用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 禾稈蓋珍珠學校 -- 九龍城慈愛浸信會幼稚園 ...
go

禾稈蓋珍珠學校 -- 九龍城慈愛浸信會幼稚園 [複製鏈接]

亞仔係超細B, 又怕醜, 又膽小, K1-K3經常無故哭泣.....知道佢壓力大, 唔想太逼佢去上小一, 所以我比佢做大B, 希望用多一年時間比佢成長.

就係咁就, 響樓下的屋邨揾到間比原本幼稚園程度深小小(希望可容易適應小一)的幼稚園K3(自費)比佢, 入到去讀先知, 原來呢間係一間非常優秀的學校.

睇得出學校係一間好有1 heart 的幼稚園........校長好有心去辦學, 老師豐富經驗和愛心, 連接待處的老師都日日笑笑口咁hug住d冇咩家庭温暖的學生.......亞仔起初第一日返學又喊, 但老師們好接納佢, 無逼佢, 慢慢比佢適應, 仲用左好多方法鼓勵.......自此, 亞仔無再喊, 仲好鍾意返學添, 學校派左亞仔去不同的比賽(想train佢勇敢些), 令亞仔自信多了.

學校的學術絕對唔講得少, 真正學到野! 打好基礎.......雖然只係屋邨學校, 但亞仔上到小學一D都唔落後, 仲考到全級第一, 令我喜出望外........知道佢好多同班同學仔都在自己所派的小學名列前茅, 覺得老師的心機冇白費!

好感恩!!多謝學校

1    0    0    0

LHLMother 發表於 18-3-12 18:55
亞仔係超細B, 又怕醜, 又膽小, K1-K3經常無故哭泣.....知道佢壓力大, 唔想太逼佢去上小一, 所以我比佢做大B ...

我非常非常非常滿意呢間學校,大部分老師都做咗十幾年

LHLMother 發表於 18-3-12 18:55
亞仔係超細B, 又怕醜, 又膽小, K1-K3經常無故哭泣.....知道佢壓力大, 唔想太逼佢去上小一, 所以我比佢做大B ...

我小朋友今年轉讀哩間!真係無諗過屋邨學校咁好!

麻瓜 發表於 18-6-12 15:44
我非常非常非常滿意呢間學校,大部分老師都做咗十幾年

學校下月3號開放日!大家會去玩嗎?

一一媽咪 發表於 18-10-26 20:22
學校下月3號開放日!大家會去玩嗎?

聽聞轉左校長喎(emoji)

mothercare100 發表於 18-10-26 22:20
聽聞轉左校長喎(emoji)

我無得比較,但感覺到「好」,最緊要我地只係插班,唔係由K1上,校長、老師都會關顧到我小朋友適應問題,仲不時問候小朋友有無情緒唔好咁,感覺個校長都好好,但唔知新定舊

一一媽咪 發表於 18-10-26 22:25
我無得比較,但感覺到「好」,最緊要我地只係插班,唔係由K1上,校長、老師都會關顧到我小朋友 ...

(emoji)(emoji)

回覆樓主

咁之前讀邊間?

一一媽咪 發表於 18-10-26 22:25
我無得比較,但感覺到「好」,最緊要我地只係插班,唔係由K1上,校長、老師都會關顧到我小朋友 ...

舊校長隨鄭,個樣成個花師奶咁,但好好人

麻瓜 發表於 18-11-1 15:43
舊校長隨鄭,個樣成個花師奶咁,但好好人

面試見到,應該係佢。之後就未見過。
仲以為嬸嬸,真係好好,笑容滿面!

回覆樓主:

我仔今日都in依間, 我感覺幾好, 但就冇考小朋友任何野, 主任淨係同我傾下計炸.

pepemoon 發表於 18-11-3 21:10
我仔今日都in依間, 我感覺幾好, 但就冇考小朋友任何野, 主任淨係同我傾下計炸.
...
放心將小朋友交比呢間學校, 我誠意批廌!!

pepemoon 發表於 18-11-3 21:10
...

又唔係名幼,學校都自知,所以可能就無咁多篩選,同花巧嘢搞 我都真心推薦!

一一媽咪 發表於 18-11-17 16:25
又唔係名幼,學校都自知,所以可能就無咁多篩選,同花巧嘢搞  我都真心推薦!

...

真的很好嗎? 學術深唔深?  因為依間真係勁近屋企,又offer左全日班比我.  

pepemoon 發表於 18-11-17 18:21
真的很好嗎? 學術深唔深?  因為依間真係勁近屋企,又offer左全日班比我.  
...

學術唔太深,K1無字無線,只有工作紙比家長做 知道學校果個係新校長,已立即問老師 來歷,佢係第二任,第一個只係到年紀榮休,而家個校長學歷經驗都好勁,之前喺名校做,新校長新風格間學校應該會慢慢更好,老師都係之前嘅老師,有嘢應該走曬了 我估乍。佢地剛剛開放日都有附近幾個小學校長到場支持,感覺學校應該都係正路嘢 仲有,佢地學校唔會好封閉,成日欄住唔比家長接觸,間中會有小朋友表演,會開放比家長睇架,係間感覺温暖嘅學校

一一媽咪 發表於 18-11-18 09:20
學術唔太深,K1無字無線,只有工作紙比家長做  知道學校果個係新校長,已立即問老師  來 ...

多謝你丫   

pepemoon 發表於 18-11-18 09:22
多謝你丫

‹ 上一主題|下一主題