用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Pn黃埔威廉定九龍塘基督教中心好?
go

Pn黃埔威廉定九龍塘基督教中心好? [複製鏈接]

Pn黃埔威廉AM (不用校車,近家)
定九龍塘基督教中心PM(要搭校車)
好?

有點煩惱
   0    0    0    0

回覆樓主

當年我幫大女揀後者,俾我再揀會揀前者,黃埔去中心果程車係我最大嘅原因唔升k1,另外,中心都算有愛心,但除此之外我覺得都係普通幼稚園,對我嚟講唔值誇區讀,仲有,好似pn唔係直升上k,朋友女女兩年前就係升唔返,唔知而家仲係咪咁。

feifei_baby 發表於 18-3-17 22:51
當年我幫大女揀後者,俾我再揀會揀前者,黃埔去中心果程車係我最大嘅原因唔升k1,另外,中心都算有愛心,但 ...

黃埔去中心車程要幾耐請問?

feifei_baby 發表於 18-3-17 22:51
當年我幫大女揀後者,俾我再揀會揀前者,黃埔去中心果程車係我最大嘅原因唔升k1,另外,中心都算有愛心,但 ...

你的分享很仔細,謝謝你:)
是的,中心都講明pn升K要再面試。

想了解多一點,請問你覺得中心教英文如何呢?
因威廉是上午英普班,不知學英文會否好點?

兩間也雖要搭車,
到威廉要自己行一段短路再搭一程小巴,中心就一程校車,所以搭車時間好像差不多。

另外網上看到中心的排名是19,威廉是45。這些排名可信賴度高嗎?

第一位小朋友,沒有經驗 ,求賜教 :)

natalie1228 發表於 18-3-18 01:15

若校車雖一小時

natalie1228 發表於 18-3-18 01:15

而家唔知,當年印象中至少要七八個字,仲有等車,架車時早時晏,又要預鬆時間.... 呢啲係講緊幾年前喇,家長自己update 同衡量。

大女當年下午班,日日放學到站都係訓著/中下中下,諗起都心痛。

rickyhohoho 發表於 18-3-18 11:34

你的分享很仔細,謝謝你:)

我大女都小一喇,啲料未必update,我淨係記得讀完一年n,明明話日日有英文20分鐘,唔覺佢太大長進,可能佢唔smart啦,k1去英幼啲英文就好大進步喇,始終英文時間長咗好多。

我細女今年都係n,也是普通ngo村校,感覺好過中心,老師跟得好,超有愛心,細女嘅進步有目共睹。可能中心座落九龍塘令人有啲聯想?我唔係覺得唔好,只係覺得佢「普通」,佢俾到嘅,可能好多幼稚園都俾得到,唔值誇區要小朋友坐咁耐車去。

feifei_baby 發表於 18-3-18 11:51
而家唔知,當年印象中至少要七八個字,仲有等車,架車時早時晏,又要預鬆時間.... 呢啲係講緊幾年前喇,家 ...

我女今年收佢下午班,車程係我最擔心既問題,如果說要坐1小時(來回2小時)來返N班的話,對一個2歲多小朋友來說真係太辛苦了

多謝你既資料,唔該哂,我要再重新考慮下決定讀唔讀

回覆樓主

小小分享
女兒由N班讀到K1,升K我們都首選中心
女兒上N前我有比她上全英的班,每日兩小時
當然,她聽讀英文的確是不錯的,但我們發現她的情意表達始終有限制,所以決心報local幼稚園,英文自己外補就算
選基中,主要是面試感受到老師的熱誠,對孩子的愛心,而且她們團隊穩定,老師的年資經驗都豐厚,我很少見幼稚園可以有這樣穩定的團隊,相信老師是做得開心,這是家長最放心的。如果老師不停轉人,團隊不穩,好難相信她們會好有心力教好學生。

另外,我們最喜歡她淳(emoji)的校風,一切從簡,孩子快樂學習就是因爲有好的教師同學,不是因為美倫美渙的教材及佈置,精彩的活動,這是很不錯的品格教育。

從n到K,我看見小女從害羞文靜到開始喜歡與人分享,回家立即自動完成功課,亦不停分享校園生活點滴,很感恩。

我之前也擔心過基中的學術不夠,但從出面英文班老師的comment,她的英文程度是很不錯,重要是她很喜歡學習,相信是學校實在建立了她的學習興趣。

當然,每個孩子都不一樣,希望你能尋得心儀學校。

回覆 woodcube 的帖子

Thanks for sharing :)

woodcube 發表於 18-3-20 09:02
小小分享
女兒由N班讀到K1,升K我們都首選中心
女兒上N前我有比她上全英的班,每日兩小時

謝分享,我最後決定交了基中留位費 :)
唔知有冇基中pn 的gp Leh?

回覆樓主:

希望你囡囡都會鍾意呢間學校

hihi

‹ 上一主題|下一主題