用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍真光中學到底按BAND1中學報名還是BAND2中學報名? ...
樓主: Arabellahk
go

九龍真光中學到底按BAND1中學報名還是BAND2中學報名?   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 19-3-5 16:56
九真網站入面, medium of instruction度有寫, 高中係EMI。但要注意一點, 反而係初中有部份係普教中。唔知係 ...

九真網站入面, 校務報告medium of instruction度有寫, 高中係EMI, 但係又有D CMI wor。但要注意一點, 反而係初中有部份係普教中。唔知係咪自願揀的, 有無人响簡介會入面有問過?

憫母 發表於 19-3-5 15:21
點解妳問D問題......
因為九真過去中一收的學生大部分是BAND2學生,DSE成績中有些數據比很多BAND1中學還好。

Arabellahk 發表於 19-3-6 13:25
因為九真過去中一收的學生大部分是BAND2學生,DSE成績中有些數據比很多BAND1中學還好。
...
3322率和入U率的確曾有2/3年比不少B1C中學好, 但DSE成績 (4+/5+等) 可能一直也不如B1C中學

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Arabellahk 發表於 18-4-2 23:57
肯定不會看人地點睇間學校,但想知九真到底屬band1還是band2
一般正常有中文班的家長都會當係b2

TwinWong 發表於 19-3-6 14:13
一般正常有中文班的家長都會當係b2
不過九真比較特別, 如果有留意校網資料, 佢哋S1-S3, 大部份人都係EMI, 計落條數, 應該只有少於一班即2X人係用CMI, 到高中係EMI (有JM指出校務報告中, 有部份學生歷史用中教), 所以, 家長可以參考下呢D資訊。

little_yolky 發表於 19-3-6 14:23
不過九真比較特別, 如果有留意校網資料, 佢哋S1-S3, 大部份人都係EMI, 計落條數, 應該只有少於一班即2X人係 ...
係, 所以好多邊緣於b1尾-b2 家長, 見CMI 就會覺得係b2, 都想駁高少少

TwinWong 發表於 19-3-6 14:26
係, 所以好多邊緣於b1尾-b2 家長, 見CMI 就會覺得係b2, 都想駁高少少
自行B2除非係出名小學或學生英文好, 否則二線我諗都機會唔大吧。不過佢學校比較細, 又係缺點嚟, 但交通真係勁方便。

TwinWong 發表於 19-3-6 14:26

只係著睇EMI/CMI,同只係著眼是否happy school一樣。

好容易恨錯難返

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

little_yolky 發表於 19-3-6 14:31
自行B2除非係出名小學或學生英文好, 否則二線我諗都機會唔大吧。不過佢學校比較細, 又係缺點嚟, 但交通真係 ...
係, 交通方便, 依样真

hkpapa852 發表於 19-3-6 14:32
只係著睇EMI/CMI,同只係著眼是否happy school一樣。

好容易恨錯難返
所以我都同個家長講, 起碼依間开EMI 的班係比較多, 唔好將佢看低一綫

hkpapa852 發表於 19-3-6 14:32

好容易恨錯難返
升中又要刨EK, 又要刨校務報告/學校網頁, 又要抽返D水份出嚟, 又要參觀學校, 又要gap實細路溫書, (家長)真係少D意志力都唔掂。仲要俾教育局突然殺個新玩法出嚟, 真係殺個措手不及, 仲要衡量對自己細路影響有幾大, 製定plan B。

...

…..同我講呢D
ar?

咁咪同妳講 Dlor……

睇吓今屆畢業D學生數目變化sin…..

2012 – 13 (S1)

2013 – 14 (S2)

2014 – 15 (S3)

2015 – 16 (S4)

2016 – 17 (S5)

2017 – 18 (S6)

睇埋上一屆畢業D學生數目變化sin…..

2011 – 12 (S1)

2012 – 13 (S2)

2013 – 14 (S3)

2014 – 15 (S4)

2015 – 16 (S5)

2016 – 17 (S6)

點解少咁多人ge?  Why why tell me why.....

加埋下面果D政策ar

...

不如又睇埋前一屆畢業D學生數目變化sin

2010 – 11 (S1)

2011 – 12 (S2)

2012 – 13 (S3)

2013 – 14 (S4)

2014 – 15 (S5)

2015 – 16 (S6)

...

真係少左好多人ga.……..

計我話33222應該要100% la….

回覆樓主:

Janet.sin 發表於 19-3-6 16:17
意思呢間學校好嗎?真係好怕選錯比個女
有無去簡介會呢? 你要自己認識下, 呢位JM似乎同間學校............. 不過, 聽過呢間學校係嚴既, 有時要適夾唔夾小朋友。

憫母 發表於 19-3-6 15:02
妳…..同我講呢D
ar?
咁咪同妳講呢 Dlor……
中六生比中一生少很多,不少學校都有此狀況。即使香港的神校,排第一的SPCC,排第二的女拔中六生比中一生也少很多。

little_yolky 發表於 19-3-6 16:28
有無去簡介會呢? 你要自己認識下, 呢位JM似乎同間學校............. 不過, 聽過呢間學校係嚴既, 有 ...
簡介會ar?   某年我去果陣全部聽雞腸, 聽吓聽吓見到大把家長走.....咁我都走埋一份lor....

Arabellahk 發表於 19-3-6 16:32
中六生比中一生少很多,不少學校都有此狀況。即使香港的神校,排第一的SPCC,排第二的女拔中六生比中一生也 ...
吓?  妳跟神校比ar?  比DSE 5**好唔好?

little_yolky 發表於 19-3-6 16:28
呢位JM似乎同間學校.............
吓!  講事實都唔得ar?   JM似乎妳對我..........
‹ 上一主題|下一主題