用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 9月就升中一,如果宜家先報ESF Grade 8,是否太遲? ...
go

9月就升中一,如果宜家先報ESF Grade 8,是否太遲? [複製鏈接]

Thanks!
   3    0    0    0

回覆樓主:

你可以照報照排。。一定無咁快有得in

lovegucci 發表於 18-3-19 00:08
Thanks!

也不是完全冇可能,照報啦。我當年是12月31日報,三月中有消息,五月in 之後收在。四年前

回覆樓主

有幾間ESF Year 8 會有位,可打去學校問吓:
http://www.esf.edu.hk/applyesf-school/

lui 發表於 18-3-19 08:33
也不是完全冇可能,照報啦。我當年是12月31日報,三月中有消息,五月in 之後收在。四年前
...

可以試那一間?

kct18 發表於 18-3-22 19:22
可以試那一間?

ESF 幾間中學是統一收生,只須遞交一個application,原則上他們會把你加入你地址校區的中學waitlist。但如果該中學已滿額,你可試查詢哪一間中學有位,要求跨區申請。

kct18 發表於 18-3-22 19:22
可以試那一間?

中央申請後 再寄返一份資料屬邊區既邊學校
就可以
因為我上星期申請year 8  ,
已經遅左

chloe.k 發表於 18-4-15 16:29
中央申請後 再寄返一份資料屬邊區既邊學校
就可以
因為我上星期申請year 8  ,

现在才申请確遲,因为他们三四月已安排筆試,希望你有机会

lui 發表於 18-4-16 08:16
现在才申请確遲,因为他们三四月已安排筆試,希望你有机会

唉!

chloe.k 發表於 18-4-16 18:17
唉!

不打緊的,入了申請已是第一步;國際學校越高年級流動性越大。

Radiomama 發表於 18-4-16 19:43
不打緊的,入了申請已是第一步;國際學校越高年級流動性越大。

但唔知排waiting 到幾時,如果買提名權可以快幾多?請問你知嗎?
我女而家先話唔想統一派位,怕派得差
當然佢係band1  生

回覆 chloe.k 的帖子

Island school因為搬校,機會大的, Year8都要等,提名權只是排隊前些,shatin school KGV 我等左成年⋯仲未有得interview, 而且仲要考試合格同面試,我兒子最後就去了RC讀year 7, 讀得好開心😃

seabird6623 發表於 18-4-16 20:42

Island school因為搬校,機會大的, Year8都要等,提名權只是排隊前些,shatin school K ...

之前你有買提名權也等成年?

seabird6623 發表於 18-4-16 20:42

Island school因為搬校,機會大的, Year8都要等,提名權只是排隊前些,shatin school K ...

其實有什麼分別rc 同沙田college ?
其實我仲未攪得太清楚
Thx

chloe.k 發表於 18-4-16 20:55
其實我仲未攪得太清楚
Thx

ESF 的Shatin College 公開試成績一直好好,所以一直是新界區家長心儀的ESF選擇。

學制上,SC的Y7-11是英制、考igcse, Y12-13才考IBDP; 而RC Y7-13均用IB curriculum, Y11只是MYP結業,沒有參與公開試。

學費上,RC貴少少。

位置上,SC在沙田、RC在馬鞍山。

Radiomama 發表於 18-4-16 21:28
ESF 的Shatin College 公開試成績一直好好,所以一直是新界區家長心儀的ESF選擇。

學制上,SC的Y7-11是英 ...

明白了 ,謝謝你幫忙

其實,你可打電話同入學處的職員傾下...佢會話你知你排名幾位,有幾多人在你前面...正常都要幾個月, 他甚至會話你知用提名權可早幾多...而且Year 8都多人報...特別開學時..不過interview同筆試都吾易...當時我個仔同8個同學一齊interview..只收他一個, 其他的都有傳統名校! ESF是跟你住的地址報的..只可報一間!

seabird6623 發表於 18-4-17 09:06
其實,你可打電話同入學處的職員傾下...佢會話你知你排名幾位,有幾多人在你前面...正常都要幾個月, 他甚至會 ...

好的!謝

其實 ESF 流動性好大,任何月份也有人走,有些開學一個月走,就 call 人插班。又有好多又會因為已經在其他學校讀得 ok ,有位 call 也決定放棄,所以所謂排隊,其實機會唔細。申請咗先。

chloe.k 發表於 18-4-16 20:55
其實我仲未攪得太清楚
Thx

RC 是較新 ( 12 年),是教 Chinese as second language ,ESF 就多少少 second language 選擇 ( 中學 )。我仔是 ESF ,當年 RC 新,我地冇考慮,我朋友個仔就入咗。咁多年一齊玩,覺得 RC 好好,水平幾高,整體學習氣氛好 d,學生平均 d,因為另有親人小朋友是 ISF ,也是 IB through train ,所以一比一之下感覺 IB through train 學生的確叻 d  。ESF 就比較極端,IB 狀元多,但水皮的也好多,但 ESF 也慢慢轉 IB through train ,所以相信都會涵接更好,但要比時間。利申:我仔已經畢業。
‹ 上一主題|下一主題