用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園 LP PN 2nd in
樓主: Clarity
go

學之園 LP PN 2nd in   [複製鏈接]

Clarity 發表於 18-3-17 21:54
有無15年超大B or 16年1-3月b有 2nd in offer?

有呀,1月B,有2nd in

applepie87 發表於 18-3-17 21:57
有呀,1月B,有2nd in
請問都係Lohas park嗎?我身邊無apply LP嘅大b有2nd in呀
知道紅磡嗰邊有好多人有2nd in,LP無咩人上EK...

蚊蚊mama 發表於 18-3-18 00:00
請問都係Lohas park嗎?我身邊無apply LP嘅大b有2nd in呀
知道紅磡嗰邊有好多人有2nd in,LP無 ...

lp lh 有second int
2月b女

好多1月b都係第一二日second in .

葉春春 發表於 18-3-17 21:53
聽日有直入的情況 都係同放榜先知既
但好似吾多 但有聽過

我唔駛2 nd,但叫我等4月放榜日,唔係好明

bearchoichoi 發表於 18-3-18 09:16
我唔駛2 nd,但叫我等4月放榜日,唔係好明

唔係個個都有2nd interview,但佢又冇直接拒絕人,所以佢話your child is not required,而唔係will not have,因為有人試過唔使2nd in而直接有offer,等大家等等等...等到12/4..... 我覺得佢想睇下有幾多人會放棄St cat....

P.S.我仔表現幾好,但都冇2nd in

MissPuffs 發表於 18-3-18 08:22
好多1月b都係第一二日second in .

係,我都覺朋友係越大越早2nd in

babybobop 發表於 18-3-18 09:42
唔係個個都有2nd interview,但佢又冇直接拒絕人,所以佢話your child is not required,而唔係will not h ...

我bb都算做到要求,唔駛2nd叫我等4月,不過多數都唔得架啦

我都係Lohas Park LH, 1月B, 有2nd in

babybobop 發表於 18-3-18 09:42
唔係個個都有2nd interview,但佢又冇直接拒絕人,所以佢話your child is not required,而唔係will not h ...
似乎係有siblings或者讀緊little habs先大d機會“直入“,無關係,又無2nd in,in嗰日又唔係識飛,應該可以視為rejected。其他有2nd in的學校都係咁做法,全部in哂後有一個日子俾所有人check result, 所有人都知道只有入到2nd round才有機會,無2nd in唔洗諗。爬文仲見到往年LH無2nd in嘅,到放榜日result係連waiting 都無,所以都預咗係入到2nd in先有機會有offer,2nd in無offer 嘅 on waiting list. 學校又唔識你,真係除非小朋友in嗰陣識飛,否則唔會有咩直入……一定係咁!除非唔係!

恭喜哂有2nd in嘅家長同小朋友,2nd in 努力,祝大家一切順利!

bearchoichoi 發表於 18-3-18 14:24
我bb第一part嚴重扭計,之後2,3part做到要求,重雙手接校長gift ,但唔駛2nd,叫我等4月,不過多數唔得, ...
我今年第一次玩呢d interview. 深深感受到完全係緣份遊戲嚟!我仔仔無喊無扭,做到8成要求,同老師校長都有對答有交流,無2nd in. 可能不合眼緣啦~又或者有太多做到100%嘅小朋友,比自己小朋友更適合。結果係點唔緊要,過程入面見到個仔成長了不少,係我最大嘅得著!LH K1 好似無咩學額,有點可惜小朋友同LH無緣,好學校唔只呢一間,大家Good luck & ...都係 GOOD LUCK.

蚊蚊mama 發表於 18-3-18 16:42
似乎係有siblings或者讀緊little habs先大d機會“直入“,無關係,又無2nd in,in嗰日又唔係識飛,應該可以 ...

世事無絕對嘅,我唔係識晒全世界嘅人,難以一概而論。自己覺得小朋友in得好又唔等於一定合學校心意,唔會講得咁死話有sibling/little habs先有

我都有爬過下文架
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3558335

蚊蚊mama 發表於 18-3-18 16:53
我今年第一次玩呢d interview. 深深感受到完全係緣份遊戲嚟!我仔仔無喊無扭,做到8成要求,同老師校長都有 ...

學校無叫你等4月通知?

我仔三月b有sec in, 係LP分校
佢interview group in天然呆兼唔肯坐,individual interview係做到差不多100%
有無人知Sec in到有offer的機會率幾高?我真的很希望個仔讀呢間...

bearchoichoi 發表於 18-3-18 18:31
學校無叫你等4月通知?
interview 當日派嗰張寫12/4開始可以check至於17/3個段嘢,都係寫12/4~18/4 check final
應該LP in嘅全部人一樣

babybobop 發表於 18-3-18 18:15
世事無絕對嘅,我唔係識晒全世界嘅人,難以一概而論。自己覺得小朋友in得好又唔等於一定合學校心意,唔會 ...
我都有不斷爬文,但無任何關係而直入嘅只知道係HL campus有人試過,無見過 LP 有,所以我都係講 “似乎“ “大d機會“。自己覺得小朋友in得好唔等於合學校心意,啱呀!所以我即使覺得小朋友in得好,都assume唔合學校心意,assume 已經唔會收到offer。到期時出 result, 有offer我就當係surprise,呢個漫長嘅等待過程,我個人調整下自己心態咋……一日未出 result都未知嘅,所有嘢我都係估架咋……始終我唔係學校,又點會知道今年如何安排呢……加上往年做法又唔一定等同今年

因為我小朋友當日唔係表現得好標清呀……所以我作定最壞嘅打算先
如果大家無2nd in, 對於直入有個希望,我明呀!因為我都諗過呢個可能性!但見咁多大b都有2nd in, 就覺得,直入,真心難(唔係0機會嘅,係好難),好多做齊哂,要2nd in. 咁如果唔係“自己人“,唔需要2nd in能夠直入咪要“識飛“……我講笑咁打個比喻only
到時候直入嘅朋友一定要上嚟報喜,因為真係好叻!

我係HL 奧運呀

其實都係一個interview啫,雖然冇份2nd in,但當日interview 我同老公都玩得好開心。阿仔最初有扭計,但亦有我哋估唔到嘅好表現(例如自己收拾心情唔喊,同老師講“無事”之後繼續in),已令我哋好surprise。

LH係好好嘅學校,但入唔到都唔駛灰,呢幾年繼續盡心教小朋友,4年後夠標青一樣有機會入心儀嘅小學!(雖然我都好擔心自己唔識教…)大家一齊努力啦!繼續喺呢度share多啲入學info,可能到細佬妹in時幫到手呢

蚊蚊mama 發表於 18-3-18 21:21
interview 當日派嗰張寫12/4開始可以check至於17/3個段嘢,都係寫12/4~18/4 check final
應該LP in嘅全部人 ...

唔係吖,我收到email 叫我4月留意消息喎
‹ 上一主題|下一主題