用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍真光中學到底按BAND1中學報名還是BAND2中學報名? ...
樓主: Arabellahk
go

九龍真光中學到底按BAND1中學報名還是BAND2中學報名?   [複製鏈接]

都係攞D真實成績去睇吓:

畢業年度3322率學士課程比例 (本地+海外)主科4+率平均主科4+率主科3+率
2012 -  2013
38.00%32.50%~34%/~20%/~34%/~42%
2013 -  2014
37.00%29.25%~33%/~14%/~30%/~40%
2014 -  2015

73.00%

75.00%41.50%~48%/~29%/~43%/~46%
2015 -  2016

67.00%

65.20%34.75%~37%/~36%/~28%/~38%
2016 -  2017

85% (33222)

76.90%51.25%~54%/~48%/~49%/~54%92%/93%/86%/91%
2017 -  2018

~80% (33222)

73.30%

88.6%/90.5%/78.1%/89.5%

近幾年, 3322率係好咗, 入U率都高咗好多, 不過DSE成績....... 除2017個屆係達B1C水平, 上年(2018年)連4+成績都唔再公佈 (相信一定比2017年差)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

咁就得閒先至慢慢再講多D真實野lo......

憫母 發表於 19-3-6 16:45
吓!  講事實都唔得ar?   JM似乎妳對我..........

妳好似呢幾年好刻意針對呢間學,一見九真就第一時間彈出360 度琴刻呢間,其實呢對佢有甚麼過節?相對偏爱培道,會唔會是培道死對頭

MMVV 發表於 19-3-6 19:17

妳好似呢幾年好刻意針對呢間學,一見九真就第一時間彈出360 度 ...

吓? 講兩句培道就偏愛牙.......我其實係真光fans 泥ga ,油真ar, 坑真ar 果D lor ……..  我最中意真B1 校ga la.....仲有MCS, BPS, DGS 果D lor….. 或者一D 33222%低過九真果D神校lor…...

憫母 發表於 19-3-6 19:33
吓? 講兩句培道就偏愛牙.......我其實係真光fans 泥ga ,油真ar, 坑真ar 果D lor … ...

數據王分析客觀,對家長有用,比如2018 沒有提及4*。但你講到無嘢講仲叫人咪去間仲耍small 過小學,又話人地人數愈來愈少,你唔比人地踢走晒差學生,又或D學生勁得滯去左勁學校咩!你D咁嘅分析咪,咪鬼阻住晒啦。看到我一頭冒水。我尤其士希望見到D用家評吓每間學校特質,又想知點解開頭收多band 2學生點樣教學方法最後仍有理想DSE成绩。

MMVV 發表於 19-3-6 21:58

咪鬼阻住晒啦。看到我一頭冒水。

...

....乜呢個平台妳買起ga?  唔中意ge咪唔好睇lor, 妳有妳講, 我有我講!!!!  

MMVV 發表於 19-3-6 21:58

你唔比人地踢走晒差學生,又或D學生勁得滯去左勁學校咩!

...

如果係好似妳咁GE 假設就要想清楚先至好入la.....乜學校唔係有教無類ge me…  gum人地踢走晒差學生囉高33222% 呢D招就唔多好lo...… 如果校長咁勁ar, 響嘉智都變左B1啦.....

呢個 "D學生勁得滯去左勁學校咩" 更加可能性唔大la, 樓主都自問自答話學校好lo, D學生點會轉校?

憫母 發表於 19-3-6 22:27
哦....乜呢個平台妳買起ga?  唔中意ge咪唔好睇lor, 妳有妳講, 我有我講!!!!  

...

你上反去看啦!最幣你講D廢話個個唔認同你仲要串返人,但你都要插D廢話入來,唔認學校就唔好天馬行空啦。留返D位比對學校有認識D人回答啦。

MMVV 發表於 19-3-6 23:20
你上反去看啦!最幣你講D廢話個個唔認同你仲要串返人,但你都要插D廢話入來,唔認學校就唔好天馬行空啦。 ...

