用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國考ABRSM試及學樂器一問
go

英國考ABRSM試及學樂器一問 [複製鏈接]

現在香港學緊,過到去點安排上堂?點安排考試?
小朋友想在香港考,但考試由八月初至十月內,不知可否指定八月初在香港考呢?
   3    0    0    0

范莉莎 發表於 18-3-17 16:11
現在香港學緊,過到去點安排上堂?點安排考試?
小朋友想在香港考,但考試由八月初至十月內,不知可否指定 ...

上堂 應該是學校可以安排,但老師好唔好就要上堂先知 !

你可在香港報考,出了考試日期後 ,可申請改期 ,但不是你想改幾時就幾時 , 因為要有人在該段時期申請改期 ,你們是對調而已 , 所謂的改期 只是與其他考生對調日期而已 。

我前年7月上到新蒲崗考試局填表申請改期 , 因考試日期是 10月頭 (職員叫我都上網 或到琴行搵下有沒有人同你對調 , 於是我來EK都出post,但冇人回覆 ) , 隔了 10天左右考試局打來 ,有人 找 10月對調 , 最後我都調到 ,調至8月底 考試 。

我女學校學琴,鋼琴老師幫手報考,在學校chapel考,考試費入School bill,安排下星期一放學後考,二個月前先决定報名。原先想暑假七至八月香港考,但八月中又要返英國,英國老師又覺得佢ready。

另外,學校可以request 考試日期,所以一報名就好快知道時間及日期了。不似香港要考之前一個月才確實時間&日期。

jj100c 發表於 18-3-17 16:40
另外,學校可以request 考試日期,所以一報名就好快知道時間及日期了。不似香港要考之前一個月才確實時間& ...

謝謝大家。我想佢在香港考完才過去,因課程要適應再加考皇家試驚佢應付不了。但香港考試又未必調到心儀時間,查實早換遅應有大機會,我估有啲考生未ready所以要之後時間?

回覆樓主:

我仔考長笛,今年會揀八月考。雖然我地八月尾飛,但老師話如果真係撞到可以申請改期。其實去到英國學校都可以協助安排,但夾開hk 老師同伴奏,唔想轉。

范莉莎 發表於 18-3-17 17:01
謝謝大家。我想佢在香港考完才過去,因課程要適應再加考皇家試驚佢應付不了。但香港考試又未必調到心儀時 ...

有沒有人同你對換到真係好難講 ,我好彩由10月考 可換到8月底 ,但 真係好趕 , 因為當時得番一個月便考試,除了加堂外,好在又Book到試場練琴 。

現在阿女在當地學校學琴 , 老師也有幫忙報考 ABRSM  。

醒目開學勳章

jj100c 發表於 18-3-17 16:37
我女學校學琴,鋼琴老師幫手報考,在學校chapel考,考試費入School bill,安排下星期一放學後考,二個月前先 ...

請問在英國考試, 大約幾多錢?

Grade 3 £52
Grade 5 £62. Grade5 theory £37
Grade 8 £91. Grade8 theory £47

醒目開學勳章

jj100c 發表於 18-3-17 22:27
Grade 3 £52
Grade 5 £62. Grade5 theory £37
Grade 8 £91. Grade8 theory £47

英國平還是貴? 我已經忘記了

3b 發表於 18-3-18 13:12
英國平還是貴? 我已經忘記了

2018 香港收費

醒目開學勳章

katrinafu 發表於 18-3-18 15:03
2018 香港收費

英國平好多喎!阿仔打算11月考試, 未知報名費多少, 又不懂得考核要求同香港是否相約

3b 發表於 18-3-18 18:55
英國平好多喎!阿仔打算11月考試, 未知報名費多少, 又不懂得考核要求同香港是否相約
...

上學年學校鋼琴老師有問我要唔要報考級 ,但上學年 剛入學,想讓她適應 。 但今個學年一開學我便要求考級 , 老師 即幫阿女買書 學習 ,但還未報考,阿女話老師 要她有番咁上下先會幫她報 ,但阿女話 學習進度超級慢 ,一來練琴 真係不多, 因鋼琴房在另一邊大樓, 行得遠10-15分鐘 , 而且 自己Housemistress 冬天要求她們5點20分 要返到去宿舍, 所以根本沒時間可練 。 老師又經常請假  。

醒目開學勳章

katrinafu 發表於 18-3-18 19:03

上學年學校鋼琴老師有問我要唔要報考級 ,但上學年 剛入 ...

英國進度比香港慢好多, 學校提供的樂器質素又麻麻

3b 發表於 18-3-19 16:34
英國進度比香港慢好多, 學校提供的樂器質素又麻麻

是呀 , 以前香港學開都是 45分鐘 , 呢度不論幾多級都是得30mins ,  一星期只是一堂 , 我提議是加多一堂,老師話沒必要 , 學樂器是在課堂時間進行 , 上緊堂要執野去上鋼琴 , 上完又趕去繼上上堂。

我女放假會返香港學,英國平日一早7:45學校學。之前老師都話要用上堂時間學琴,同老師傾了才比早上時間亞女。我女老師都教得好好,仲有提議亞女報Music Festival.

回覆 3b 的帖子

同香港考核標準一樣,我都係email 去學校先知道果邊都有得考。直接同music 老師聯絡就會幫你報。

jj100c 發表於 18-3-19 20:03
我女放假會返香港學,英國平日一早7:45學校學。之前老師都話要用上堂時間學琴,同老師傾了才比早上時間亞女 ...

你就好啦 !

我女學校樂器老師是外聘 ,所以只會在 學校上課時間到,每個星期編排一次課程時間,以免影響同一科課堂 ,  所以 是學 星期二或四 上課時間,星期一或星期三查email先知上課時間 。

回覆 katrinafu 的帖子

我女學校鋼琴老師都係外聘,初初佢話要用上堂時間學,我話咁就唔學了,佢後來先肯上課之前返學校教。可能你要吊高嚟賣!

醒目開學勳章

katrinafu 發表於 18-3-19 16:51
是呀 , 以前香港學開都是 45分鐘 , 呢度不論幾多級都是得30mins ,  一星期只是一堂 , 我提議是加多一堂 ...

學校初時只是安排半個鐘, 之後阿仔同Music director要求上1個鐘, 所以就安排下課後上, 不影響上堂時間, 老師都是外聘的, 已經轉了2個。 第一個老師唔夠料教, 第二個是老師的老師, 但教左幾個月又無教, 因為厭遠, 現在第三個老師不錯,是我們認識的Professor嘅徒弟
‹ 上一主題|下一主題