用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍真光中學到底按BAND1中學報名還是BAND2中學報名? ...
樓主: Arabellahk
go

九龍真光中學到底按BAND1中學報名還是BAND2中學報名?   [複製鏈接]

GCG 發表於 18-4-14 22:55
band 1 也好band2 也好因為教育處跟本無band 1 band 2學校區分 。學校只有band 1生有抽先學校權,之後才到b ...

有人不斷找借口去負面一間學校,其實也不必太在意,九真的DSE成績大家有目共睹。九真畢竟招的學生大部分是BAND2A,成績再退步,在同類學校中也是最好的,更何況現在有些數據比BAND1學校還好。雖然4級5級四主課平均等數據不如很多BAND1中學,但這些數據除了易入大學,主要可以選擇學校或專業。但達到報考大學資格非常重要,否則連到大學交表的機會都沒有。2017年九真的3322達到85%,高於很多BAND1名校,值得讚揚。瑪利諾84.5%,聖約瑟83.09%,喇沙80%,英華書院82.7%,英皇82.4%,德望83.9%,聖保羅書院80.9%,九華75%。上述名校的生源應該遠遠好過九真,可最終有那麼多學生不夠報考大學的門檻,不知是何原因?

利申:非九真用家

Arabellahk 發表於 18-7-7 01:01
有人不斷找借口去負面一間學校,其實也不必太在意,九真的DSE成績大家有目共睹。九真畢竟招的學生大部分是 ...

個人來說,九真中絕對係一所唔錯中學,她能夠提昇學生質素,當她是band2a,能將2a學生的成績達致DSE成績去到85%,很多1b/1c亦未必做到。
當然,在這段叩門重要時刻, 很多立心不良家長,為求達到目的而矮化某某中學之餘,自己女兒又去叩門該中學,以增加其女兒機會。
定下目標,不必受她人形響。

利申:認識很多朋友及其女兒就讀九真中。

回覆樓主:

去完簡介會,助校無講到自行係咪一定收band 1,我女Band 2頭,唔知有無機會,我女觀校完後又幾鍾意九真,但九真小上年21個入九真中,機會又好似細咗,我女又無特異功能

王家爸爸 發表於 18-4-25 19:12
應該係C。
scgs係C   ? 十年前?  以佢近幾年DSE成績人均4級或以上: 過60%點會係C ?  人均4級或以上: 45%-59% (3大比例: 10% - 24%)果D先係C  唔係 ?
你或許擁有無限的財富You may have tangible wealth untold 一箱箱的珠寶與一櫃櫃黃金Caskets of jewels and coffers of gold 但你永遠不會比我富有----Richer than I you can never be 我有一位讀書給我聽的媽媽I had a mother who read to me
by美國詩人 Strickland Gillian [朗讀的媽媽]

Pooh529 發表於 18-12-17 17:03
去完簡介會,助校無講到自行係咪一定收band 1,我女Band 2頭,唔知有無機會,我女觀校完後又幾鍾意九真,但 ...
自行有兩個位, 如果B2A無理由唔試。九小上21個係聯繫位吧, 同自行無直接關係, 就算九小同學自行揀, 都係B2生啫, 大家咁高咁大, 無話機會細咗既。

little_yolky 發表於 18-12-18 14:05
自行有兩個位, 如果B2A無理由唔試。九小上21個係聯繫位吧, 同自行無直接關係, 就算九小同學自行揀, 都係B2 ...

九小簡介會講“希望”九小band 1學生多D揀返九中,令banding升返去唔使有一班中文班即係全英中,同埋要睇返九小band 1家長係咪咁聽話

Pooh529 發表於 18-12-18 22:18
九小簡介會講“希望”九小band 1學生多D揀返九中,令banding升返去唔使有一班中文班即係全英中,同埋要睇 ...
九小好前列既家長唔可能聽話吧。不過, 我估計自行階段, B1家長除非熱愛母校, 否則一定外試, 反正B1生大抽奬100%可以入返。不過, B1邊緣人自行其中一個揀返母校係一個唔錯既選擇, 因為中學部真係做得唔錯。

明知乙一一定入, 自行梗係想更上一層樓,博一博啦 ! 
我知的九真小排前的,都是想去更好的中學!
自行唔得, 乙一都可以派回中學部 !
九真中收回最叻的......真係, 天曉得 !

回覆樓主

題外話:九真和培道,邊間好d?

想問一下九真依時是否中中?謝謝

Sylvako 發表於 18-12-20 15:50
想問一下九真依時是否中中?謝謝

初中3班英,1班中
高中全英

回覆 kwangigi 的帖子

謝謝

Miamia33 發表於 18-12-19 23:49
論成績, 九真。

Miamia33 發表於 18-12-19 23:49
兩間都係三班英文班,所以我估收到既學生差唔多(可能九真會好啲啲)。如果睇DSE成績,九真英文、數學好好多下;但係中文、通識就差唔多(九真好啲啲)。

請問大家可以分享九真中一簡介會嗎?謝謝

Arabellahk 發表於 18-4-14 16:52
現在好像可以不紮孖辮

對! 只係大時大節要扎孖辮! 老師會事前提醒學生!

咁九真,德雅,培道,又點排呢?以成績計

王家爸爸 發表於 18-12-20 18:41
兩間都係三班英文班,所以我估收到既學生差唔多(可能九真會好啲啲)。如果睇DSE成績,九真英文、數學好好 ...

睇培道個網高中理科係英文,
其他科就中文....
反而九真高中就全英

bvbb 發表於 18-12-20 23:41
請問大家可以分享九真中一簡介會嗎?謝謝

我係第二場去,英語話劇佔大部分時間大約45分鐘,副校講學校活動,助校講入學要求,發問時間得一個家長問“學校自行階段究竟係唔係只收band 1生?”然後助校兜大圈,完全無答

Pooh529 發表於 18-12-27 23:45
我係第二場去,英語話劇佔大部分時間大約45分鐘,副校講學校活動,助校講入學要求,發問時間得一個家長問 ...
這個問題確實很難回答,因學校不知自行有多少BAND1學生報考九真,即使回答,也只是假設說可能性,回答跟不回答無區別。
‹ 上一主題|下一主題