幾三十年嘅想法,現代香港某些家庭一定唔係咁諗,坦白講,係香港讀完大學有什麼優勢呢!某些學系可能還有些,但整體唔覺好有優勢。比得到嘅家庭絕對唔覺得去外國讀書係問題。

謝謝資料。
SPCC, SPC, SJC, 以至 WYHK, 一直既離場率都係偏高.

另外, MSS, SPCS 亦一樣

咁啱呢堆學校全部係港島區. 唔通港島區既家長, 較喜歡子女海外升學?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我又不信 DBS, DGS, Maryknoll 的離場率低

回覆 ajfamily 的帖子

個人而言,我喜歡海外升學,原因很多,不詳談了。
但我不太認同,現今小部份中學生,不努力讀書,老馮認為父母有責任包底,讀書不成,一定要供他們往外國讀書。

manmonster 發表於 18-3-28 10:47

我認同。

IloveJJ 發表於 18-3-28 09:49
今年未知,我唔識今年升中既男生,要遲啲先八到,等老師講。不過我估唔會100都有得in卦?校長係話B2都入到 ...

今年較熱門的直資,收生要求和2年前的有一段距離,所以過去的要求已不能用來作參考

manmonster 發表於 18-3-28 10:47

老馮就當然永遠唔啱啦!就算老豆係李+x都唔可以啦!但如果仲有人以為去外國讀書係因為香港讀唔掂,這個思想就不合時宜了。

雲牛 發表於 18-3-28 10:45

我又不信 DBS, DGS, Maryknoll 的離場率低

朋友個女讀DGS, HKU 同 LSE 都收左讀law, 結果囡囡揀左去LSE。為既就係出去見識下、學獨立

Lindytiger 發表於 18-3-28 12:50
朋友個女讀DGS, HKU 同 LSE 都收左讀law, 結果囡囡揀左去LSE。為既就係出去見識下、好獨立
...
見識是好, 不過日後如果回港執業, 又係要考過資格認証

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ajfamily 發表於 18-3-28 11:58
老馮就當然永遠唔啱啦!就算老豆係李+x都唔可以啦!但如果仲有人以為去外國讀書係因為香港讀唔掂,這個思想 ...

事實有一部分家長真係停留係舊時思想,讀唔到書先要去外國,叻仔叻女就緊係要揀law, medic la.

Bluemoonty    發表於 18-3-28 14:46

hkpapa852 發表於 18-3-28 12:53
見識是好, 不過日後如果回港執業, 又係要考過資格認証

佢冇打算做律師架,所以唔係一個concern

Lindytiger 發表於 18-3-28 12:53

事實有一部分家長真係停留係舊時思想,讀唔到書先要去外 ...
咁人永遠都有好多唔同層次嘅, 我都估好多人會以為DSE考唔好先考慮出國,其實外國好多有名大學係要一早準備先有機會,去嗰邊讀high school 用當地成績報同係香港讀完用DSE成績報機會好唔同。

謝謝資料。
又俾幾年你睇吓:

中學

2011年S1學額 (2010年或以前)

2017年S6畢業人數

2016年S6畢業人數

2015年S6畢業人數

2014年S6畢業人數

SPCC

~240

171 (DSE+IBDP)

188 (DSE+IBDP)

160 (DSE+IBDP)

172 (DSE+IBDP)

SJC

~180

SPC

~180

QC

~144 (~180)

WYK

~180

YW

~180

DBS

~240

214 (DSE+IBDP)

185 (DSE+IBDP)

214 (DSE+IBDP)

206 (DSE+IBDP)

謝謝資料。

SPCC 近年去牛劍都10幾個以上, 另外有 Ivy league / UK G5, Russell group ,有位梗係去讀啦,有咩出奇?DBS 都有唔少勁既外國大學OFFER, 奇怪又唔係咁多人外國升學

謝謝,名不虛傳,你真的幾乎甚麼數據也有。
比較確定的是,SJC WYK 的離場率有穩定的上升趨勢。其他中學,緃有個別年度的顯著增減,但幾年來的整體比率相約。
‹ 上一主題|下一主題