用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 原來DSE 成績, 都包校本評核
go

原來DSE 成績, 都包校本評核 [複製鏈接]

Band 1學校, 校本評核成續會唔會有微調高分d?  
   2    0    0    1

中文英文通識都一定有係校本評核,選修科不一定。

Band 1 的確有機會會高分 d,老師解釋過「考評局對呢 d 學校有信心保證」,我老師話我地未試過被抽查。不過都要睇你個老師,如果你做得唔夠好,老師又畀分非常嚴,咁就冇辦法,要睇你 DSE 份卷考成點。

例如你英文校本評核係 70 分,但係 DSE 考到出黎又係 70% 左右,咁個分數就唔會有任何改變。但係如果你校本評核 90 分,但係考出黎係 70%,你個分數唔會變。校本評核係用黎「保命」同「拉分」。

回覆 1998Ruby1998 的帖子

你哋學校中文sba要求寫幾多字? 老師俾分手緊嗎?

回覆 aa06 的帖子

我地中文份 SBA 係校內限時完成,所以冇話要寫幾多字,不過大家都知道要合格一定要過 800 字。
分數我覺得還可以,係預期之內。

校本評核根本就不公平,佔DSE成績20%,我聽過某名校生DSE 成績有4, 加上校本評核分後變5。

在成績表中並沒有分開列出SBA和筆試的成績,請問你如何知道是因為SBA令到佢高分咗?點解用校本評核後高分就唔公平?點解唔可以係該同學在平時校本評核時努力?

bb12345 發表於 18-3-15 23:54
Band 1學校, 校本評核成續會唔會有微調高分d?
近年已好了, 近年已少咗科目要計SBA.

主科除數學外, 其餘三科都要計SBA

選修科如果係理科, 大部份都要SBA, 反而文科和商科SBA已經取消了
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題