用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 { 真心問填 JUPAS priority } 如果有得揀, 女仔揀做牙醫 ...
go

{ 真心問填 JUPAS priority } 如果有得揀, 女仔揀做牙醫定醫生好   [複製鏈接]

Ivymom 發表於 18-3-16 09:49
真心問填 JUPAS priority

女仔揀做牙醫定醫生好 ?
兩份都係終身職業,除非真係嫁左人唔做,或者轉做admin or老闆。所以,㨂佢有興趣個樣啦,否則要捱成世架。牙醫都係做個幾樣手作仔,診所仔的話,難係工作上識朋友。
醫生畢業多d科揀,當然成績好、面試叻就你揀人,否則就係人㨂你。醫院做野易識人d。不過如果揀左份工係call得密,女仔係易殘d,難d兼顧屋企,可能要遲d生小朋友,兩公婆都要on call的話,可能要揾你幫手湊

JustAParent 發表於 18-7-9 12:38
乜嘢叫"好"先 ?  讀醫科,首要條件係你仔女怕唔怕接觸病人死人,同埋有冇救人既心。 是但冇一樣,考49分做 ...

駁下嘴先:
1. 死人,應該正常人都驚嘅。讀醫要劏屍,不過一組咁多人,總有d未來大國手會搶住落刀,總有d「被」逼去後面企下睇下。畢左業,自己揀科啦,想唔見活人都得架。

2. 社會地位,係香港,着得身光頸靚就得啦。着到爛撻撻嘅醫生入名店,咪一樣俾人白眼。

3. 普通科牙醫點解好慘?我識嗰個每年一次境外義工活動、幾次旅行。準時收工,工餘有各種活動,幾開心喎

JustAParent 發表於 18-7-9 18:03
唔好話駁嘴,大家吹吓水。

想讀醫,係有D心理因素要克服既。自身經歷,當年我就過唔到心理關口,但舍弟 ...

有2個後生仔同我講過對醫科全無興趣,一個話怕血,一個話dissection lab臭。一年後,一個話其實我都唔驚血,另一個話自己有鼻敏感,咩都聞唔到! 話變就變!
我估同拍拖一樣,你唔鍾意佢,自然睇佢唔順眼;鍾意呢,就只睇到優點。選擇性眼盲

JustAParent 發表於 18-7-12 13:19

唉,唔使睇人哋,我屋企依家就有一個。今晚改選就話要d ...

唉,做阿媽真係多挑戰。阿仔揾舅父傾清楚未?
‹ 上一主題|下一主題