用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 你地小朋友讀N時, 有無得觀課, 老師幾耐一次打電話俾 ...
go

你地小朋友讀N時, 有無得觀課, 老師幾耐一次打電話俾你

有感而發, 仔仔讀私校, 一月插班讀N, 學校好神祕, 從來都只係大門交收小朋友, 無得入課室, 無觀課, 都唔知上堂係咩模式, 人手比例係點樣, 心諗唔盡責既老師或學校可以日日玩玩具大肌堂咁就過左無人知。其實其他學校係未都係咁?

回覆樓主:

N班同playgroup 唔同, 係冇得觀課架。就算有, 都可能係全年得1日或2日

Yeungmeimei128 發表於 18-3-16 17:59
有感而發, 仔仔讀私校, 一月插班讀N, 學校好神祕, 從來都只係大門交收小朋友, 無得入課室, 無觀課,  ...

Del......

回覆樓主

我個仔Pn可以喺課室門口接,望到下入面情況。日日都可以同老師傾幾句

lollylolly 發表於 18-3-16 20:40
同我一樣,又係插班n,完全唔知返學玩咗乜嘅,因為佢又唔係好識講.....不過唔理喇,當比佢過下日晨識下朋 ...

英文好左都好, 但我個仔就有撞損頭, 俾同學咬, 講野好似多左,似正常發展既進步

maomaofafa 發表於 18-3-16 22:21
我個仔Pn可以喺課室門口接,望到下入面情況。日日都可以同老師傾幾句

咁我覺得Ok 喎, 起碼佢坐邊, 班房情況係點你都知, 同埋學校一d都唔驚你見到佢地教學

Yeungmeimei128 發表於 18-3-16 23:07
咁我覺得Ok 喎, 起碼佢坐邊, 班房情況係點你都知, 同埋學校一d都唔驚你見到佢地教學
...

我哋都冇觀課的,不過見到班房裏面嘅環境、啲同學的精神狀況同接放學有得同老師傾下會安心好多

maomaofafa 發表於 18-3-16 23:16
我哋都冇觀課的,不過見到班房裏面嘅環境、啲同學的精神狀況同接放學有得同老師傾下會安心好多
...

咁係私校定係學卷學校?

Yeungmeimei128 發表於 18-3-16 23:20
咁係私校定係學卷學校?

私校

一般觀課係八月開學頭一兩日先有觀課。。。。插班吾會再為你安排觀課。。。有d 小朋友見到爸爸媽媽在場有d 會喊同扭計要痴住父母,反而影響大家。。。
比得佢返pn 就放手交比老師。。。吾放心可以打去學校搵老師問下情況。。。相信教得pn 既老師都會有愛心。。。小朋友整親可以打去學校了解發生乜事。。。老師可能忙無主動同你溝通。。。不過你都可以做主動個位😁

回覆樓主:

我女學卷n,1年有1次觀課,大約6次家校活動(家長去幼兒園同小朋友一齊做活動)做下手功,係上堂時間安排,而老師同家長溝通方面,日日都會放學同家長傾進度,如:今日去廁所,整濕左褲褲!中午吃飯今日唔專心含飯,下次要乖乖吃飯

每個小朋友老師都會講大約1分鐘,如果有問題可以打比老師傾,老師都會樂意解答

Yeungmeimei128 發表於 18-3-16 17:59
有感而發, 仔仔讀私校, 一月插班讀N, 學校好神祕, 從來都只係大門交收小朋友, 無得入課室, 無觀課,  ...

我仔上年N班頭兩個月班主任任每天電話update, 之後如果上課其間校服整污糟都有張紙仔寫番咩事換咗衫。
今年學校仲整埋facebook, 間唔中update吓即日佢地上堂嘅相。返返吓工見到都sweet ga。
平日放學就在大堂交收,班主任親自帶領出來,有咩事可以即時傾幾句。

pekkle_n_friend 發表於 18-3-20 14:26
我仔上年N班頭兩個月班主任任每天電話update, 之後如果上課其間校服整污糟都有張紙仔寫番咩事換咗衫。
今 ...

呢間係好學校, 我個時都有報, 不過因為細b 太遲報了

回覆樓主:

果时大仔插n班, 都大概上咗一個月堂 老師先至打電話畀我, 我都冇得觀課, 但係到下學期 放學後會有親子活動可以參加, 另外仲有秋季旅行

無觀課.
老師都無打電話過黎, 真係無消息就係好消息果隻.
(現在讀緊PN)

間間做法都唔同,唔一定有,無既話你都可以落堂問返老師

我阿仔第一次返學,真係好想睇下佢點上堂,其實老師有愛心至重要!我見長沙灣有間新開的,行過都看到上堂,唔知有冇位?