Wow……. 我見到妳咁講都O哂咀lo...… 早抖晚安........

妳有妳講, 我有我講!!

憫母 發表於 19-3-6 16:37
吓?  妳跟神校比ar?  比DSE 5**好唔好?
神校的生源大都是級一或名列前茅的學生,九真的生源大都是BAND2的學生,比DSE 5**沒有任何意義。只能比從中一到中六學生的流失率,說明中六生減少不是九真獨有,在香港很普遍。

Arabellahk 發表於 19-3-7 15:10
神校的生源大都是級一或名列前茅的學生,九真的生源大都是BAND2的學生,比DSE 5**沒有任何意義。只能比從中 ...
吓! 緊係九真獨有la...….. 邊間可以好似佢gum D學生可以由"百位數"變成"十位數",  邊間邊間?  我都想見識下......俾D數據泥look look 好 bor.... 咪一陣D人又話妳講野冇數據......

憫母 發表於 19-4-8 12:40
吓!  緊係九真獨有la...…..   邊間可以好似佢gum D學生可以由"百位數"變成"十位數",   ...
嗱, 學生由百位數變十位數一定唔係九真獨有

近年不少"成績進步"既直資中學, 如培僑, 羅氏, 都係學生由百位數變十位數, 變化幅度仲高達20%以上

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-4-8 12:46
嗱, 學生由百位數變十位數一定唔係九真獨有

近年不少"成績進步"既直資中學, 如培僑, 羅氏, 都係學生由百位 ...
咁女校呢? 唔該搵番D女校同埋津校同類比較公平D..... 邊間推走gum多人, 然後推高個33222?  

憫母 發表於 19-4-8 12:57
咁女校呢? 唔該搵番D女校同埋津校同類比較公平D..... 邊間推走gum多人, 然後推高個33222?  
...

女津畢業人數由雙位數變單位都都有一間: MSS

hkpapa852 發表於 19-4-8 13:02
女津畢業人數由雙位數變單位都都有一間: MSS

哦.......咁就要睇下mud原因lor...… 人地MSSOverseas 讀書都多過呀九真啦....係咪?

gum呀人地MSS都好有交帶la...….年年走咁多人都係因為去外國讀書wor…….gum呢D就冇九真D被留班、被退修政策好好多la.......

http://www.mss.edu.hk/Achievement/destination/GradDest1718.pdf

http://www.mss.edu.hk/AdminReport/1819/ASR1718.pdf

憫母 發表於 19-4-8 13:26
哦.......咁就要睇下mud原因lor...… 人地MSS去Overseas 讀書都多過呀九真啦....係咪?  
gum呀人地 ...

近年不少中學1都多人跳船,所以我唔係太著重呢點。

反而九真四主科成績平平但有高入U率,呢點我覺得先係值得留意既地方。

追求取得卓越成績,九真未必幫到你;只求入到本地大學,九真可能幫到手。

hkpapa852 發表於 19-4-8 13:32
近年不少中學1都多人跳船,所以我唔係太著重呢點。

反而九真四主科成績平平但有高入U率,呢點我覺得先係 ...

吓? 收左D學生入泥被留班被退修呢D仲話幫到手?  

如果學校真係堅料ar, gum多人入泥讀中一, 然後個個升哂上去囉高33222% 我就話佢Number one la...…

gum先至係真正"辦教育"而5係"扮教育"lor....

so....

入呢間學校真係想清楚la....

憫母 發表於 19-4-8 13:42
吓?  收左D學生入泥被留班被退修呢D仲話幫到手?  如果學校真係堅料ar, gum多人入泥讀中一, 然後個個升哂上 ...

請問可以在那裡看到被留班或被退修資料?

Emilyeee 發表於 19-4-8 23:37
請問可以在那裡看到被留班或被退修資料?

我都好想知
‹ 上一主題|下一主題